Annons

Annons

Jodå, än går dansen på Brännö brygga!

Dela
(0)

Det är många platser som förknippas med en speciell visa, men inte många kan mäta sig med Brännö på Västkusten. Öns stora musikikon – Lasse Dahlquist – lever vidare, lika odödlig som hans kära De’ e’ dans på Brännö brygga.
I Hemmets Veckotidning nr 26 gick vi iland på den lilla ön i Göteborgs södra skärgård, där bilar är förbjudna och där man fortfarande hämtar posten i en box i affären. Sällan möter man en så musikalisk ö som denna!

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

I dag är det Brännöföreningen som ordnar de populära torsdagsdanserna på bryggan, sju kvällar varje sommar. Redan framåt eftermiddagen fylls kajplatserna i småbåtshamnen av dansanta båtägare, och Husviksvägen som löper tvärs över hela ön bort till bryggan, börjar sjuda av aktivitet. Det ska bäras råvaror, kokas pilsnerkorv, och säljas lotter – och biljettkassan ska fram. Kassa och kassa, förresten, man lägger ett bidrag på 20 kronor, högst frivilligt, och det är mycket välkommet:
– Torsdagsdanserna är Brännöföreningens stora inkomstkälla. Det är tack vare danserna som vi kan hålla simskola och fotbollsskola på ön på somrarna, och hålla fint på vår populäraste badplats Ramsdalsbadet, säger Anders Näslund, styrelseledamot i föreningen, och en av de stora drivkrafterna på ön.
Anders är ett levande bevis på att ljuv musik fortfarande uppstår på bryggan – i dubbel bemärkelse! Han är egentligen urgöteborgare, men blev övertalad av kompisar att följa med till dansen på Brännö för 12 år sedan. Där mötte han brännötösen Ellinor, och sedan var Anders fast. I dag är de gifta, och har bildat familj. Anders har aldrig ångrat sig.
– Jag kände redan från första dagen, när jag satte mig på färjan hit ut efter en lång arbetsdag, att all stress bara rann av mig. Här ute finns en helt annan stämning än i stan, alla känner alla, och alla har koll. Man kan släppa ut barnen utan att vara rädd, säger han.

Att Lasse Dahlquist och hans musik har präglat Brännö finns det många bevis på.
Musiktraditionen lever vidare i högsta välmåga, i form av flera aktiva band som turas om att spela till dansen på bryggan, däribland ”Brännöpojkarna” och ”De ökända”, som har sina rötter på Brännö.
– Varje år har vi dessutom både en visfestival och en jazzfestival. Det är otroligt många som spelar något instrument på den här ön. Någon lär ha räknat ut att vi har flest skivinspelningar per capita, berättar vår ciceron Anders Näslund.
På senare tid har också en annan stor musikprofil hittat till ön – Håkan Hellström! Han har sedan ett par säsonger tillbaka en sommarstuga här, och kanske kommer han – liksom Lasse – att låta sig inspireras av vågskvalp och måsars skri i sina framtida musik. De båda råkar dessutom vara släkt på långt håll – Håkans farfar var syssling till Lasse Dahlquist. 2006 fick Håkan dessutom mottaga Lasse Dahlqvist-stipendiet på 10 000 kronor. Vem vet, kanske dyker han också upp på bryggan en vacker torsdagskväll. Vad skulle passa bättre då, än att han spelade sin låt ”Brännö Serenad”?

Läs mer om andra musikaliska orter i tidningen! Till exempel om Maj på Malö, Fröken Fräken ifrån Fryken och Flickan från Backafall…

Foto: Leif Boström


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…