Annons

Annons

Jane startade Damernas detektivbyrå på riktigt!

Dela
(0)

Det låter galet, men på Damernas detektivbyrå, Lady Detective Agency, är det en merit att ha blivit bedragen. För den som själv utsatts för otrohet förstår en kund som är i samma situation. Och agent Jane Andersson, 27, vet vad hon talar om…

Annons

Jane Andersson hade just bokat biljetter för att flyga över till Manchester där hon skulle träffa Rebecca Jane, detektiven och ägaren av varumärket Lady Detective Agency, när bomben slog ner i hennes liv.
Hon och hennes dåvarande sambo levde i ett förhållande präglat av tillit och öppenhet. De hade inga hemligheter för varandra. Men nu stod det plötsligt klart: Han hade börjat inleda ett förhållande vid sidan av med en kvinna på Facebook. Och när han vägrade erkänna saken – då var saken klar för Jane.
– Hans ursäkter och bortförklaringar sårade mig mycket mer än om han rakryggat vågat stå upp för vad han gjort och bett om förlåtelse. Det blev spiken i kistan. Han fick två dagar på sig att packa sina grejor och lämna lägenheten, berättar hon i Hemmets Veckotidning nr 50.
– Det ironiska var att jag hade sagt till Rebecca att jag inte hade någon personlig erfarenhet av otrohet. Jag visste ju att flera av dem som arbetar för henne själva hade blivit bedragna, även Rebecca, och att de därför förstår kunderna bättre.

Gilla Hemmets på Facebook

Men den kunskapsluckan täpptes alltså till snabbt och Jane for till Manchester en erfarenhet rikare…
Efter att ha studerat hur Rebecca och hennes anställda arbetade med sina fall fick Jane blodad tand och bestämde sig: Hon ville etablera Lady Detective Agency i Sverige. Och Rebecca gav henne sitt stöd.
Jane, som då bodde i Borås där hon jobbade inom handeln, bestämde sig i ett slag för att flytta till Stockholm och starta det första svenska Lady Detective Agency. Något hon är mycket stolt över.
– Det finns ju ingen ren deckarutbildning, så allt jag kan har jag lärt mig av Rebecca som i sin tur har fått en gedigen utbildning av personer inom säkerhetsbranschen. Men det viktigaste av allt är att vara kvicktänkt och flexibel och väldigt bra på att lyssna.
Trots att damernas detektivbyrå inte varit i gång särskilt länge har Jane och hennes kollega redan haft 20 fall, de flesta har handlat om otrohet. De flesta är mellan 30 och 50 år, hälften är män och hälften kvinnor.
– Det tar ganska lång tid att bygga upp ett förtroende med en klient, men här har jag nytta av min egen erfarenhet av att ha blivit bedragen. De vet att jag vet vilket helvete de går igenom. Ofta har de gått och funderat länge innan de till slut bestämmer sig för att ta reda på sanningen – trots att det kommer att göra ont.

Mycket av en hennes arbete handlar om inre spaning, i form av bakgrundskontroller på nätet, men också om yttre spaning där det gäller att så obemärkt som möjligt hänga efter det misstänkta objektet.
Många av dem som hör av sig vill veta vad deras partner har för sig på nätet. De misstänker att de dejtar någon annan.
– Då skapar vi en profil på de sidor det handlar om, kontaktar personen ifråga för att se vilka intentioner de har. Och för det mesta stämmer misstankarna, tyvärr.
Ett annat knep som Lady Detective Agency använder sig av för att avslöja en otrohetsaffär är ”Honungsfällan”, ett slags ”brottsprovokation”, med reservation för att det inte är olagligt att vara otrogen.
– Vi har kontakt med att antal män och kvinnor i olika åldrar och med varierande utseenden och som agerar lockbete. Syftet är att ta reda på hur intresserad en partner är av att inleda en relation, säger Jane som understryker att det aldrig handlar om fysisk kontakt.
Och det är inte tal om att klä sig i trenchcoat, svarta solglasögon och peruk.
– Hade vi klätt oss så hade vi absolut stuckit ut, vilket definitivt skulle motverkat våra syften. Fördelen med oss är att vi är helt vanliga tjejer och smälter in i folkmängden.

Även om uppdraget är att avslöja en otrohetsaffär så konfronterar detektiverna aldrig den misstänkte. Jane och hennes agentkollega filmar och dokumenterar allt som händer. På allmän plats. Det händer aldrig att de bryter mot lagen för att skaffa bevis.
Och de sitter aldrig i en strategiskt placerad lägenhet med teleobjektiv för att se vad som händer inne i sängkammaren. Sådant sker bara på film.
Att fastställa ett otrohetsmönster tar i regel bara ett par dagar. Efter att uppdraget är slutfört lämnas all dokumentation över till klienten.
– Vi säger aldrig åt kunden att din man eller din hustru har varit otrogen. Vi lämnar bara över bevisen och sedan får de dra sina egna slutsatser.
I 80 procent av fallen stämmer misstankarna. Men de flesta som får sina värsta farhågor bekräftade väljer ändå att stanna kvar i förhållandet.
– De som får reda på att partnern inte varit otrogen blir såklart lättade medan de som så att säga haft rätt i sina misstankar först blir chockade och sedan förbannade. De återkommer gärna efter några dagar och vill ha mer detaljer. Många skäms över att ha blivit bedragna och de saknar ofta någon att anförtro sig åt, säger Jane som aldrig skulle drömma om att svika sina klienters förtroende.

Full sekretess råder. Men utan att avslöja för mycket berättar hon hur ett typiskt fall för Lady Detective Agency kan se ut.
– En kvinna, som inte bodde i Sverige, hörde av sig. Hennes man arbetade ofta här i landet och hon hade på känn att mannen var otrogen. Hon hade både namn och bild på kvinnan som hon misstänkte att maken hade en affär med. Men hon var inte hundra procent säker och ville att vi skulle ta reda på fakta. Vi följde efter paret och det var ingen tvekan om att misstankarna var riktiga, de gick och höll varandra i hand och pussades. Den bedragna kvinnan konfronterade sin man med bildbevisen, men valde ändå att stanna kvar i förhållandet.
Och om det finns tecken på otrohet i ett förhållande handlar det om beteendeförändringar.
– Om partnern plötsligt börjar träna, byta klädstil eller inloggningsuppgifter i datorn och på mobilen – då bör man bli lite vaksam.
Men byrån jagar inte bara rätt på otrogna män och kvinnor. Företag vänder sig också till dem för att få grundliga bakgrundskontroller eller för att utreda misstänkta bedrägerier.
– Att få träffa och kunna hjälpa alla dessa fascinerande människor och samtidigt få lösa spännande mysterier – vad mer kan man önska sig, säger Jane nöjt.

Text och foto: Katarina Arnstad

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…