Annons

Annons

Jag var en osynlig städerska som blev firad sångerska

Dela
(21)

När Greta Olsson sjöng i kyrkan till minnet av sin kusin Monica Zetterlund var det många som undrade vem hon var. Som ung sjöng Greta i en orkester, men plötsligt tystnade hennes vackra stämma. Inte förrän hon fyllt 60 var hon redo att börja sjunga igen!

Annons

Greta har alltid älskat jazz och att hon nu fyllt 81 märks inte på rösten även om hon tycker att den sjunkit något. Trots att hon lagt turnerandet på hyllan tar hon fortfarande ton, både i kör och som solist i kyrkan.

– Det ska vara äkta och naturligt, då blir det bäst. Fast i början av Monicas karriär tyckte jag att hon sjöng för sakta, det tog ju liksom aldrig slut. Nu vet jag hur svårt det är att sjunga sakta!

Det fanns mycket musik under uppväxten tillsammans med de sex syskonen. En av  bröderna spelade trumpet, en annan gitarr. Morbror Lars som fixade arrangemangen i Sonora orkester huserade i ungkarlslägenheten högst upp. En annan morbror, Monicas pappa Bengt, spelade saxofon i samma orkester. Då de övade brukade Greta sitta och smyglyssna i trappan tills hon blev bortkörd. Sjöng, det gjorde hon jämt.

– Jag lyssnade och härmade, stod där framför spegeln.

När hon var 19 år kom hon med i Stigs kvartett. Instrumenten surrades fast på biltaket och så bar det iväg till spelningar Värmland runt. Ofta satt den sju år yngre kusinen Monica på plats och lyssnade.

– Vi spelade jazz med dragspel men det var så bra musik, låtar med klass som håller än.

Så träffade Greta sin Göran, blev med barn och bytte efternamn till Olsson. Familjelivet tog över och begåvningen låg i träda. Då den förste sonen dog i en ärftlig sjukdom gjorde sorgen slut på sången för lång tid.

När Greta fyllde 60 fick hon en studioinspelning, där hon skulle kompas av lokala musiker, i present av maken.

– Vi spelade in 50 kassetter till släkten eftersom vi inte räknade med någon efterfrågan. Men en dag ringde en journalist från Värmlandsradion och ville intervjua mig.

Greta var tveksam men journalisten var envis – och till slut sa hon ja. Sedan drog karriären igång! Det blev radio, det blev TV , det blev jazzklubbar och Greta spelade in två cd-skivor.

– Jag har märkt att folk gillar den vanliga människan som kan sjunga. När jag var med i Gomorron Sverige kom det folk från alla håll i TV-huset för att se vem det var som sjöng. Jag hade städat på dagis under flera år och där var det många som tidigare inte hälsat på mig då jag kom med min städvagn. Den som städade fanns liksom inte. Det ändrade sig när jag började sjunga kan jag lova. Jag fick blommor och kort från när och fjärran.En person som nyss varit i Tokyo hade sett två svenska cd-skivor i en musikaffär. En med Rickard Wolff och den andra med Greta Olsson, säger Greta och skrattar.

Greta uppträdde tillsammans med Monica flera gånger, ofta med jazzmusikern Ave Lundell (bilden t h).

Läs hela artikeln i Hemmets Veckotidning nr 12!

Foto: Lasse Forsberg och Johnny Olsson

Text: Marie Skoglund


Läs mer om:

Dela
(21)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…