Annons

Annons

Jennica har narkolepsi: Jag somnade vid ratten!

Dela
(0)

Jennica fick narkolepsi 2

 

Narkolepsin smög sig på Jennica Stefansson i Laholm. När hon fick första barnet för åtta år sedan vid 22 års ålder kom de första tecknen.
– Mitt första minne av att något var väldigt fel är från när jag jobbade och körde ut bröd till butiker. När jag skulle in och hämta lite papper som låg på passagerarsätet så bara somnade jag, liksom på vägen in i bilen. En dam, förmodligen på väg in i butiken, såg att jag satt och sov och blev väl orolig för hon väckte mig. Väldigt pinsamt, men jag slog det ifrån mig. Det är väl så här det är att ha små barn och tidiga morgnar, tänkte jag. Då hade jag ingen tanke på att det var något konstigt, jag skyllde på att jag hade många järn i elden och har alltid haft lätt för att somna överallt, säger Jennica i Hemmets Veckotidning nr 39.
Jennica fick sitt andra barn, Alexander, 2007. Då var det oundvikligt att bortse från att något inte stämde.
– Jag kunde plötsligt somna flera gånger om dagen, ibland medan jag satt och pratade med någon. Jag gick till vårdcentralen och fick en jättebra läkare som tog tag i det direkt. Han ringde samma dag och skickade mig till neurologen.
– När jag väl gjort testet för narkolepsi och fått en diagnos fanns det inget att diskutera. På ett sätt var det ju tråkigt att veta att jag skulle ha den här sjukdomen i resten av mitt liv, men det var ändå positivt att få veta vad det var. Nu kunde jag gå vidare på något vis, säger Jennica.
Vägrade sjukskrivas
Men det tog tid för henne att acceptera att hennes liv nu var förändrat. Jennica körde på som vanligt och mådde allt sämre. 2009 genomgick hon dessutom en tuff separation och sammantaget gjorde det att hon inte alls mådde bra. Tvärtom var hon i risigt skick, både kroppsligt och mentalt.
– Ett mål jag haft har varit att aldrig stanna hemma på grund av narkolepsin. Min läkare ville sjukskriva mig och ge mig antidepressiva mediciner men jag sa nej, säger Jennica, som var livrädd för att gå in i det som hon kallar för en passiviserande fas. Och det var nu den första antydan till vändning kom.
– Ja, jag träffade en kille, Peter. Han är från Norrland och väldigt lugn och trygg. Han träffade mig när jag mådde som allra sämst, och sedan dess har jag bara blivit bättre. Han får mig att känna mig trygg och säker och det betyder mycket.
Somnade i bilen
Påsken därpå, 2010, var Jennica och Peter hos Peters familj i Norrland och Jennica skulle åka i väg ett ärende. I bilen, på raksträckan, hände det som absolut inte fick hända. Jennica somnade och kom över på fel sida av vägen.
– Jag vaknade en millisekund i rätt tid och styrde tillbaka bilen, men jag drog hela sidan i en mötande bil. När jag låg på sjukhuset 150 mil hemifrån helt ensam och hörde sjukvårdspersonalen säga ”Det var ju tur att hon inte krockade med långtradaren som kom precis efter, för då hade inte så mycket varit kvar”, då kände jag att det fick vara nog, att jag inte längre kunde hålla på och låtsas att jag inte är sjuk. Olyckan var den punkt som fick mig att inse och acceptera.
Efter det körde Jennica inte bil på länge, och hon blev också fråntagen sitt körkort ett tag. Egentligen var det en lättnad, tyckte mamma Wivica som hade oroat sig när Jennica gav sig ut på vägarna. Och oroat sig över huvud taget…
– Trots att vi försökt hålla humöret uppe så är det klart att vi varit olyckliga. Jag har gråtit floder, men aldrig inför Jennica. Jag har försökt vara stark, men det är klart att jag också har mått dåligt även om jag aldrig visat det, säger Wivica.
Svårt att få arbete
Men när Jennica väl hade landat i att hon var sjuk hände något. Att hon blev mer öppen med att hon hade narkolepsi gjorde att omgivningen accepterade det, vilket bidrog till att Jennica blev allt bättre.
– Tidigare hade jag fått anfall, kataplexi-anfall, när hela kroppen förlamas fast man är vid medvetande. De försvann och det har också med trygghet att göra. Sedan fick jag rätt på mina mediciner och jag fick dessutom jobb.
Det var via mamma Wivica som Jennica kom till Ica Maxi i Laholm.
– Butikschefen gav mig en chans. Han såg till att jag fick en vilstol och ett vilrum och när jag känner mig trött går jag undan en liten stund. Alla vet om det och den tryggheten hjälper mig mycket. Att det finns företag som ger folk en chans på det här sättet borde lyftas fram mer, säger Jennica.
Efter en hel del tester har Jennica nu fått körkortet tillbaka. Och hon är lite trött på all negativ publicitet som finns kring hennes sjukdom. Om hon skulle ge något råd till en ung person som drabbats av narkolepsi säger Jennica:
– Det gäller att kämpa för sin framtid – för den finns. Lär känna din kropp och dina begränsningar, de är inte så stora som du tror. Och det finns bra mediciner – ta dem!
– En viktig sak är att vara tydlig och berätta om sin sjukdom. Då är det inte så konstigt och om man berättar känner man sig tryggare direkt, säger Jennica som i påskas gifte sig med sin Peter. Det var ett skoterbröllop på en bergstopp i Norrland! Att hon är trygg i sin livssituation är det som betytt allra mest och där har öppenhet varit en viktig pusselbit.
– Nu har jag verkligen fått mitt självförtroende tillbaka igen. Det går att ha ett bra liv, och de som drabbas får inte tappa sina visioner och drömmar, avslutar Jennica.

Annons

Narkolepsi…
…är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi drabbas av plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag. Sjukdomen är ovanlig och drabbar cirka 1 av 2 000 personer och uppstår när hjärnan har brist på de ämnen som gör att du håller dig vaken. Ofta missuppfattas personen som lat eller apatisk och det finns en underdiagnostik. Den drabbade kan förutom obetvingade sömnattacker även drabbas av hallucinationer och kataplexi (muskelförlamning).

Sjukdomen är livslång och kan medicineras. Yttre miljöfaktorer kan göra att man insjuknar, och studier visar att det finns ett samband mellan vaccinet Pandemrix och sjukdomen, speciellt bland yngre personer. Det finns läkemedel som dämpar symtomen.

Text och foto: Lars Sjöberg

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…