Annons

Annons

Janique anklagade sig själv för mammans död

Dela
(0)

janique svedberg074.jpg

Janique Svedberg dövade smärtan med droger, men idag har hon fått en helt annan självkänsla och tro på sig själv.

 

Hon levde jetsetliv i USA, men inombords bar hon på en enorm skuld. Janique var säker på att hon var anledningen till mammans självmord, och hon gjorde allt för att lindra känslorna. Men en dag tog det stopp när hon insåg att hon nästan förstört sitt liv.

Annons

 

Hon umgicks med stjärnor som Bruce Springsteen, Kevin Costner och Mick Jagger. Under drygt 10 år var hon en del av bandet Kid Creole and the Coconuts och jobbade bland annat med Prince och U2. Men bakom den häftiga fasaden dolde sig ett bråddjupt mentalt mörker.
– Jag hade ingen självkänsla och levde i skuggan av andra i avsaknad av inre trygghet. För att döva min ångest blev jag missbrukare av alkohol och tabletter. Och när inte det hjälpte skadade jag mig med knivar och saxar, berättar Janique Svedberg.
Men hennes historia börjar i 1970-talets Göteborg. Föräldrarna var kända psykologer, och barndomen med fyra syskon var lycklig men på många sätt gränslös. Hon kallar sin familj fritänkare, det var sällan föräldrarna satte gränser för henne och syskonen.
– Jag var en sprallig tjej som gillade att vara i skogen och älskade att dansa och stå på scen.

Hårda ord
Mamman stod henne närmast, med henne kunde hon prata om allt.
– Jag minns när jag fick en knallgul kelkudde av henne, den har jag fortfarande kvar och den ska följa mig i graven.
Men den lyckliga tiden hade ett slut. När hon var 11 år hände det ofattbara – Janiques mamma tog livet av sig.
– Några dagar tidigare hade jag varit arg och sagt att jag hatade henne, trots att det var precis tvärtom – jag älskade mamma över allt annat.
När hon kom hem från söndagsskolan stod en ambulans på uppfarten. Mamman hade tagit en överdos sömntabletter och hennes liv gick inte att rädda.
– Fram till för några år sedan var jag säker på att hennes självmord berodde på mig och det jag hade sagt. Jag vågade inte berätta för någon eftersom jag trodde att jag skulle hamna i fängelse. Det jag inte förstod var att självmordet berodde på att det gått snett mellan henne och pappa samt mycket annat.
Hennes pappa gick in i en djup sorg och det fanns ingen vuxen som tog hand om syskonskaran och hjälpte dem att hantera saknaden. Janique fick ett stort sår inombords som omöjligt kunde läka sig självt, något hon inte förstod då. Det, tillsammans med dålig självkänsla, gjorde att hon blev ett lätt offer för sin omgivning.
– Mamma var borta och därmed tryggheten i mitt liv. Jag blev livrädd för ensamhet, att dem jag älskar skulle lämna mig. Det är en känsla jag fortfarande brottas med.
Hon led också av ett självskadebeteende som hon tror fanns redan före mammans död. Janique var tidigt intresserad av sår, hon tuggade sina kinder tills blodet kom och hon hade jämt sårskorpor på kroppen. Men det var först efter självmordet som hon insåg att hon tyckte det var skönt att sticka och skära sig själv. Den fysiska smärtan förträngde det som gjorde ont inuti henne.
– Det beteendet har följt mig genom livet. Trots att jag blivit kvitt ett djupt alkohol- och tablettmissbruk är det lusten att skada mig själv som har varit det tuffaste att få bukt med.
Ljög för maken
I skolan kände hon sig ofta utanför.
– Jag var ful, pinnsmal, fräknig och rödhårig, säger Janique.
Hennes behov av att passa in var desperat. Hon härmade dem hon älskade mest, hur de klädde sig och hur de pratade.
– Det som gjorde ont i hjärtat var att ingen någonsin härmade mig.
Hennes bekräftelsebehov var skriande när hon som 16-åring gick på klubb med en kompis. På dansgolvet drabbades hon av kärleken.
– Jag träffade Jean som var musiker från USA. Han var i Göteborg under sin Europaturné med Bruce Springsteen. Vi blev blixtkära och han ville att jag skulle följa med på turnén.
Ingen stoppade henne, och hon beslöt sig för att följa med Jean, först på turné och sedan till USA. Det blev början på ett vilt liv med mycket festande – och droger.
– Jag fick jobb som dansare i Kid Creole and the Coconuts och det var då jag blev beroende av alkohol. Inför vissa framträdanden var jag alldeles redlös men ingen tog det riktigt på allvar ändå.
Efter tre år tog förhållandet med Jean slut, men snart mötte hon kärleken igen. Janiques alkoholberoende hade blivit värre, hon drack redan på morgonen för att döva bakfyllan från kvällen innan. Och självkänslan var låg.
– Jag har alltid gått upp i mina mäns liv så mycket att jag utplånat mig själv. Talbot, min dåvarande man, tog över mitt liv. Jag hade snart ingen egen personlighet kvar och märkte inte ens att det hände.
De startade ett konstgalleri i New York som ständigt gästades av världsstjärnor och festandet fortsatte. Planen var giftermål men innan dess drogs mattan under hennes fötter bort – Talbot hade träffat en annan kvinna. Det utlöste en stor kris hos Janique.
– Min skräck var ju att bli ensam, nu var det ett faktum. För att orka gå vidare fick jag starka lugnande tabletter på recept. Det var början på slutet. Redan första gången jag tagit dem kom insikten att jag aldrig skulle kunna vara utan dem. De tog bort min inre smärta.
Hon skulle ta ett par tabletter om dagen under en övergångsperiod, men hon fick i sig 30 stycken blandat med alkohol – i drygt 12 år. Det hårda festandet ledde till att hon ofta vaknade upp nerspydd och med en fruktansvärd kroppslig smärta. Den dövade hon med mer tabletter och alkohol.
– Snabbt var jag uppe i 60 tabletter om dagen och det började bli svårt att få tag på dem. Jag sökte upp olika läkare i New York, presenterade mig med påhittade namn och målade upp historier om hur jag led av obotliga sjukdomar, vad som helst för att få tabletter. Jag stal receptblock och fyllde i dem själv och ett tag jobbade jag som fastighetsmäklare för att få komma in i folks bostäder i jakt på lugnande medel.
Men det hände också positiva saker. Hon träffade Sam och de gifte sig, men trots att hon var lycklig kom hon inte ur sitt missbruk.
– Jag var inne för avgiftning men några dagar efter avslutad behandling var jag tillbaka i missbruket. Jag ljög för Sam och sa att jag slutat. Han genomskådade mig och gav mig ett ultimatum: honom eller drogerna. Jag valde det senare.
Botten var nådd. Med stöd av sin omgivning skickades hon för avgiftning, och den här gången var det inte frivilligt. Janique blev inlåst på rehab och tillvaron där blev riktigt tuff under flera månader.
– Men det gav resultat. Någonstans var jag mentalt redo att förändra mitt liv och insåg också att det här var sista chansen.
Plötsligt gick det upp för henne att det går att leva ett nyktert vardagsliv och ändå ha roligt.
– Först när jag var drogfri började jag tänka egna tankar, inte enbart andras. Jag tordes ta tag i vad jag själv kände och vågade säga emot och sätta gränser, jag levde äntligen mitt eget liv. Det var dessutom fantastiskt att vakna utan bakfylla.
Gjorde flera aborter
Hon fick förfrågan om att delta i TV3:s Svenska New York-fruar. I programmet berättade hon om den sjukdom som kallas missbruk och responsen blev stor.
– Jag fick hundratals mejl från tittare i Sverige som ville få hjälp. Det fick mig att inse vilken möjlighet jag har att stödja andra.
I dag jobbar hon med missbruksproblematik i eget företag. Hon håller kurser och föreläser och i höstas utkom hennes självbiografi Blod, droger och rock’n’roll. Numera lever hon ensam med sin hund Blue i New York. En ensamhet hon trivs med och som hon är otroligt stolt över att hon klarar av.
– Visst längtar jag efter en man och snart är det kanske dags. Men jag har velat lära känna mig själv innan jag delar mitt liv med någon igen. Nu är risken mindre att jag låter andra styra mig.
Ångrar du något?
Min stora sorg är att jag valde drogerna framför familj och barn. Jag har gjort flera aborter, först för att andra ville det och sedan för att jag var rädd att skada barnet på grund av mitt missbruk. När jag väl var redo var det för sent.
Med facit i hand tror hon inte att livsvalen hade kunnat bli annorlunda.
– Jag lyssnade inte på andra och var inte mottaglig för varningar. Beslutet att bli drogfri kom slutligen från mig själv och det var först då det gick att genomföra.
Hon har god kontakt med sina syskon, en syster i USA och en syster och två bröder i Sverige. Hennes pappa dog för några år sedan i cancer. De kom varandra nära i vuxen ålder.
– Jag har förlåtit mamma för att hon tog sitt liv. Hon hade säkert sina skäl men jag hade inte någon del i hennes problem.
Janique går fortfarande på 12-stegsprogrammet och har en så kallad sponsor, en före detta missbrukare, som hon ringer när ångesten och suget efter alkohol och droger blir för stort.
– Många tror att de kändisar jag umgicks med var mina vänner. Så var det inte, allt var bara yta. Tabletterna var mina bästa kompisar.
Genom åren har hon skyllt sitt beroende på omgivningen och på händelser i livet.
– Nu har jag kommit till insikt om att det enbart är du själv som är kapten på ditt livs skuta. Vi har bara ett liv och det är vi själva som bestämmer över det. Det är en lärdom jag tar med mig och som alla borde tänka på.

 

IMG_0973

I nästan tio år var Janique medlem i det kända bandet Kid Creole and the Coconuts.

 

IMG_1326

Den stora kärleken Sam gav Janique ett ultimatum: honom eller drogerna. Janique valde drogerna.

 

AV ANKI LINDEROTH
FOTO: FLORENCE MONTMAR, JAN WIRIDÉN, PRIVATA


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…