Annons

Annons

Jessica Almenäs om vaccinvägrarna: ”Så arg att jag kokar”

Flera fall av mässling har konstaterats i Göteborg. Smittspridningen tros ha fått fart efter att flera föräldrar valt att inte vaccinerat sina barn mot den allvarliga sjukdomen. Nu ryter programledaren och den nyblivna mamman Jessica Almenäs ifrån.

Dela
(517)

Bild: IBL Bildbyrå

Under torsdagen kom beskedet att en barnakutmottagning i Göteborg måste stängas på grund av ett misstänkt mässlingsutbrott. Under fredagseftermiddagen hade totalt 10 mässlingfall konstaterats i Göteborgstrakten, enligt Aftonbladet.

Annons

Sjukdomen är mycket smittsam och allvarlig. I världen beräknas 300 personer dö av sjukdomen varje dag.

I Sverige har barn över två år vaccinerats mot mässling sedan 1970-talet. Vaccinationstäckningen är mycket hög och ligger kring 97 procent, enligt Folkhälsomyndigheten.

”Borde vara olagligt”

Men i vissa delar av landet är siffran en annan, något som till stor del tros bero på en spridd myt om att vaccinet skulle vara farligt och kunna ge barn autism.

Gilla Hemmets på Facebook

– Att utsätta ett barn för den risk det innebär är ytterst olämpligt när vi har ett vaccin som är säkert till 99 procent. Och sprids smittan sedan vidare till folk med nedsatt immunförsvar eller barn som inte hunnit vaccineras utsätter man också sina medmänniskor för stor fara, har Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, tidigare sagt till GT.

Flera andra kritiska röster mot vaccinationsskräcken har höjts. Tv-profilen Jessica Almenäs, som blev mamma igen tidigare i år till lille Sam, är en av som nu ryter ifrån:

Att medvetet sprida mässlingen och inte vaccinera sina barn borde vara olagligt”, skriver hon på Twitter, och fortsätter: ”Nobelpriset till den som uppfinner ett vaccin mot dumhet”.

Smittgrupper på Facebook

Tidigare i år rapporterade flera medier om att det uppstått grupper på Facebook där föräldrar erbjudit att smitta andras barn med mässling för att de ska slippa vaccinera sig. Även då röt Jessica Almenäs ifrån:

De här föräldrarna borde skämmas! Det borde vara olagligt att göra så här mot sina barn. Och inte nog med att de exponerar sina egna barn för en dödlig sjukdom, de riskerar ju även att andras barn smittas. Livsfarligt för små bebisar och barn med nedsatt immunförsvar! Och all denna kunskap är bara en googling bort. Oförsvarligt beteende är vad det är. Ansvarslöst och osolidariskt”, skrev Jessica Almenäs i juni.

Källa: GT
Text: Mikaela Alex, MåBra

Läs också:


Läs mer om:

Dela
(517)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…