Annons

Annons

Skådespelaren Johannes Brost är död

Skådespelaren Johannes Brost är död, det uppger hans familj för nyhetsbyrån TT. Han meddelade i augusti att han drabbats av cancer och under hösten har han opererats.

Dela
(2.76k)

Johannes Brost blev 71 år gammal och avled i cancer 4 januari 2018.

Johannes Brost dog i cancer, 71 år gammal

Johannes Brost. Bild: IBL Bildbyrå

I augusti meddelade Johannes Brost att han tvingades hoppa av komediföreställningen ”Han ska bli min” efter att ha blivit diagnosticerad med cancer.

Annons

– När läkaren sa att de hittat en tumör kändes det förfärligt. Lyckan var att den inte spridit sig. Läkaren var hoppfull om att kunna operera med gott resultat. En förfärlig nyhet följd av hoppingivande budskap. Det var så kluvet. Chockad, ledsen och glad samtidigt, sa han i september.

Johannes Brosts familj meddelade dödsfallet

I ett mejl till TT skriver familjen att Brost avled på Skånes universitetssjukhus på torsdagen.

Gilla Hemmets på Facebook

”Han kämpade hårt och länge men klarade inte kampen mot cancern. Han fattas oss”, skriver familjen, enligt DN.

Johannes Brost vann både Guldbagge och var med i Lets Dance, nu är han död - bara 71 år gammal

Johannes Brost och Jasmine Takács i ”Let’s dance”. Bild: IBL Bildbyrå

Känd bland annat som Joker i SVT:s ”Rederiet”

Under hösten har han fått behandling för cancern, bland annat var en operation inplanerad. Han har hela tiden fortsatt planera för framtiden.

– Jag är otroligt lyckligt lottad med fyra fantastiska barn, barnbarn, syskon och vänner som fullständigt invaderat mig sedan beskedet. Vänner och kollegor som ringer och frågar hur det är och som hjälper mig på alla sätt, sa Johannes Brost i september.

Johannes Brost är för många känd som Joker i SVT:s långkörare ”Rederiet”.

Johannes Brost som Joker i ”Rederiet”. Bild: IBL Bildbyrå

Spelade i Fröken Frimans krig

Han har under sin långa karriär hunnit med en stor mängd roller såväl på filmduken som på teaterscenen och i tv-rutan. 2013 vann han en Guldbagge för bästa manliga huvudroll i filmen ”Avalon”. Under julhelgen kunde tittarna se honom i miniserien ”Fröken Frimans krig” i SVT. Han har också deltagit i underhållningsprogrammet ”Let’s dance” i TV4.

Johannes Brost i ”Fröken Frimans krig”, tillsammans med skådespelarna Maria Kulle och Lena T Hansson. Bild: IBL Bildbyrå

Johannes Brost om sitt liv i ”Stjärnorna på slottet”

Förra året deltog Johannes Brost i ”Stjärnorna på slottet”. Där delade han frikostigt med sig av historier från sitt liv, bland annat om hur han drabbades av panik när han som 23-åring för första gången blev pappa.

– Apropå faderskap ångrar jag nu att jag inte tog mer ansvar och var mer närvarande. Men det var omständigheterna som gjorde att det blev så här. Jag har tagit igen det här på senare år, sa han i programmet.

***

LÄS MER: Johannes Brost om cancerbeskedet: ”Chockad, ledsen och glad”

***

LÄS MER: Johannes Brosts medverkan i Stjärnorna på Slottet i SVT.

***

FAKTA: Johannes Brost

  • Johannes Brost föddes 1946 i Stockholm. Hans mamma, Gudrun Brost, var skådespelerska och hans pappa, Sven Forssell var författare.
  • Johannes Brost gick på scenskolan i Malmö och utexaminerades 1970. Efter examen blev han anställd på Stockholms stadsteater och 1981 blev han känd i hela landet efter sin medverkan i julkalendern ”Stjärnhuset”.
  • Bland de mest kända långfilmer han medverkat i finns till exempel ”Änglagård”, ”Black Jack”, ”Jönssonligan” och nämnda ”Avalon”.

Läs mer: Johannes Brosts sista tid – kampen mot cancern


Läs mer om:

Dela
(2.76k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…