Annons

Annons

Jesper påminner oss om vad som är viktigt i livet

Dela
(0)

Jesper är en kille med ovanligt många kromosomer! Så beskriver föräldrarna Katarina och Lars Lindberger sin mellanson som föddes med Downs syndrom. En kille som älskar att spela teater och som nyligen dök upp i TV-serien Kronjuvelerna där han spelar bror till en av huvudrollsinnehavarna.

Annons


I Hemmets Veckotidning nr 4 berättar föräldrarna om hur det var att få ett barn med Downs syndrom. Om de frågor och reaktioner som de ställdes inför.


– I början tänkte jag varje dag på att Jesper har Downs syndrom. Idag ser jag det mer som en egenskap. Storebror Isak är mycket tonåring, lillebror Oskar är arg och musikalisk. Jesper, snart 12 år, har ovanligt många kromosomer, säger Katarina.


Katarina var 29 år när Jesper föddes, tre veckor för tidigt.


– Jag såg direkt att han var annorlunda. Det var något i hans blick när han lades upp på mitt bröst. Men jag sa ingenting till Lars eller barnmorskan. Men Lars hade också sett det. Efter en timme, när vi blev ensamma med Jesper, frågade jag om han också sett de sneda ögonen. Då grät vi tillsammans, säger Katarina.


Glädjen över barnet tog dock snabbt överhanden. Sjukhuspersonalen reagerade också helt odramatiskt och fokuserade mer på det faktum att Jesper var för tidigt född, än att han hade en kromosom för mycket.

Jesper älskar att spela teater och inspelningen av Kronjuvelerna blev ett äventyrligt avbrott i vardagen.


– När de spelade in i Litauen fick jag ofta höra att Jesper var så enormt närvarande, annars har han myror i kroppen, men när kamerorna slogs på var han superfokuserad.


Fram till den 2 februari kan du se Kronjuvelerna på svtplay.se

Läs mer om Jespers familj och inspelningen i veckans nummer!

Foto: Kurt Pettersson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…