Annons

Annons

Jag vann kampen mot benskörhet!

Anne-Marie har verkligen plågats av benskörhet. Kotorna trycktes ihop så pass att hennes längd minskade med 9 cm! När vändningen kom vågade hon knappt tro att det var sant. Nu visar mätningarna att hennes benskörhet är borta!

Dela
(60)

 

Anne-Marie Bergabo har vunnit kampen mot benskörhet

Fri från benskörhet! Promenaderna vid havet i Vejbystrand betyder mycket för Anne-Marie Bergabo.

Anne-Marie Bergabo, 80, svalkar sig i det långgrunda havet vid Vejbystrand i nordvästra Skåne. Att hon kan göra det är nästan ett mirakel. Kampen mot benskörheten har varit lång.

—Det fanns en tid när jag inte ens kunde åka buss. Det gjorde för ont när vi åkte över ett gupp, säger hon.

Annons

Hennes problem började när hon arbetade som distriktssköterska med tunga lyft.

—Jag fick en arbetsskada. En patient skulle bli flyttad till en rullstol och jag gjorde det själv, men ryggen klarade inte vridningen, berättar hon.

Gilla Hemmets på Facebook

Efter den händelsen hopade sig nya bekymmer successivt. Rygg, knän och handleder – skadorna och frakturerna blev många under de kommande åren.

—Det var ett handikappat liv under lång tid. Smärtorna påverkade min tillvaro fruktansvärt mycket, säger hon.

Anne-Marie anade i efterhand var felet låg, men det var inte förrän hon fick komma till en osteoporosmottagning och fick mätt sin bentäthet som allting vände. Då hade hennes kroppslängd hunnit minska från 170 till 161 cm på grund av kotkompressioner!

—Läkaren blev alldeles förskräckt. Men hon hjälpte mig till ett nytt liv med sin behandling. Efter bara fem månader var jag mycket bättre.

Behandlingen bestod av Protelos, ett läkemedel som både hämmar skelettnedbrytningen och bygger upp benvävnaden. Det tog hon på fastande mage varje kväll i fem år som ett pulver upplöst i vatten. Anne-Marie fick också kalktabletter, D-vitamin och kostråd att äta massor av fisk. Hon fick också tydliga rekommendationer om att röra på sig, stampa, dansa, promenera och träna balansen.

—Jag började gå på Friskis & Svettis trots att jag inte kunde lägga mig ner på golvet. Efter ett halvår klarade jag det också. Och jag kunde lägga mig i sängen utan att det gjorde ont, det var en helt fantastisk upplevelse!

Protelos i pulverform är inte aktuellt längre. Sedan ett drygt år behandlas Anne-Marie i stället med läkemedlet Prolia som gör hennes benvävnad starkare och minskar risken för benbrott. Hon får den nya medicinen via spruta, som en injektion under huden en gång i halvåret. (Läs mer om Prolia i faktarutan här nedan)

Hon gymnastiserar också en halvtimme för öppet fönster varje morgon, och går på gruppgympa en gång i veckan. Och hon är aktiv i flera körer, det känns bra att få stå upp och sjunga efter alla år. Och det bästa av allt – regelbundna mätningar visar att hennes benskörhet är borta!

—Jag kämpar på och njuter av livet med min lilla pudel. Vi tar härliga promenader vid havet och trollskogen i Vejbystrand. Man får aldrig ge upp!

 

 


Läs mer om:

Dela
(60)Annons


Annons

Laddar nästa sida…