Annons

Annons

Jonas Trolle avslöjade Kapten Klännings sexbrott

Dela
(1)

Jonas Trolle

Misstankarna mot Göran Lindberg vände uppochner på Jonas tillvaro. Plötsligt kretsade allt kring sexualbrott, spaningsuppdrag, avlyssningar och topphemliga husrannsakningar. Samtidigt kämpade han och hustrun Monica med sorgen efter sitt förlorade barn…

Annons

Jonas Trolle arbetade på människohandelssektionen vid Stockholmspolisen när han kom Göran Lindbergs osannolika historia på spåren. Aldrig förr hade en svensk polischef blivit misstänkt för så allvarliga sexualbrott.
– Det här är tyvärr inga ovanliga brott. Det ovanliga är att de begicks av en polischef som gjort sig känd för sitt starka engagemang för jämställdhet. Vad han gör i dag vet jag inte, mer än att han är villkorligt frigiven. Om jag skulle träffa Göran Lindberg på stan skulle jag bara gå förbi. Det skulle kännas obehagligt, säger Jonas Trolle, polis och författare till Jakten på Kapten Klänning, en av vårens mest uppmärksammade böcker.
Jonas är 42 år. Han hade tänkt jobba på bank, men när bankkrisen drabbade Sverige i början av 90-talet valde han i stället att göra verklighet av en pojkdröm och bli polis. I dag bor han i en villa utanför Stockholm med dottern Ebba, 14 år, hustrun Monica och deras gemensamma son Knut, 4.
– Jag skrev boken vid matbordet, i trädgården och i bilen medan jag väntade på att Ebba skulle bli klar på fotbollsträningen. Jag har fått en del kritik av recensenter för att jag som polis skriver en bok om ett brott som jag har varit med om att lösa. Jag förstår inte kritiken, för med samma resonemang skulle kockar inte kunna skriva kokböcker. Mina kollegor tycker att det är bra att jag skriver och allt material är öppet att läsa för allmänheten. Men jag skrev också för att bearbeta det som hänt, både på jobbet och hemma, säger Jonas.
Chock och tvivel
Jakten på Kapten Klänning började i oktober 2009, i kölvattnet av en brutal misshandel med dödlig utgång i Stockholmsförorten Bredäng. Den döde var bokens Kenneth, en före detta företagare som köpte sex av kvinnor och sålde dem vidare till andra män. En av kvinnorna berättade om sexhandeln för sin pojkvän, som tog lagen i egna händer.
När Jonas och hans kollegor gick igenom numren i Kenneths mobiltelefon hittade de bokens Ulrika, en flicka som började sälja sex via Kenneth redan som 14-åring. I polisförhören berättar hon om ett möte som urartat: hon blev fasthållen och var nära att kvävas. Ulrika såg aldrig sexköparen eftersom hon hade ögonbindel. Men Kenneth berättade att mannen var polischef och att han hade synts på bild i tidningen Dagens Industri.
Polisen hittade artikeln och fick en ordentlig chock.
– Vi tvekade hela tiden. Lindberg hade väldigt hög svansföring. Mitt första minne av honom var från inledningstalet på Polishögskolan. Han berättade om alla moraliska krav en polis måste leva upp till. Han tyckte i princip att vi skulle säga upp bekantskapen med vänner som felparkerade. Jag tror att vi alla kände att det här var krav vi nog inte kunde leva upp till, säger Jonas.
Avslöjandet om polischefens dubbelliv blev starten på några intensiva månader av spaning, avlyssning och topphemliga husrannsakningar, bland annat på Lindbergs kontor på Polishögskolan. Där hittade Jonas och hans kollegor viktigt bevismaterial: den väska med avancerade sexleksaker som polischefen alltid tog med till sina träffar. Samma väska hade han också med sig när han greps i Falun, där han stämt träff med en 14-årig flicka.
– En av de mer absurda scenerna utspelade sig i Örebro län. Vi spanare körde efter Lindberg. Han pratade med en poliskollega i telefon och sa att han skulle på möte. I själva verket var han på väg för att köpa sex av två tjejer. När han inte hittade ringde han polisens ledningscentral och frågade om vägen! Det är helt absurt hur en person så tvärt kan gå in och ut ur sina roller som sexförbrytare och polischef.
Dog vid förlossningen
Jonas bytte tjänst efter det uppseendeväckande gripandet av Lindberg. I dag jobbar han som sektionschef på spaningsroteln på Länskriminalen. På hans skrivbord hamnar alltifrån gängkriminalitet till bedrägerier mot äldre människor. För Jonas har det blivit lättare att inte ta med sig jobbet hem.
– Rån ligger inte i människans natur, men det gör sex. Vi är alla sprungna ur sexualiteten och i teorin ska det vara något vackert och fint. För mig blev det en bugg i systemet och det påverkade mig starkt, ända in i sängkammaren. Jag drack lite för mycket också, jag upptäckte att jag längtade mer efter vin än efter sex. Men priset jag fick betala under den svåra perioden i mitt liv är naturligtvis litet i jämförelse med vad brottsoffren har fått betala.
Det var speciellt ett resonemang som han ältade.
– Jag funderade mycket över det här om man måste ställa upp på sex i ett förhållande. Vill den här personen ha sex med mig, eller gör hon det bara för att hon förväntas ställa upp? Jag låste mig vid de tankarna och kunde bli ganska upprörd över män som trodde att sex i ett förhållande är en rättighet, inte en möjlighet. Vi måste tänka på vad vi sänder för signaler till våra partners! Till de äkta män som tycker att de ”får för lite sex” vill jag säga: ”Klipp bort håren i öronen, gå ner tio kilo, plocka upp efter dig hemma och se om det gör någon skillnad!”
Jonas mötte sin Monica under en lunch med en kompis. Nu har de varit tillsammans i tio år. I boken är Monica höggravid med Knut. Skildringen av stunden när Ebba, då nio år, får hålla sin efterlängtade lillebror för första gången står i stark kontrast till Jonas polisvardag med sexhandel, perversa män och själsligt söndertrasade tonårsflickor.
– Jag skrev boken delvis för att bearbeta allt som skett. Det skedde saker hemma som präglade mig hårt det året. Vi hade mist ett barn på våren och jag fick en akut stressreaktion. Jag skrev av mig redan då, men det var också nyttigt för mig att börja jobba ganska snabbt igen. Som en rysk tolk sa till mig vid något tillfälle: ”Du ska inte underskatta behandlingsmetoden förträngning.” Men speciellt när jag satt ensam i bilen och var trött kom bilderna av de döda barnen upp.
Det handlade nämligen om två barn. Monicas och Jonas goda vänner Åsa och Torgny miste ett barn sent i graviditeten, strax innan Monicas och Jonas dotter Siri dog vid förlossningen.
– Vi stöttade Åsa och Torgny så gott vi kunde och kände att det här, det skulle vi aldrig klara av att gå igenom. Och så hände det oss också! Vi pratade jättemycket om ifall vi verkligen skulle ha med det i boken, men jag kände att jag ville ge de döda barnen ett omnämnande. Vi pratar ju aldrig om döda barn, de blir ofta bara en bisats. Detta har naturligtvis svetsat våra familjer samman, vi känner en speciell tillhörighet till varandras barn. Mindre än ett år efter fick vi barn igen. Deras Livia föddes i samma rum som Knut, mindre än två dygn tidigare, säger Jonas.
Skriver ny bok
Polischefen dömdes till sex års fängelse i hovrätten. För de som läst Jonas bok väcks naturligtvis många följdfrågor. Hur länge hade Göran Lindbergs dubbelspel pågått? Och varför kom så många kvinnor tillbaka till honom? Hur kunde de acceptera att han sålde dem till andra?
– Han blev dömd för de brott han begått 2007–10. Innan dess vet vi inte… I början tyckte jag också att det var obegripligt att kvinnorna kom tillbaka, men det är inte alls konstigt. Det handlar om undermedvetna handlingar, igenkänningsmekanismer. Det är långt ifrån första gången som de här kvinnorna blivit utsatta för kränkningar och övergrepp. Många kvinnor blir lättade när de får upprättelse, men många återgår också till destruktiva relationer. Vid första förhöret säger de flesta att de valt detta liv själva, men om man har tålamod ser man ju att det inte är så.
Nu skriver Jonas på en ny bok. Det blir en fiktiv roman med inspiration ifrån de iakttagelser han gjort under sina snart tjugo år som polis.
– Det är inte konstigt att en del är kriminella och det är inte konstigt att de inte tar sig ur sitt våldsamma liv. Vem anställer en 32-åring som flyttat in och ut från anstalter och som varken har arbetslivserfarenhet eller utbildning? Men man måste tro på människans förmåga att ändra sig. Alla har en plats och funktion att fylla.

Vinn boken!
Jakten på Kapten KlänningVi lottar ut tio exemplar, värde ca 199:–/st, av Jonas Trolles bok Jakten på Kapten Klänning (Leopard förlag). Svara på frågan och skicka ditt svar, namn och adress på ett vykort till: Kapten Klänning 43, Hemmets Veckotidning, 205 35 Malmö, så är du med i utlottningen. Det går också bra att mejla, skriv Kapten Klänning i ämnesrutan. Senast den 29 oktober vill vi ha ditt svar.
112 är det telefonnummer vi ringer för att larma i akuta ärenden. Vilket nummer till polisen ska vi använda för så kallade övriga ärenden?
1.111 11
X.114 14
2. 100 00

AV MARIA SVEMARK FOTO: JENNIFER GLANS, AFTONBLADET


Läs mer om:

Dela
(1)Annons


Annons

Laddar nästa sida…