Annons

Annons

Jenny vann fint pris – ordnade gala på äldreboendet för pengarna

Jenny Christoffersson Jönsson har prisats för sitt arbete med att laga god och vacker mat på äldreboendet där hon jobbar. Hon bestämde sig direkt för att använda pengarna till att ordna en galamiddag för de boende – och i fredags rullades röda mattan ut. "Det blev perfekt, jag är så lycklig", säger Jenny.

Dela
(735)

Jenny Christoffersson Jönsson har jobbat åtta dagar i sträck. Egentligen skulle hon ha varit ledig i fredags – men då bestämde hon sig för att ordna gala för de boende på Hylliehemmet i Malmö där hon jobbar som undersköterska.

Annons

– Jag är jättenöjd med hela dagen, jag sov riktigt gott den natten. Men nu är jag så trött, jag gick in på min fridag för att dra ihop det här, säger hon på måndagen efter de stora festligheterna.

Att Jenny är en person som verkligen brinner för sitt jobb och för de äldre, går inte att ta miste på. Det var också det engagemanget som White Guide Senior, med stjärnkocken Leif Mannerström i spetsen, tog fasta på när de utsåg Jenny till ”Årets stjärna” på sin stora prisutdelningsgala i september i år.

Jenny Christoffersson Jönsson fick ta emot pris av Leif Mannerström i höstas. I mitten syns tv-kocken och konferencieren Tina Nordström. Bild: Privat

Jenny vann 10 000 kronor och så här löd motiveringen: ”För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn”.

– Det värmer i hela hjärtat när jag tänker på att jag vann. När jag går förbi diplomet kan jag fortfarande knappt tro att det är sant, säger Jenny.

”Så mätta och belåtna”

Hon bestämde sig direkt för att hon skulle använda prispengarna till att ordna en galamiddag för alla de boende på Hylliehemmet. Och den första december var det äntligen dags. Precis som på alla fina galor rullades röda mattan ut, det bjöds på champagne och hela hemmet var pyntat med ballonger. På borden låg bordsdukar och Jenny hade ställt fram kandelabrar och finporslinet.

– Det finns inte ord för hur fint det var. Allvarligt talat, det var som ett nyårsbord – så pyntat och fint, säger Asta Rothin, 84.

Jenny Christoffersson Jönsson bjöd bland annat på lyxig fördrink. Bild: Privat

Asta Rothin har bott på Hylliehemmet i två år och hennes favoritplats på boendet är utan tvekan köket. Där har hon tillbringat många timmar tillsammans med Jenny. De två samtalar om allt möjligt och Asta agerar ofta ”smakråd” när Jenny lagar mat. För Asta är den vällagade maten en viktig anledning till att hon trivs så bra på hemmet.

– Det betyder jättemycket, det är maten vi alltid ser fram emot. Hela dagen tänker man ”undrar vad ska vi få för god mat idag”. Vi är så mätta och belåtna må du tro.

Asta Rothin hjälper till att titta till maten i ugnen. Bild: Privat

Ville dela med sig

Jennys intresse för äldrematen väcktes för flera år sedan, då hon upptäckte att de äldre på boendet där hon jobbade bara satt och petade i maten. Köttbullarna på tallriken var gjorda på halvfabrikat och ingen fröjd för varken öga eller mun. Hon bestämde sig för att göra något åt situationen och sedan dess har hon jobbat hårt för att höja standarden på äldrematen.

Elsie Blom och Gulli Emmeretz njuter av maten. Bild: Privat

Att hennes hårda arbete nu uppmärksammats också utanför Hylliehemmets väggar, beror till stor del på Facebookkontot ”Hemlagat och gott till mina äldre”. Där lägger Jenny upp bilder på alla godsaker hon bjuder på. Och att hon skulle dela prispengarna med de boende tvekade hon aldrig om.

– De är lika involverade som jag i det här, så jag ville att de skulle känna sig lika glada som jag. Jag är så tacksam bara över att ha fått nomineringen.

För Asta och de andra boende betyder det mycket att Jenny valde att dela pengarna med dem.

– Det är alldeles utmärkt tycker jag. Jag hade nog gjort likadant om det var jag som vunnit. Hon hade ju kunnat vara egoistisk och behålla pengarna för sig själv, men hon är så generös och snäll och duktig, säger Asta.

Förrätten bestod av ugnsbakad rödbeta med pepparrotstopping och rostade valnötter. Bild: Privat

”Vi drack champagne”

Den stora dagen hade Jenny planerat till punkt och pricka. Efter välkomstbubblet bjöd Jenny på ugnsbakad rödbeta med pepparrotstopping och valnötter följt av ostinbakad oxfilé med rödvinssås och potatisgratäng.

– Och vi drack champagne! Och vin! Du förstår att det var fest, säger Asta.

Huvudrätten bestod av ostinbakad oxfilé, rödvinssås och potatisgratäng. Bild: Privat

Det enda Jenny inte kan ta åt sig äran för är efterrätten.

– Det skulle bli cheesecake, men tjejen som skulle hjälpa mig göra efterrätten blev sjuk så jag fick åka till butiken och handla. Det blev tiramisu i glas som tyvärr inte var hemlagad. Jag bara dekorerade dem.

Föreläser för andra undersköterskor

Men trots den improviserade efterrätten, blev galan en riktig braksuccé. Jenny passar på att hylla sina kollegor som alla hjälptes åt att göra dagen fin och minnesvärd.

– Jag bjöd alla boende på mat, men var och en fick äta på sin avdelning. Och personalen hade verkligen gjort sitt yttersta för att göra det fint och pyntat. En boende på en av de andra avdelningarna hade frågat om vi inte kan ha det så här varje fredag, säger hon och skrattar.

Tiramisu till efterrätt. Bild: Privat

Priset från White Guide Senior har betytt mycket för Jenny. Inte bara har hon fått ett viktigt erkännande för att hon gör ett bra jobb, priset har också öppnat oväntade dörrar i hennes karriär.

– En skola har tagit kontakt med mig och jag har varit där och pratat med undersköterskeelever. Jag blev också inbjuden till ett kommunalt möte för att prata med undersköterskor där. Det är väldigt spännande.

”Pengarna ska gå till trivsel och fest”

En som är väldigt glad att höra hur Jenny spenderat prispengarna är Leif Mannerström.

Leif Mannerström. Bild: Thomas Johansson/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

– Jag tycker att det är fantastiskt. Jag vill att de här pengarna ska gå till trivsel och fest. De ska användas till något äkta och roligt, så det här väldigt trevligt och skojigt att höra att pengarna används på det här sättet, säger han.

Vad betyder det att det finns engagerad personal ute på landets äldreboenden?

– Det betyder hur mycket som helst, det var just därför jag ville ha det här priset. De kockar som jobbar ute på äldreboendena ska också känna att de är viktiga, det handlar inte bara om stjärnkockarna. Herregud, vi andra människor kan gå vart vi vill och äta och är vi inte nöjda så byter vi ställe. Men det kan inte de som bor på äldreboenden och därför är det så viktigt att de som jobbar där verkligen bryr sig.

Vilken påverkan skulle du säga att god mat har på de boendes välmående?

– Jag brukar säga att när det mesta har slocknat, vad finns det för högtidsstunder att se fram emot? Måltiden är ju en sådan och därför är maten otroligt viktig. Man ser fram emot måltiden och då gäller det att maten är både god och serverad på rätt sätt, så att man känner att man finns och tas omhand. Det är ju det man längtar efter. Jag brukar säga att det är hur enkelt som helst att laga god mat bara man bryr sig. Och politikerna och de som bestämmer över ekonomin måste lära sig att släppa till lite extra pengar. Bara några extra kronor kan göra underverk.

Läs mer:

Jenny fick pris av Mannerström – för sin goda äldremat


Läs mer om:

Dela
(735)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…