Annons

Annons

Barndomens tuffa år gjorde Jonas Hallberg stark

Jonas Hallbergs barndom tog abrupt slut när han var 7 år. Det var då han ensam tvingades ta hand om sin psykiskt sjuka och tablettmissbrukande mamma och sköta hemmet. —Det var smärtsamt, men utan min ångest, allt elände och alla tårar hade jag nog inte fått den vilja och beslutsamhet som hjälpt mig i livet. Jonas har gjort dundersuccé som stylist i Hollywood och har arbetat med de riktigt stora stjärnorna för de riktigt prestigefyllda modemagasinen och på de riktigt glammiga galorna världen över. Men det han brinner allra starkast för just nu är föreningen Maskrosbarn. 

Dela
(701)

19
Visa bildspel

/
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Camping Queens
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
Jonas Hallberg: Barndomens tårar har gjort mig stark
...
Visa mer

 

Jonas varma ögon glittrar, han pratar mycket och har nära till skrattet. Det märks tydligt att han är harmonisk och har en god självkänsla.

—Jag ser till att njuta av livet, man lever ju bara en gång. I dag är det är isigt och grått ute och det är så härligt att få uppleva lite kyla igen. Jag njuter!

Annons

Så här lycklig och sprudlande har Hollywoodstjärnornas favorit inte alltid varit. Långt ifrån.

Jonas, som nu är tv-aktuell i Camping queens – andra sommaren tillsammans med Tony Irving och som blev publikfavorit under Let’s dance 2015 , växte upp i Köping. När han var 7 år separerade hans föräldrar. Pappan tog med sig lillebror Jens och flyttade till en annan del av staden.

—Det var då min barndom försvann. Mamma och pappa hälsade inte när vi sprang ihop i affären. Jag fick bara träffa pappa och Jens vid sporadiska tillfällen och vi miste nästan helt kontakten med varandra, säger Jonas.

Hans mamma hade blivit sjuk av sorg när Jonas morfar gått bort. Hon hade fått vård och mediciner och snabbt blivit tablettberoende. Hennes hälsoläge gick ständigt upp och ner. Ibland fick hon panikångestattacker och orkade inte ta sig ur sängen. Den lille Jonas fick ta hand om både hushållet och mamman.

—Jag tvättade och fick långa inköpslistor som jag skulle cykla och handla. Jag blev också mammas vårdare och fick ansvara för hennes medicinering. Hon hade så många olika sömn- och lugnande medikamenter att hon inte kunde hålla reda på det själv. Det var Sobril, Mogadon och många andra sorter, jag tvingades lära mig hålla ordning på tabletterna och hur mycket hon skulle ha av varje.

Otryggheten och oron var ständigt närvarande i barndomen. Jonas visste aldrig hur hans mamma mådde från ena dagen till den andra och vågade nästan aldrig ta hem kompisar. En mamma som låg söndergråten i sin säng ville han ju inte visa upp.

—När hon hade bra dagar var hon världens varmaste, kramigaste och mest omtänksamma. Men det kunde vara precis tvärtom också. Sjukdomen var opålitlig. Ibland vågade hon inte gå ut. Andra gånger verkade hon pigg och stark men det var inte ovanligt att hon fick en panikångestattack precis när vi var på väg till bussen för att hälsa på någon. Då var det bara att vända hemåt igen.

Försökte ta sitt liv

Jonas var förtvivlad och rädd, men bet ihop. Han var livrädd för att något hemskt skulle hända om han inte höll koll på sin mamma. Då skulle det kännas som det var hans fel.

Två gånger försökte hon ta sitt liv, men räddades i sista stund. Jonas var bara ett barn men fick bära ett tungt ansvar på sina axlar, det ansvar som mamman egentligen skulle ha haft för honom.

—Jag försökte skydda henne, blev medberoende utan att jag förstod det då. Jag berättade aldrig för mina kompisar hur illa det var. Jag skämdes och ville hålla fasaden uppe, säger Jonas dämpat.

Och mardrömmen fortsatte. När Jonas kom upp i puberteten och det lektes Ryska posten märkte han att det kändes lite konstigt att pussa en flicka när det var en pojke han egentligen tänkte på. På 80-talet var det inte så accepterat att vara homosexuell i Sverige, och det var definitivt tabu i lilla Köping. Jonas teg och led, men skolkamraterna hade sina misstankar.

—Jag blev mobbad av ett gäng killar som ständigt hotade med stryk och ropade ”bögen”, ”tjockis”, ”tjejen” eller ”Charlotta” efter mig.

Att gå till skolan blev nu också ångestfyllt och han skolkade allt oftare för att slippa sina plågoandar.

Men det fanns en person och en hemlig dröm som höll honom över vattenytan.

—Min mormor och min längtan efter att få resa!

Jonas lutar sig fram över bordet på balkongen på Berns. Glittret är plötsligt tillbaka i hans ögon.

—Mormor betydde allt. Jag kunde fly till henne när det var för plågsamt hemma, dörren stod alltid öppen för mig. Med Sonja, eller Moja som hon kallades, kunde jag prata om allt, hon var min ventil.

—Moja var både stilig och glamourös, hade rödmålade läppar, perfekta naglar, klädde sig tjusigt och bar vackra smycken. Kanske inte så konstigt eftersom min morfar hade varit hovjuvelerare, förklarar Jonas.

När de var ute på stan och promenerade tillsammans var det många som hälsade på fru Hallberg.

—Då fick jag uppleva hur det kändes att vara stolt och det värmde hjärtat.

Läs också: Jonas Hallberg och Tony Irving gör comeback med Camping Queens 

Moja dog i cancer

Det var mormor, och moster Margareta som hade en superchic klädbutik i Eskilstuna, som fick Jonas att älska det vackra.

Men Moja dog i cancer när Jonas var 13 år. Hans smärta var oändlig, men det fick honom också att bita ihop, kämpa och fantisera om en bättre framtid som skulle innehålla många resor.

Pojkrummet fylldes av resekataloger och drömmar. En dag skulle han få jobb och slippa leva på socialbidrag. En dag skulle han se världen!

15 år gammal lämnade han skolan och flyttade ensam till Stockholm där han fått jobb som au pair.

—Mamma ringde jämt. Ibland grät hon och bönade att jag skulle flytta hem igen annars skulle hon ta livet av sig. Andra gånger skrek hon och sa att jag måste skicka pengar. Det skar naturligtvis djupt i hjärtat, men jag hade beslutat att vara benhård och tänka på mitt eget liv då. Jag älskade Stockholm och hade fått nya vänner som stöttade mig.

Så småningom fick Jonas jobb som servitör på Café Opera och vid sidan om fick han chansen att göra assistentjobb åt en av de största modejournalisterna, Mona Orremalm. De fann varandra och Jonas fick lära sig stylistyrket från grunden: hur man tejpar skor, stryker, nålar och klipper.

Efter Stockholm blev det London och många hundår innan karriären tog raketfart. Efter ett lyckat samarbete med supermodellen Naomi Campbell ropade Hollywoods stjärnor efter Jonas Hallberg.

—Det ena gav det andra. Jag gjorde en lyckad styling av Catherine Zeta-Jones för New York Times Life-bilaga. Då hörde Scarlett Johanssons agent av sig. Det jobbet gav i sin tur en förfrågan från Charlize Theron…

Jonas har stylat superstjärnor för världens ledande modemagasin och för de stora galorna som Golden Globe och Emmys i många år nu.

Lycklig i Mexico City

I dag har han dragit ner något på uppdragen. Nygift med sin Antonio har han lämnat Hollywood för Mexico City, huvudstaden i makens hemland. Paret bor med sin lilla chihuahua Chiquita i en lummig del av jättestaden.

—Varje morgon när jag drar upp rullgardinen känner jag mig som Tarzan. Jag är stark, lycklig och i nästan mitt i en djungel av palmer, säger Jonas med glimten i ögat och skrattar.

—Jag drömde om ännu ett äventyr innan jag blir för gammal, och nu frilansar jag bland annat åt mexikanska Vogue men det blir självklart också en del arbetsresor till Hollywood och Sverige.

Jonas har fått blodad tand för tv och brinner för uppdraget som ambassadör för föreningen Maskrosbarn.

—Jag vill gärna berätta för alla andra unga som mår dåligt att det kan finnas en ljusare framtid utanför mörkret. När jag ser tillbaka på de tuffa åren inser jag att de gjort mig starkare och att jag lärt mig ta vara på livets glädjeämnen, säger Jonas.

Hans bästa råd är att prata, chatta, ringa en hjälplinje eller gå i terapi. Och våga gråta!

—Du hittar massor av hjälp på internet!

—När jag var ung fanns inte den möjligheten, men jag har fått psykologhjälp i vuxen ålder och blivit av med det som låg och skavde.

Jonas hann aldrig prata med sin pappa innan han gick bort, men banden med sin bror har återknutits.

—När mamma dog på sjukhus hjälptes Jens och jag åt att reda upp i hennes lägenhet och ordna med begravningen. Sedan dess träffas vi regelbundet och jag har kommit nära hela hans familj.

—Det var sorgligt att mista mamma, men hennes död gav mig min bror tillbaka, säger Jonas och får något lyckligt i blicken när han berättar att han ska åka hem och busa med Jens barn i morgon.

Fotnot: Maskrosbarn är en ideell barnrättsorganisation som stödjer unga som har föräldrar som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Se även www.maskrosbarn.org

 

Läs mer: Deras kärlek vann över drogerna


Läs mer om:

Dela
(701)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…