Annons

Annons

Joy fick en ny karriär – som 94-åring!

Det är aldrig för sent att slå igenom, det är Joy Zandén ett levande exempel på. Vid 94 års ålder gör hon bejublad debut som tapetdesigner med mönster som hon ritade för mer än ett halvsekel sedan. Och hade det inte varit för dottern Jessica Zandén hade mönsterskatten blivit kvar nere i källaren...

Dela
(322)

9
Visa bildspel

/
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
Joy fick en ny karriär - som 94-åring
...
Visa mer

 

Även om hon tar framgången med fattning erkänner den vitala och mycket stiliga damen att hon faktiskt är lite mallig över lovorden som haglar över hennes produktion.

—Ja, inte hade jag kunnat tro att mina gamla mönster som stått i källaren på väg att mögla bort skulle få en renässans, säger Joy och ser uppriktigt förvånad ut.

Annons

Och hade det inte varit för dottern, skådespelerskan Jessica Zandén, hade risken varit stor att rullarna med Joys mönster blivit kvar i källaren, vilket hade varit synd på en sådan skatt.

Gilla Hemmets på Facebook

—Det är ju helt fantastiska mönster och färger, säger Jessica som försökt sälja in mammans mönster tidigare, men det var först nu tiden var mogen.

Utspritt på golvet i ateljén i den fantastiska villan, som tillhört Joys morfar Alfred Heyman, på Särö utanför Göteborg, ligger en uppsjö tidstypiska 50-talsmönster med köksmotiv, grafiska mönster och naturinslag. Platsen där Joy vuxit upp har varit en stor inspirationskälla och ett av hennes tapetmönster heter just Särö.

Blev överväldigad

Det var i mars förra året som tapetföretaget Sandbergs sa ja till att trycka upp några av Joys mönster i en ny modern kollektion. Mönstren från 50-talet skulle väckas till liv och äntligen få pryda folks hem och väggar!

—Jag visste och kände att det fanns ett starkt intresse, men vi kunde inte vara helt säkra förrän kontraktet var klart. Joy blev överväldigad. Hon trodde inte att det skulle bli av, säger Jessica.

Men att träffa Joy och titta på hennes underbara mönster och sedan åka iväg utan att sätta sig ner och ta en fika och prata lite om ett snart hundraårigt liv vore synd och skam.

Joy har levt ett långt, spännande och omväxlande liv som tog sin början i Helsingfors 1922, då hon såg dagens ljus för första gången.

Visst var hon planerad, dock var tanken att pappa Gösta Nystroem och mamma Gladys Heyman skulle hinna tillbaka till Sverige före förlossningen.

Gick i klosterskola

Den höggravida Gladys, som var en känd skulptris, hade följt med sin man, tonsättaren och kompositören Gösta, på en arbetsresa till Finland och det ville sig inte bättre än att Joy bestämde sig för att det var dags.

Sina första tio år tillbringade Joy och familjen, som med tiden utökades med systrarna Liliane och Mona, i Paris.

—Vi var så små och jag minns inte så mycket mer än att vi gick i klosterskola där vi fick lära oss latin och hade en barnflicka som tog hand om oss, och efter skolan brukade vi gå till Luxemburgparken och leka, säger Joy.

Men en fantastisk tavla, där Joys barnbarn Alice Bier Zandén ritat av Joy och hennes systrar från ett fotografi, avslöjar att de tre flickorna minsann lekte även på hustaken.

Hon minns också storslagna kalas där den tidens konstnärsgiganter festade hemma i Parisvåningen, till exempel Isaac Grünewald och tecknaren Otte Sköld för att nämna ett par.

Retad för sina kläder

Det var inte helt problemfritt att komma tillbaka till Sverige och börja i svensk skola efter att ha tillbringat tio år i Paris.

—Jag var så långt efter mina klasskamrater. Språket klarade jag eftersom vi brukade tillbringa somrarna i Sverige, men jag hade tappat en massa kunskap, säger Joy som blev retad av barnen i Göteborgs Samskola för sina kläder.

—Vi var inte lika propert klädda som de, i Paris klädde vi oss väldigt enkelt.

På Samskolan gick pojkarna omkring i blå kostymer och flickorna såg ut som små prinsessor, men till slut fick även jag en blå tyllklänning och kunde gå ut och dansa, säger Joy och ler gott åt minnet.

När hon upptäckte sin talang som mönstermålare och tecknare kan hon inte riktigt svara på.

—Jag tänkte inte i de banorna utan skapandet var kort och gott ett sätt att försörja mig på, säger Joy som fick sin utbildning på Slöjdföreningen.

Senare på 40-talet arbetade hon som målardräng, som hon själv kallar det, vid operahusen i Stockholm och Köpenhamn samt på Stora teatern i Göteborg.

—Jag blandade färg, tvättade burkar och penslar och målade dekor, säger hon.

For till New York

Under Köpenhamnstiden födde hon som 24-åring sitt första barn, Finn, som i dag hunnit fylla 70 år.

—Finns pappa, pressfotografen Björn Helsing, och jag var inte gifta vilket absolut inte var opportunt på den tiden, så på min mors direkta uppmaning gifte vi oss. Tyvärr höll inte äktenskapet och efter några år flyttade vi tillbaka till Sverige och Göteborg.

Men Joy övergav inte sitt mönsterskapande och när Finn bara var några år gammal lämnade hon honom till sin före detta svärmor i Danmark och for till New York för att pröva lyckan under en kort tid som mönsterdesigner ”over there”.

—Men det gick inget vidare. De sa ”very nice, very nice” men de var inte intresserade av att köpa något.

Tillbaka i Sverige tog hon ny sats och fick anställning som textilkonstnär.

—Jag ritade sommardukar vid jul och juldukar på sommaren. För det fick jag 250 kronor i månaden, vilket inte var så mycket pengar men det räckte för att jag och Finn skulle klara oss.

Så småningom träffade Joy Rolf Zandén som skulle komma att bli pappa till Jessica och Philip.

—Med tre barn var det inte att tänka på att fortsätta arbeta, säger Joy som tvingades lägga yrket åt sidan.

När barnen blev lite större fick hon jobb i presentbutiken på Moderna museet där hon trivdes formidabelt bra.

—Jag var jättelycklig, det var så skönt att komma bort från tystnaden och ut bland folk,

säger Joy som bland annat fick uppleva när konstnären Carlo Derkert ordnade barnvisningar på museet.

Ligger i generna

I den spatiösa villan som förr fungerade som pappans skrivarlya hänger ett porträtt av Joys pappa Gösta, som Kurt Jungstedt målat.

Rolf var anställd vid Sveriges Radio och tillsammans med honom kom Joy att resa till världens alla hörn.

—Det var så spännande att få se Västafrika och Sydamerika och alla andra länder, säger Joy och ögonen glittrar.

Barnen fick däremot inte följa med utan lämnades hos släktingar.

—Visst har jag haft lite dåligt samvete över det, säger Joy.

Att skapandet och kreativiteten ligger i generna står klart efter att man gått en rundtur hemma i villan med panoramafönster som bjuder på en förförande vacker sjöutsikt.

—Min sondotter Alice är helt fantastisk på att måla och jag erkänner att jag allra helst också hade velat bli en stor målarinna liksom min syster Liliane. En riktig konstnär var man bara om man målade tavlor, tyckte jag.

Men det stämmer ju inte alls. Hon gör ju fantastiska mönster och gör succé som tapetkonstnär.

—Ja, det är ju faktiskt sant, säger hon och ser trots allt rätt nöjd ut.

 

 

Fakta om Joy Zandén

Namn: Joy Zandén

Ålder: 94 år.

Bor: På Särö utanför Göteborg.

Familj: Barnen Finn Zandén, scenograf, samt skådespelarna Jessica och Philip Zandén, sex barnbarn och barnbarnsbarn.

Aktuell: Har designat tre tapetmönster, Hella, Fredsfåglar och Särö (Kollektionen Signatur) för tapetfirman Sandberg Wallpaper.

 

Fakta om Jessica Zandén

Namn: Jessica Zandén

Ålder: 59 år

Arbetar som: Skådespelare och kognitiv terapeut.

Bor: I Stockholm, men är ofta i Göteborg och på Särö.

Familj: Dottern Mimmi Carlström, sonen Jacob Carlström.

Känd från bland annat: Tre kärlekar, Vita lögner, Tomten är far till alla barnen med mycket mera.

 

Se filmen om Joy!

 

Läs mer: 

Mitt i livet har Håkan Nesser blivit troende

Efter 30 år lämnade Eva klostret och mötte kärleken

Gudrun skulle leva ensam resten av livet

 

TEXT: KATARINA ARNSTAD ELMBLAD

FOTO: LEIF BODSTRÖM, PRIVATA


Läs mer om:

Dela
(322)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…