Annons

Annons

Julens mysigaste inredning – inspireras av konstnärsgården

Den gamla länsmansgården på Öland fick förfalla i 25 år. Men nu har konstnären Jeanette Björkman och hennes sambo Stefan förvandlat huset till sin drömbostad. Följ med hem till ett ombonat konstnärshem med levande ljus, blommor och massor av härlig julinspiration!

Dela
(56)

6
Visa bildspel

/
...
Visa mer

 

Jeanette verkar som konstnär med motiv inspirerade av den vackra stranden och naturen runt byn Bläsinge på Ölands östra sida. Här bor hon och sambon Stefan sedan femton år. Tillsammans har de renoverat en förfallen kringbyggd gård till en riktig pärla.
Jag är lyckligt lottad som numera kan ägna mig åt mitt kreativa intresse på heltid, säger Jeanette. Jag målar ofta på stora dukar, men inför julen brukar jag alltid handmåla julkort för att sälja på lokala julmarknader.

Annons

Missa inteSå skapar du en vintergrön jul

Jeanettes mormor och morfar var fiskare i det lilla fiskeläget Bläsinge hamn. När Jeanette och sambon hittade den gamla länsmansgården i byn intill slog de till trots att de fick ett enormt projekt att bita i. Gården hade nämligen stått tom i 25 år och saknade både el och vatten. Stefan som är snickare gjorde ett fantastiskt jobb med renoveringen på sin lediga tid, och sedan har Jeanette lagt ner sin själ i att skapa en ombonad känsla både inne och ute i trädgården.
– Jag vill gärna ha det ljust och luftigt och försöker att inte övermöblera. Men vid jul får det gärna bli lite mer pynt i hemmet när jag skapar stilleben med ljus, julblommor och ljusslingor. Det blir så mysigt när det lyser stämningsfullt under den mörka årstiden, för på Öland är det inte så ofta snön ligger under några längre perioder.

Läs också: Så får du julstjärnan att hänga rakt

Jeanette är inte så mycket för tomtar och julrött. I stället håller hon sig till inredningens vita bas och lägger gärna till julblommor och fina naturmaterial som granris och mossa. Men en och annan färgstark amaryllis får gärna bryta av den harmoniska skalan av vitt och grått.
– För mig är det viktigt att göra fint redan ute vid entrén. Det är kul att välkomna familjen med riktig julstämning redan innan de stiger på.

 

Läs mer:

Vinterpyssla med blommor

Så gör du julens finaste kransar

5 tips för att lyckas med hyacinter

 

Av Marie Onäng

Foto: Malin Björkholm


Läs mer om:

Dela
(56)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…