Annons

Annons

Julia vann storvinsten och räddade oss!

Nya glasögon till dottern, en vattenskada i badrummet och en trasig bil har gett Mia sömnlösa nätter av oro för familjens ekonomi. Men när äldsta dottern Julia tjatade sig till ett par bingolotter till uppesittarkvällen vände turen plötsligt...

Dela
(43)

2
Visa bildspel

/
Julia vann storvinsten och räddade oss!
Julia vann storvinsten och räddade oss!
...
Visa mer


När Mia träffade Andreas var det självklart att de skulle skaffa barn tillsammans. De försökte och försökte, men det gick inte den naturliga vägen. Då bestämde de sig för att testa provrörsbefruktning, något som de själva skulle få bekosta. Efter flera försök kom äntligen deras efterlängtade Julia till världen.

Annons

—Men vi ville så gärna att hon skulle få ett syskon. Vi vågade dock inte göra fler kostsamma försök med provrörsbefruktning, utan valde i stället att adoptera Moa från Kirgizistan, berättar Mia Reijer Rismas, 49.

Gilla Hemmets på Facebook

Hon och tio år yngre maken Andreas var överlyckliga över sina båda döttrar. Men de hade fått betala ett pris för sin lycka.

—Vi fick låna pengar till provrörsbefruktningar och adoptionen. Det har naturligtvis begränsat vårt ekonomiska utrymme. Men med två så underbara flickor är det inget jag ångrar, berättar Mia och kramar om Julia, 11, och Moa, 8 år.

Mia arbetar som personlig assistent och Andreas som målare på en fabrik. Det har ständigt varit ett pusslande för att få vardagsekonomin att gå ihop. En del renoveringar i familjens hus i Mockfjärd har fått stryka på foten, till exempel var badrummet i stort behov av reparation efter en vattenskada. Och förra året tvingades de ställa av sin andrabil sedan den fått körförbud. De fick pussla och låna bil av föräldrarna för att kunna ta sig till sina jobb.

—Det skulle kosta några tusenlappar att reparera bilen, men inför den stundande julen prioriterade vi bort det.

Den ekonomiska situationen har varit jobbig.

—Jag har legat vaken om nätterna och haft ont i magen. Ta bara en sådan sak som när vi fick veta att Julia behöver glasögon. Då vill man förstås köpa ett par som är snygga och som hon trivs med, men sådana kostade mer än vi hade råd med.

Julias dröm var att hela familjen skulle resa på solsemester tillsammans. Det kändes som en väldigt avlägsen dröm, ända fram till en söndagskväll i början av året…

Mia gav med sig

Allting började med att Julia tjatade om att de skulle köpa bingolotter till uppesittarkvällen innan julafton. Mia vet hur mycket Julia älskar att spela Bingolotto och gav med sig, trots att hon fick åka en och en halv mil för att få tag i två lotter. Det blev ingen storvinst på dessa, men väl två nya lotter.

Dessa löstes in en söndagsmorgon när Mia var på väg hem från jobbet. Hon fick två nya och snuddade vid tanken på att vinna, kanske pengar, resa, mat, bensin… Nä, sådan tur kunde de inte räkna med.

Julia blev eld och lågor över lotterna och självklart var det hon som skulle sköta kryssandet. Efter ett tag skrek hon att hon fått bingo.

Dock kostar samtalen till Bingolotto en del pengar.

—Max tio gånger får du ringa, sedan får det vara bra, sa Mia.

På åttonde försöket var det plötsligt en röst i andra änden som välkomnade henne till Bingolotto.

—Det var Julias förtjänst att vi vunnit och då var det inte mer än rätt att hon fick välja låda, säger Mia.

Julia hade sin strategi klar.

—Jag är född 2004 och därför valde jag låda fyra och där var Färgfemman. Sedan valde jag lucka tio eftersom jag var tio år då, berättar hon.

De såg i tv:n hur Ingvar Oldsberg tog av sig glasögonen, tittade mot dem och sa att den här dagen skulle varken han eller Julia någonsin glömma. Sedan vände han upp luckan och visade vad som dolde sig bakom den.

En miljon kronor! Jublet i Mockfjärd visste inga gränser.

—Vi hoppade runt som galningar, skrattar Mia. Det var ett magiskt ögonblick! Julia som tjatat sig till lottköpet var familjens stora hjälte.

Skön känsla

Mia hade svårt att sova den natten. Hon drömde mardrömmar om att huset brann ner och att en av deras hundar tuggat sönder vinstlotten. När hon vaknade nästa morgon var det dock en skön känsla. Plötsligt hade flera vardagsproblem fått sin oväntade lösning.

Några veckor efter att vinstpengarna fanns på kontot åkte Mia och Julia till resebyrån för att titta på en solresa till hela familjen. För Julia var det en dröm som gick i uppfyllelse när hon stod inne på resebyrån och bläddrade i resekatalogerna, fyllda med soliga och exotiska bilder från olika resmål.

—Hon var så lycklig att hon grät när hon förstod att hennes stora dröm att resa i väg med familjen skulle bli verklighet. Det fanns så mycket att välja på att det var svårt att bestämma vart hon ville åka.

Mia berättar att familjen nu betalat av de dyraste lånen och har därigenom sänkt sina boendekostnader med 3 000 kronor i månaden. Pengar som kan användas till roligare saker.

—En miljon kronor kan du bränna så här, säger Mia och knäpper med fingrarna. Men vi bestämde att vi ska använda dem på ett bra sätt.

Sedan ett tidigare förhållande har Mia sonen Robert Andersson som är 31 år och pappa till Augusta, 7, och Alfred, 5, samt bonuspappa till Leona, 18.

—En förmån med vinsten är att jag har råd att vara ledig mer från jobbet utan att behöva tänka på hur mycket pengar jag förlorar. Att ta med mina barn och barnbarn en fredagseftermiddag för att gå och fika, åka skridskor eller åka till ett vattenland var inte ens att tänka på tidigare. Nu är det helt underbart att slippa känna hur mycket 1 200 kronor för inträde och mat svider i plånboken när vi åker till Aqua Nova i Borlänge för att bada. För mig har inte pengarna inneburit massvis med nya och dyra kapitalvaror, utan mer friheten att kunna tillbringa mer tid med min familj. Och förstås ge dem saker som de behöver, säger Mia.

Hon betonar dock att hon fortfarande är lika prismedveten som innan vinsten och jagar röda lappar i butiken gör hon fortfarande.

—Vi ska inte slösa pengar i onödan, men ändå njuta av dem när vi nu fått chansen till det som för mig är ett drömliv. Och det är din förtjänst, säger hon och kramar om Julia.

 

Läs mer

Tvillingsystrarna vann 6,3 miljoner

Efter 30 år fick Eva göra sin drömresa

Birgit har uppfyllt sin filmstjärnedröm

 

Av Mikael Svensson

Foto: Susanne Jobs


Läs mer om:

Dela
(43)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…