Annons

Annons

Jonas Gardell firar 30 år i rampljuset

Det har gått 30 år sedan ett spralligt litet ufo landade i mellanmjölkens förlovade land. Länge såg han sig som en tillfällig gäst i våra liv, rädd för att bli ratad och utslängd. Men han hade aldrig behövt oroa sig och i dag är Jonas Gardell en av våra mest folkkära artister.

Dela
(0)

7
Visa bildspel

/
Jonas Gardell firar 30 år i rampljuset
Jonas Gardell firar 30 år i rampljuset
Jonas Gardell firar 30 år i rampljuset
Jonas Gardell firar 30 år i rampljuset
Jonas Gardell firar 30 år i rampljuset
Jonas Gardell firar 30 år i ramplljuset
Jonas Gardell firar 30 år i ramplljuset
...
Visa mer

 

Hela våren har han firat med publiken – som dyrkar honom – på Cirkus i Stockholm. I höst bär det av på turné med föreställningen 30 år tillsammans.

Men vägen mot framgång har inte bara varit kantad av stående ovationer och fantastiska recensioner.

Annons

—Jag har fått kämpa och aldrig tagit framgången för given, säger Lars Jonas Holger Gardell, som föddes 1963 och växte upp i Enebyberg i en dysfunktionell missbrukarfamilj med mamma Ingegärd, pappa Bertil och flera syskon.

Som barn var han väldigt blyg och livrädd för att inte höra till. Under en tid var han mobbad i skolan. För att passa in och bli accepterad förvandlades han till klassens clown.

—Det är en stor skillnad mellan den mesige, rädde lille pojke jag var då och den modiga person jag är i dag, säger mannen vars signum som artist är hans osvikliga förmåga att på en millisekund växla mellan gapflabb och djupaste vemod.

—Det kommer sig nog av att jag inte är komiker i botten utan en författare som vill berätta en historia, säger 52-åringen som ger allt och lite till när han står på scen.

Han har ett cv som borde göra vilken artist som helst grön av avund. Succéerna har staplats på varandra under åren. 1985, blott 21 år gammal, romandebuterade han med Passionsspelet. Året därpå medverkade han i tv-programmet Nyfiken på, där han intervjuades av en av den tidens journalistiska giganter, Lars Ulvenstam.

—Det var jättestort att få vara med i det programmet och jag fattade ju att om jag gör den här intervjun så kommer jag att få det genombrott som jag har drömt om. Och så blev det. Programmet hade fantastiska tittarsiffror. Alla tidningar skrev om mig och jag fick något slags kultstatus. Jag kom med något helt nytt och var väldigt frispråkig.

Framgångar är lätta att bära, sorg är en betydligt tyngre packning, men Jonas väjer inte för att prata om det svåra, som när han som 14-åring blev våldtagen.

—Efteråt när jag grät stack han till mig två tior som en sorts ersättning, säger Jonas.

Efter övergreppet ville Jonas ta sitt liv genom att kasta sig framför ett tunnelbanetåg. Men han hoppade aldrig.

—I efterhand har jag tänkt att jag medvetet eller omedvetet fattade ett beslut att fortsätta leva och att aldrig, aldrig mer vara så hjälplös som jag var i den där lägenheten. Jag bestämde mig för att bli en sådan som är modig.

Höga krav på publiken

När Jonas Gardell står på scen blandar han högt och lågt, skämt med djupaste allvar.

—Jag ställer höga krav på min publik. Den måste vara skärpt för att hänga med.

Publiken har följt honom som en trogen hund sedan dag ett. 1991 ringlade köerna långa utanför Stockholms konserthus när han körde sin bejublade stand up-show En pall, en mikrofon och Jonas Gardell. En föreställning som Jonas själv beskriver som magisk och som blev stilbildande för den generation ståuppare som följde i hans fotspår. Året efter kom succéromanen En komikers uppväxt som är starkt inspirerad av Jonas egen uppväxt.

Han värjer sig mot benämningen ”duracellkanin”, men är inte känd för att vila på lagrarna. År 1993 var det dags för scenshowen En finstämd kväll med Jonas Gardell, som följdes av hyllade På besök i mellanmjölkens land 1996.

Framgångarna har fortsatt att avlösa varandra, 2013 sattes Mitt enda liv upp och 2014 kom musikalen, den kritikerrosade Livet är en schlager.

Men Jonas är ju så mycket mer än artist och verbal ordekvilibrist på scen. Han har skrivit flera böcker, bland dem Om Gud och Om Jesus vilka gav honom en doktorshatt i teologi vid Lunds universitet.

Att den kanske minst publikfriande romansviten Torka inga tårar utan handskar, som handlar om de homosexuella män som dog i aids i början av 1980-talet, skulle bli hans mest kända verk, både som bok och tv-serie, kom lite som en överraskning för Jonas.

—Alla var överens om att tv-manuset var bra, men det var länge osäkert om det skulle bli tv, för vem vill se bögar som dör i aids? Man ska komma ihåg att aids var det mest osexiga som fanns, fram tills Torka aldrig tårar utan handskar kom. Så den succén var inte given på förhand. Det var publiken som lyfte den.

Tv-serien skakade om den svenska folksjälen i grunden och inte oväntat utsågs den till Årets dramaserie på Kristallengalan 2013, och Jonas fick sin andra doktorshatt när han promoverades till medicine hedersdoktor vid Linköpings universitet.

—Att ha gjort något som verkligen får betydelse för andra känns fantastiskt! Det har påverkat mig också, jag har blivit så lättrörd på senare år.

I höst kommer boken Bara på besök som en pendang till showen 30 år tillsammans.

Barnen går före allt

När jubilaren själv ska rangordna de viktigaste milstolparna under tre decennier toppar såklart dagen då han mötte maken Mark på badhuset i Gamla stan i september 1986 och när barnen Amos och Olga föddes.

Han började sin resa i utanförskap, som en tillfällig gäst, i dag omfamnas han av publikens kärlek. Och han har definitivt kommit för att stanna.

—Jag är inte längre ett ufo som bara råkar passera, säger Jonas innan han i flygande fläng ge sig ut på stan för att hitta danskläder åt dottern som ska ha dansuppvisning.

—Fördelen med att bli förälder är att barnen går före allt. När någon frågar hur jag mår svarar jag alltid: ”Tack, barnen mår bra.”

Och han är lika kär i Mark som den dag de möttes för 30 år sedan.

—Mark stänker lycka på mig och jag ger honom energi, säger Jonas och ler som bara han kan.

 

8  snabba frågor till Jonas Gardell

1. Om någon sagt åt dig för 30 år sedan att du i dag skulle vara en av våra mest älskade och folkkära artister, vad skulle du då svarat?

Jag hade väl som mest hoppats på att ha en liten men trogen skara fans så jag hade väl hoppat högt av lycka och förväntan.

2. Du är uppvuxen i en kristen familj, vilken betydelse har Gud och Jesus för dig?

Min Gudstro innebär en sorts uppmaning till mig att leva mitt liv så innerligt som möjligt och att alltid minnas att försöka leva för andra, och för att andra ska ha det bra.

3. Om jag säger SD, vad säger du då?

Jag är född 1963, bara ett par decennier efter förintelselägren öppnades. Det är skrämmande att ett odemokratiskt parti med rötter i nazismen blivit så omhuldat och ompjoskat.

4. Vad kan vi förvänta oss för storverk signerade Jonas Gardell under de nästkommande 30 åren?

Oj, jag hoppas att nästa tv-serie De dagar som blommorna blommar ska leva upp till de rättmätigt höga förväntningarna, och sen ska jag ju turnera hela kommande hösten och våren med min show 30 år tillsammans.

5. Kommer tittarna någonsin att få se Jonas Gardell i Let’s Dance?

Jag har blivit tillfrågad massor av gånger och tackat både nej och ja. När jag tackat ja har det fallit på att TV4 inte ville betala det jag begärde, vilket var mycket! Hehe…

Jag skulle i och för sig älska att få lära mig dansa. Bara inte det visades i tv och att jag måste bli sågad av Tony Irving.

6. Har du någon åldersnoja?

Inte mycket. Snarare dödsnoja eftersom jag tycker att det är så roligt att leva. Och för att jag gärna vill se barnbarnen. När de nu kommer.

7. Du håller ett grymt högt tempo på scen, hur håller du dig i form?

Jag tränar faktiskt varje dag för att hålla konditionen och orka.

8. Är du och Mark ett jämställt par som delar på alla hushållssysslor?

Jämställda är vi nog, men Mark är en opraktisk drömmare… drummel höll jag på att säga, och jag är praktisk och organiserad, så om något ska fungera är det jag som står vid rodret.

 

 

Kort om Jonas

Familj: Maken Mark, barnen Amos och Olga, 2 katter.

Bor: Södermalm.

Gör: Artist, författare, låtskrivare, dramatiker, komiker.

Aktuell: Med föreställningen 30 år tillsammans samt boken På besök som kommer ut i höst (Norstedts förlag).

 

 

Läs mer:  

Alicia Vikander designar rosa bandet 2016

Grattis Carola 50 år

Efter 30 år lämnade Eva klostret och mötte kärleken

 

Av Katarina Arnstad Elmblad

Foto: Stefan Nilsson, IBL


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…