Annons

Annons

Marianne Rundström: ”Jag vill inte räknas bort för att jag har rynkor”

Efter 55 fick Marianne Rundström inte de tunga uppdragen längre. Hon var plötsligt för gammal, passé. Nu närmar hon sig motvilligt pensionsåldern och vill göra upp med åldersfixeringen i Sverige.

Dela
(334)

2
Visa bildspel

/
rynkor
rynkor
...
Visa mer

Redan som 25-åring började hon sin journalistbana, de första 20 åren på Sveriges Radio. Men en karriär i tv-mediet hägrade. De senaste 20 åren har hon vigt åt SVT och hon har njutit av varje sekund.

Annons

Att arbetsgivaren har haft ett grundmurat förtroende för hennes kompetens har det aldrig rått något tvivel om. Hon har tilldelats åtskilliga prestigeuppdrag, där gedigen kunskap har varit A och O, något man skaffar sig främst genom lång livs- och yrkeserfarenhet. Bland annat bevakade hon presidentvalet i USA 2004 tillsammans med en annan känd SVT-profil, parhästen Claes Elfsberg. Då var hon på toppen av sin karriär. Efter 55 började det gå utför.

Gilla Hemmets på Facebook

—Plötsligt insåg jag att jag inte var ”top notch” längre, säger Marianne och man anar besvikelse, men kanske framför allt ett ”jävlar anamma” i hennes blick.

Arbetsgivaren signalerade att hon inte höll högsta klass genom att inte anförtro henne prestigeuppdrag längre. Hennes bäst före-datum ryckte allt närmare.

—Först noterade jag det bara, men när jag började märka en systematik gick det upp för mig: Herregud, det är slut! Det blev en väldig sorg. Hur skulle jag komma på banan igen och visa att jag hade mer att komma med? Jag märkte hur hela min självbild förändrades och jag började se mig själv som en äldre människa. Det var en chock eftersom det inte stämmer in på mig.

Utseendefixerad bransch

Hon arbetar i en bransch som är extremt utseendefixerad, där idealet är ung utan rynkor.

—Tidigare brukade jag skämta om att jag väl får hänga med tills HD-tv kommer, där upplösningen är så hög att man ser varenda rynka. Men skämt åsido, det är vansinne att man ska tvingas stiga åt sidan för att man börjar få rynkor. Vår publik är äldre och identifierar sig snarare med mig än en 35-åring, säger Marianne och betonar att det idealiska är ett programledarpar i olika åldrar.

—Den bästa mixen jag har jobbat i, och som jag tycker borde ha bibringat tittarna det bästa, är när jag har sänt tillsammans med Pelle Nilsson som gick i min sons parallellklass.

När den första sorgen, chocken och känslan av att bli kränkt i sin yrkesroll lagt sig blev hon på ren svenska ”jävligt arg”.

—Sverige är så åldersfixerat: oavsett hur kompetent man är och hur mycket man än vill fortsätta leverera ska man fasas ut. Vi är ju inte gamla i dag när vi är 65, det är ett faktum. Men ändå envisas arbetsgivaren med att bunta ihop alla över 65 eller 67 till en enda grå massa. Jag, och många i min situation, sitter på en enorm erfarenhetsbank som det är vansinne att kasta bort.

Hon är medveten om att hon tillhör en privilegierad grupp som har haft lyckan att få arbeta med det hon tycker är roligast. Samtidigt har hon den största respekt för att de som har ett fysiskt tungt arbete behöver gå i pension tidigare.

—Det är stor skillnad mellan ett vårdbiträde och mig som bara använt knoppen. Jag är inte alls utsliten på samma sätt.

Ilskan över att hon och många med henne tvingas bli pensionärer mot sin vilja blev bränslet när hon skrev boken Passé – De ofrivilliga pensionärerna, som kommer ut den 25 augusti. Där intervjuar hon bland annat riksdagskvinnan Barbro Westerholm, som vid 83 års ålder fortfarande sitter i riksdagen och är en av nio av 349 ledamöter som är över 65.

—Det är ju inte klokt att nio personer ska representera två miljoner pensionärer. Det finns en politisk ambition att höja pensionsåldern och då borde man börja där.

Hennes tre år äldre kollega Claes Elfsberg har lyckats hänga sig kvar.

—Han anställs på halvårskontrakt. Hade han arbetat i USA hade hans karriär börjat nu, säger Marianne och drar paralleller till ett av USA:s mest kända nyhetsankare, Barbara Walters, som gick i pension vid fyllda 84.

—Bara två procent av dem som syns i rutan på bästa sändningstid är över 65. Det haltar väldigt mycket mot tittarna.

Spelar bakom skynke

En stor bov i dramat när det gäller åldersfixeringen i Sverige är personnumret, menar Marianne som anser att jobbansökningar bör vara avkodade så att ålder inte går att utläsa.

Hon tycker också att det är hög tid att uppgradera pensionsreformen, som kom som manna från himlen för utslitna arbetare för ett sekel sedan.

—Då var det bara två procent som levde tills de var 65. I dag har de två procenten förvandlats till cirka 88, vilket visar att det krävs ett nytänkande.

En som struntar fullständigt i om den som får jobbet är 38 eller 72 är chefen för Konserthuset i Stockholm, Stefan Forsberg, berättar Marianne. För honom är yrkesskicklighet det avgörande.

—Han går igenom alla ansökningar, men uppspelningarna sker bakom ett skynke så att han inte kan se vem som spelar. Han säger själv att han antagligen har anställt en massa människor som inte skulle ha kommit i fråga om han hade vetat deras ålder, säger Marianne.

Hon kommer inte att ha sysselsättningsproblem den dag hon loggar ut för gott.

—Jag kan ju alltid gå tillbaka till radion, då syns man ju inte, skämtar hon.

Hon har inte riktigt bestämt sig för om hon ska skriva böcker, gå en skrivarkurs, lära sig finsnickeri eller ta jobb i en handelsträdgård.

—Under arbetet med boken har jag märkt att det börjar bli en efterfrågan på äldre arbetskraft, vilket är jättepositivt.

Rådet till andra som inte vill gå i pension är att ta ett allvarligt samtal med arbetsgivaren och förklara att du har mer att ge.

—Jag hoppas att fler reser sig och kräver mer utrymme i arbetslivet. Det behövs en högljudd rörelse så att fler inser det vanvettiga i att behöva pensionera sig när man fortfarande är stark och på topp. Vi är jättemånga som vill fortsätta arbeta. Rörelsen skulle kunna heta ”Vi som vill upp”, skrattar hon.

—Min poäng är att det ska vara frivilligt hur länge man vill jobba, säger den ofrivilliga pensionären, som i protest mot ålderismen har slutat uppge sin ålder.

 


Läs mer om:

Dela
(334)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…