Annons

Annons

Downton Abbey-
skaparen: Jag friade efter 19 minuter!

Downton Abbey-skaparen Julian Fellowes är en man som vet vad han vill. Första gången han såg sin Emma visste han direkt att det var henne han ville gifta sig med. Han samlade mod i 19 
minuter innan han friade!

Dela
(0)

3
Visa bildspel

/
Julian Fellowes
Julian Fellowes
Julian Fellowes
...
Visa mer

Storbritanniens just nu kanske mest framgångsrike författare och regissör föddes i Kairo som den yngste av fyra bröder. Julians Felloges pappa var diplomat men efter några år i Egypten flyttade familjen hem till England.

Annons

Julian gick sedan på brittiska privatskolor och har sagt att han var en lite lat och medelmåttig elev som föredrog att titta på tjejerna, dock utan större framgång.

– Jag var den som bjöds på danser först när de hade brist på pojkar, eller när någon backade ur. Det gjorde att jag kände mig som en fluga på väggen, ingen riktade sin uppmärksamhet på mig.

Läs ett utdrag ur Julian Fellowes succéroman ”Belgravia” här >>

Blev en iakttagare
Men Julian har berättat att han som ung kände sig udda och upplevde att han inte passade in någonstans.

– Mina åsikter och min bakgrund var fel i teaterkretsarna, och inom överklassen var jag inte heller populär. Jag var inte snygg, jag var inte rik och jag hade ingen titel. Men jag blev en iakttagare och min observationsförmåga har jag haft stor nytta och glädje av senare i livet!

Efter studietiden flyttade han till Hollywood där han fick små skådespelarroller, men återvände till England och började så småningom också att framgångsrikt regissera och skriva böcker och manus för filmer och tv-serier.

Friade direkt
Produktive Julian Fellowes, som i egenskap av baron också är medlem av det brittiska överhuset, mötte kärleken som 39-åring.

– Det var mer än kärlek vid första ögonkastet. Jag var på väg för att hälsa på en god vän när jag fick syn på Emma. Jag hade aldrig träffat henne förut men när jag såg hennes ansikte visste jag direkt att hon var kvinnan jag skulle gifta mig med.

– Äntligen, efter alla år. Jag är inte synsk, det var bara en starkt självklar känsla inombords, har Julian berättat i intervjuer.

Det tog honom 20 minuter att fria.

– 19 minuter att samla mod och sedan en minuts förklaring.

Emma Kitchener, som har adlig bakgrund och som arbetade som hovdam åt prinsessan av Kent, trodde att hon mött en galning. Hon vände på klacken. Men Julian gav inte upp så lätt. Han tog reda på vem hon var och skrev ett långt och gripande brev till hennes mamma. 15 månader senare var de gifta och året efter föddes sonen 
Peregrine!

Med sin aristokratiska bakgrund är sir 
Julian väl bevandrad i överklassens manér och han har berättat att han skapat Violet Crawley
(Maggie Smiths Downton-karraktär) efter sin faster. Filmen Gosford Park gav honom en Oscar men det var genom Downton Abbey han nådde storpublik världen över. Enligt tidningarna The Guardian och Daily Mail har Julian Fellowes skrivit manuset till en Downton 
Abbey-långfilm och de flesta skådespelarna, inklusive Maggie Smith, har sagt ja till att vara med. Inspelningen blir i så fall nästa år!

 

Fakta om Julian Fellowes

* Julian Alexander Kitchener-Fellowes – Baron Fellowes of West Stafford

Född: 1949 i Kairo.

Bor: På ett gods i West Stafford, Dorset.

Aktuell: Med tv-serien Doktor Thorne som visas i SVT till nyår, romanen Belgravia mm.

Känd skådespelarroll: Som Lord Kilwillie i tv-serien Karl för sin kilt.

Kuriosa: Spelade i Bondfilmen Tomorrow Never Dies.

Dålig egenskap: ”Människor som är för runda vet om det och behöver inte påminnas. Jag äter för mycket och är för tjock, men min värsta egenskap är att jag har dåligt humör.”

Bästa rådet i livet: ”Mamma sa att om jag ville få ett lyckligt äktenskap skulle jag gifta mig med en glad person.”

Text: Maud Holmberg Klyft

Foto: IBL

Läs mer: 

Läs ett utdrag ur Julian Fellowes roman ”Belgravia” 

TV: BBC-serie om modet i Paris ersätter Downton Abbey

Känner du igen stjärnorna från Downton Abbey?

Testa dina kunskaper om Downton Abbey i vårt quiz

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…