Annons

Annons

Jonas oväntade supertalang tar juryn med storm

Jonas von Essen, 26, har under flera år tränat upp sitt minne. I "Talang" är det dags för eldprovet – han ska memorera vad alla de 500 personerna i publiken heter i förnamn. "Helt fantastiskt", säger David Batra i veckans avsnitt.

Dela
(138)

När Jonas von Essen, 26, från Hisings Backa i Göteborg berättar för juryn i ”Talang” vad han tänker göra på scenen i veckans avsnitt, tappar jurymedlemmarna bokstavligen hakan.

– Jag tänker memorera förnamnen på alla här inne i dag, säger han i början av programmet.

Annons

Jonas von Essen tänker memorera 500 namn, berättar han i veckans avsnitt av ”Talang”. Bild: TV4

Med alla menar han med andra ord inte bara de fyra jurymedlemmerna, utan alla som sitter i publiken.

– Det är alltså över 500 personer här i kväll, och du säger att du ska lära dig allas förnamn, säger David Batra skeptiskt.

Alla i publiken har fått ange sitt namn vid ankomsten, och nu har produktionsteamet skrivit ut lappar med samtliga namn och stolsnummer. Under två timmar ska Jonas lära sig samtliga namn.

Har tränat minnet i flera år

Intresset för minnesträning väcktes för ett fem år sedan, då Jonas ramlade över en bok på biblioteket. Där stod att vem som helst kunde få bra minne, något som gjorde Jonas intresserad eftersom han upplevde att han ofta glömde bort saker i skolan. Sagt och gjort – han läste in sig på några centrala metoder för att få bättre minne.

Jonas von Essen tillsammans med programledarna i ”Talang”, Pär Lernström och Kristina ”Keyyo” Petrushina. Bild: TV4

– Jag märkte på nästan en gång att det gick att komma ihåg jättemycket mer än man trodde var möjligt. Det var väldigt coolt när jag plötsligt från ingenstans upptäckte att jag kunde komma ihåg nästan hur mycket som helst. Det var som att upptäcka att jag hade haft en dold superkraft hela livet.

Sedan dess har Jonas von Essen vunnit VM i minne hela två gånger.

Alexander Bard blir imponerad

I ”Talang” väntar juryn ivrigt på hur det har gått för Jonas. Har han verkligen lyckats memorera 500 namn på bara två timmar?

I slutet av programmet är det upp till bevis. David Batra drar lappar och läser upp stolsnummer och Jonas, som har förbundna ögon, berättar vad personen som sitter där heter.

Med förbundna ögon lyckas Jonas von Essen räkna upp namn efter namn. Bild: TV4

Han sätter namn efter namn – till publikens och juryns stora förtjusning. Till sist anses Jonas ha klarat testet, och får stående ovationer inne i lokalen.

– Om man tänker att man ska memorera saker, är det klassiska exemplet en taxichaufför som ska lära sig en stad. Det handlar om att hitta någon form av system, och då tänker vi genast på en karta och på den kartan ligger gatorna på olika ställen. Men det tar tid att göra, man räknar med att i London tar det tio år. Du har gjort det här på mindre än två timmar och löst 500 namn! Det är just tidsaspekten som gör det här så imponerande, säger Alexander Bard.

David Batra trycker på guldknappen

David Batra är minst lika imponerad – faktiskt så imponerad att han trycker på den berömda guldknappen och skickar Jonas direkt till final.

David Batra skickar Jonas von Essen direkt till final i ”Talang”. Bild: TV4

– Jonas von Essen, lägg det namnet på minnet. Helt fantastiskt, säger han medan han kramar om den lycklige finalisten.

”Talang” sänds fredagar klockan 20.00 i TV4.

Läs mer:

15-åriga Oscar om musiken: ”Allting blir mycket bättre”


Läs mer om:

Dela
(138)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…