Annons

Annons

Jag önskar att jag hade haft mer kunskap om klimakteriet!

Dela
(0)

 

För Cecilia Giertta kom klimakteriet som en chock. Var hon redan ”färdig” som kvinna – vid 45 års ålder? Och varför pratades det så lite om klimakteriet? Idag är hon 52 år och i Hemmets Veckotidning nr 6 berättar hon om de besvär och svårigheter hon upplevt i samband med övergångsåldern.

Annons

 

– Jag märkte av de kända svettvallningarna och hade oregelbunden mens, men jag tappade inte sexlusten, blev inte heller överdrivet irriterad och hade inga större blödningar. Men jag tyckte inte att jag längre hade någon riktig funktion. Jag hade fött mina barn, varit en äkta maka och gjort mina plikter. På något sätt skämdes jag, men det är ju inget man pratar om.  Jag kände mig äldre, just på grund av klimakteriet, säger hon.

 

Vallningar, sömnsvårigheter och svettningar är vanliga symtom under klimakteriet och några år efter att mensen har upphört kan man få torra slemhinnor och problem med sveda när man kissar.

 

– Hormonerna tar sig olika uttryck hos olika kvinnor och besvären kan se väldigt olika ut. Det borde finnas stödgrupper för kvinnor under klimakteriet, eftersom det är så många som har problem, säger professor Mats Hammar vid Hälsouniversitetet i Linköping.

 

Många kvinnor får lindring av östrogenbehandling. Tidigare var inställningen till östrogen mycket positiv och hälften av alla kvinnor använde detta under någon period i klimakteriet. De senaste fem åren har användningen gått ner och idag ligger siffran på cirka 10 procent.

 

– Det är bra att ha en viss skepsis, säger Mats Hammar. Risken för bröstcancer ökar om man äter östrogen en längre period under många år.

I tidningen kan du också läsa om alternativ behandling med  växtläkemedel mot klimakteriebesvär.

 

Foto: Jennifer Nemie och privat

 

 

 

 

 

fri från sina besvär, men fortfarande efterlyser hon färre fördomar och större stöd från omgivningen.

 

I Hemmets Veckotidning nr 6 berättar hon om


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…