Annons

Annons

Jenny öppnar sitt hem i jul: ”Mitt budskap är att fler ska göra som jag”

Jenny Björsing vet hur det är att fira jul under knappa omständigheter. Nu bjuder hon in andra som har det tufft att fira tillsammans med henne och sonen Hampus. "Jag vet hur det är, därför vill jag hjälpa".

Dela
(244)

Jenny och Hampus bjuder in till julfirande. Bild: Privat

En av julens tydligaste budskap är det som förmedlas i SVT-klassikern ”Karl-Bertil Jonssons julafton”. Tage Danielssons julsaga om den unge goddagspilten Karl-Bertil som, likt Robin Hood, tar från de rika för att ge till de fattiga för att sprida lite ljus och värme till sina medmänniskor.

Annons

Nu utspelar sig Tage Danielssons saga visserligen i förfluten tid och i Stockholm men budskapet gäller ännu idag.

Julen är en tid för gemenskap och värme. Oavsett om man bor i Landskrona eller på Lidingö.

– Jag vet hur det är att sitta ensam på julafton och inte ha så mycket pengar, därför vill jag hjälpa, säger Jenny Björsing, 29.

Jenny är ensamstående mamma till Hampus, 10 år.  I år har hon bjudit in andra familjer att fira jul med dem i ett öppet inlägg på Facebook.

Jenny berättar om bakgrunden till inlägget. Hon beskriver att hon och Hampus tillbringat flera jular själva. Det har inte gått någon nöd på dem men det hade varit roligare att vara fler.

Då kom hon att tänka på att det antagligen är så även för andra.

– Man kanske sitter och ser när andra lägger upp bilder från sitt julfirande. Att de sitter och spelar spel, skrattar och har roligt. Vi hade det bra också, kärleken finns ju där, men man saknade ju att vara fler, säger Jenny Björsing.

– Det kändes mer som att det var en vanlig dag med den enda skillnaden att man öppnade paket. Dessutom blev det för mycket julmat.

Många reaktioner

För tre år sedan blev Jenny och Hampus hembjudna att fira jul med en arbetskamrat. Och nu vill hon göra samma sak. Fast den här gången ska det vara med Jennys julmat och kakor.

Hennes öppna inbjudan har väckt många reaktioner.

De flesta som hört av sig vill skänka saker eller bidra till firandet. Det är svårare att få in gäster till själva umgänget kring granen, maten och klapparna.

Jenny Björsing menar att det inte spelar någon roll om det är ung eller gammal som vill komma och fira.

Huvudsaken är att det finns en vilja och ett behov.

– Julen är ju den största högtiden och det är inte alla som har familj att fira med.

Skickade tusen kronor på posten

Sedan är det kanske inte så lätt att skylta med att man har det knapert.

Och det kanske inte är alla som har, eller har tillgång till, dator och har fått ta del av inbjudan.

Samtidigt med inbjudan till det egna julfirandet har Jenny startat en lokal insamling tillsammans med kompisen Johanna. Facebook-gruppen ”Jenny och Johannas julhjälp i Landskrona” har startat en insamling för att hjälpa behövande.

När hon kom hem häromdagen låg det ett kuvert med tusen kronor på hallgolvet från en man i Ängelholm som ville skänka pengar. Andra har swishat pengar och Jenny har redan varit nere på en lokal leksaksbutik och köpt in lite klappar.

Svenska kyrkan i Häljarp, utanför Landskrona, har hört av sig till henne för samarbete kring en julfest där man kan dela ut klappar till behövande.

Jenny och Hampus har bråda dagar innan jul. Bland annat ska de upp till Stockholm för att vara med i Nyhetsmorgon i TV 4 den 17 december.

Karl-Bertil Jonssons julanda lever vidare. ”Att ta från de rika och ge till de fattiga”. Bild: Youtube

Arvet lever vidare

Nu återstår det att se vem som dyker upp för att fira med henne och Hampus. Oavsett vilket har hennes budskap spridit sig.

Karl-Bertil Jonssons stolta arv lever vidare hos en småbarnsmamma i Landskrona.

– Om andra ser vad jag gör så kanske de också gör likadant, säger hon.

 

Läs mer:

Nostalgi: Minns du julklapparna som alla önskade sig?


Läs mer om:

Dela
(244)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…