Annons

Annons

Jag målade mig ur sorgen och fick ett nytt liv!

Dela
(0)

 

För åtta år sedan blev Lotta Leube Svensson änka med två barn. Den första tiden efter maken Johns bortgång blev svår. Som en robot skötte Lotta alla sysslor trots att hon knappt orkade gå ur sängen.  Men mitt i det svåra fann Lotta en väg ut ur sorgen. Under makens sjukdomstid hade hon börjat måla tavlor som så småningom blev till en utställning.

Annons

 

– I efterhand kan jag konstatera att jag målade mig ur sorgen, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 5.

Gilla Hemmets på Facebook

 

När hon mötte John i Lund våren 1986 var det kärlek vid första ögonkastet.

– Bland alla människor såg jag plötsligt bara honom. Jag visste ju inte hans namn då, men det var som ett ljus över honom och från den stunden förstod jag att det skulle bli vi, säger hon.

 

De fick en dotter och en son och livet rullade på. Till sensommaren 2000 när det konstaterades att John led av en allvarlig form av cancer.

– Jag var 40, han var 43. Vi drabbades båda av chock.

John opererades, men Lotta förstod snart att hoppet var ute. Hon minns knappt sin egen förtvivlan, hon hade fullt upp med att stötta John och ta hand om barnen.

– Jag orkade inte tänka på något, inte heller min egen framtid, istället försökte jag ta varje dag som den kom.   Jag blev ett redskap för andra, för barnen och John. Men jag tog inte hand om mig själv.

 

Mitt i det svåraste uppenbarade sig en bild i Lottas huvud och hon började måla tavlor.

– Jag är övertygad om att det finns delar av hjärnan som ”släcker ner” när man blir utbränd. Istället hittar hjärnvindlingarna nya spår och det var här mina bilder fanns. Hela tiden såg jag nya bilder som jag ville måla.

 

Idag målar Lotta sedan länge på heltid.

– Att måla tavlor är mitt liv. Och kanske hade jag aldrig funnit mitt konstnärsskap om inte John blivit sjuk. På så sätt kan man säga att det kom något positivt ur det svåra.

 

Sjukdom och död mitt i livet orsakar chock, starka reaktioner och tar tid att bearbeta.

– Att bearbeta en sorg som kommer mitt i livet handlar ofta om hur man ska hitta ett sätt att leva vidare på, ett sätt man egentligen inte alls valt själv, säger psykologen Maria Farm som kommenterar Lottas berättelse i tidningen.

 

Har du också varit med om en omskakande händelse? Vill du dela med dig av dina erfarenheter och tankar? Skriv till oss och berätta på adressen: [email protected]


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…