Annons

Annons

Janne Josefsson lämnar ”Uppdrag granskning” för nytt program: ”Folk blir ju livrädda”

Janne Josefsson lämnar ”Uppdrag granskning”. I hans nya program ska han söka upp människor han tidigare har träffat, och det lär inte bli många glada miner. "Jag har spridit dålig stämning i många år", säger Josefsson i ”Skavlan”.

Dela
(0)

Janne Josefsson ska gå i sina egna fotspår avslöjar han i ”Skavlan”. Bild: SVT

Janne Josefsson är de tuffa frågornas och avslöjandenas man. En journalist som sätter foten i den dörrspringa som är på väg att stängas och som ställer makthavare till svars.

I rollen som programledare på ”Uppdrag granskning” har Janne Josefsson bland annat legat bakom det omdebatterade valstugereportaget före riksdagsvalet 2002. Där gjorde ”Uppdrag granskning” inslag med dold kamera för att avslöja rasism bland lokalpolitiker. Inslag som fick genomslag i det kommande valet.

Annons

– Jag har varit journalist under 40 år. Det har varit en oerhört spännande och omvälvande tid, inte minst i Sverige, säger Janne Josefsson i veckans ” Skavlan”.

Nästa projekt, berättar han, blir att gå i sina egna fotspår. Det vill säga att söka upp människor från de reportage han gjort och se hur det har gått.

Janne Josefsson är medveten om att han inte kommer att bli mottagen med öppna famnen överallt. Snarare tvärtom.

– Jag ska också leta upp människor som aldrig kommer att le när de får se mig, de undrar säkert varför jag har fördärvat deras liv vilket jag säkert gjort för en del människor, säger Janne Josefsson.

– Jag ska gå i mina egna fotspår och se om det är den brända jordens journalistik eller vad det nu kan vara.

Kan knappt låna toaletten

Det nya programmet blir en uppföljning av ”Josefsson” som sändes 2006. I en tidigare kommentar till SVT:s Kulturnyheterna berättar Janne Josefsson om känslorna för ”Uppdrag granskning”.

– Det har varit jättekul, men det kan vara skönt att inte förknippas med ”Uppdrag granskning” överallt. Folk blir ju livrädda, och jag har spridit dålig stämning i många år, säger han till SVT:s Kulturnyheterna.

I ”Skavlan” bjuder Janne Josefsson dessutom på ett exempel från hur han knappt kunnat låna toaletten på ett fik utan att personalen misstänkte att det var något lurt.

– Det står sju, åtta personer uppradade och bara ler och undrar ”har du kamerorna med dig?”.

Förutom Janne Josefsson finns skådespelaren, regissören och fotomodellen Isabella Rossellini, författaren och långvandraren Erling Kagge samt Linn Wågberg bland gästerna i ”Skavlan”

Skavlan sänds i i SVT1 fredag 21.00

 

Läs mer:

Natascha Kampusch: Jag hölls fången i 3096 dagar


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…