Annons

Annons

Jag skäms över min mustasch!

Dela
(0)

HUSLÄKAREN. Jag är en 78-årig kvinna som har besvär med hår i ansiktet. Det sitter på hakan och som en gles mustasch ovanför överläppen. Samtidigt tycker jag att håret jag har på andra ställen på kroppen har blivit tunnare. Kan det bero på någon hormonsjukdom? I övrigt känner jag mig frisk. Jag tycker att det ser väldigt tråkigt ut. Jag har alltid varit mån om mitt utseende och det vill jag inte sluta med på gamla dar. Finns det något jag kan göra annat än att rycka ut stråna med pincett? Kan jag söka hjälp någonstans – eller är jag för gammal för det?
Ledsen tant

I samband med att vi blir äldre blir antalet hårsäckar färre och kroppsbehåringen minskar. Hos kvinnor gäller detta framförallt håret i armhålorna samt på venusberget. På vissa ställen blir håret däremot grövre och mer borstliknande. Hårväxt av den typen ser man i näsan, ögonbrynen och på öronen. Hos kvinnor är det inte alls ovanligt med grova hårstrån på hakan. Det finns ingen anledning att misstänka att din hårväxt skulle vara tecken på någon sjukdom.
Tyvärr finns det inga undermedel för att behandla generande hårväxt, utan man får ta till kosmetiska metoder. Enstaka hårstrån kan man naturligtvis rycka bort med pincett – även om det är ganska plågsamt. Mitt råd är att du söker dig till en mottagning som sysslar med hårborttagning med moderna metoder, som t ex laser. Du är självklart inte alls för gammal! Varför skulle inte äldre personer få bry sig om sitt utseende?

Annons

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss här! 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…