Annons

Annons

Jag lever med skyddad identitet

Dela
(0)

Anette levde under dödshot och fick lämna allt.

Anette levde under dödshot och fick lämna allt.

Anette har fått nytt namn, nytt personnummer och en adress många mil från sin hemstad. Hon kan inte träffa sin familj och måste alltid vara försiktig med nya vänner. Det finns stunder då Anette ångrar att hon sökte skyddad identitet men när hon tänker på alternativet kommer hon snart på andra tankar.
– Det enda jag hade var kläderna på kroppen, handväskan och min bil och så gav jag mig i väg. Jag var så rädd! Först efter femton mil slutade jag att kolla i backspegeln och kunde börja koppla av…
Sedan 2007 lever Anette, 49, med skyddad identitet. Det började ett år tidigare då hon gick på en väninnas fyrtioårskalas. Där bland massor av andra gäster fanns en man som blev totalt fixerad vid henne.
– Han började förfölja mig, stod utanför jobbet och väntade, åkte förbi min bostad, skickade sms och ringde. Han slutade inte fast jag talade om att jag inte var intresserad.
Efter en tid trängde han sig in i Anettes bostad, våldtog och hotade att döda henne.
– Jag låg tio dagar på sjukhus och läkaren polisanmälde. Jag fick ett larm som gick direkt till polisen. Ändå kunde jag inte vara hemma där allt hänt, så jag bodde hos en väninna.
Anette säger att det var då hon borde ha sökt skydd genom skyddade personuppgifter.
– Jag råder alla som lever under hot att inte vänta med att prata med polisen eller söka skydd på exempelvis en kvinnojour.
Mannen som kommit till festen var en ytterst flyktig bekant till en av gästerna. Faktum var att ingen egentligen visste vem han var.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Efter någon månad på en väninnas soffa kände Anette att hon ville ha en egen lägenhet.
– Jag tyckte att jag kände mig ganska säker. Det handlade på något sätt inte om mig. Mannen som förföljde mig var ju en främling, inte någon tidigare partner. Jag var väldigt naiv.
Mannen fortsatte att förfölja Anette. Hon larmade polisen varje gång hon såg honom, men när de kom var han borta.
Anette stötte på honom på stan eller när hon var på väg till jobbet.
– Visst var jag traumatiserad efter våldtäkten och dödshotet, men ändå var jag rätt så käck, åtminstone utåt. Men efter en tid kom skräcken, jag kunde inte sova och vågade knappt gå ut. Men jag var tvungen att åka till jobbet och gå ut och handla.
– En dag hann jag inte larma. Mannen trängde sig in i min nya lägenhet, satte en kniv mot min hals och lovade att döda mig om jag inte tog tillbaka anmälan.
Anette var fullkomligt skräckslagen men åkte ändå till jobbet dagen därpå.
– På vägen hem var han där igen. Han förföljde mig mil efter mil och jag vågade inte åka hem så jag åkte direkt till polisstationen och stannade där över natten. Dagen därpå sammankallades ett möte för att bestämma en åtgärdsplan för mig. Resultatet blev att jag skulle åka till en kvinnojour. Men där tyckte de att det kunde vara farligt för de andra att ha mig där. Därför blev lösningen drastisk.
Det bestämdes att Anette skulle få skyddad identitet. Hon fick brådstörtat lämna allt och åka till en ort långt hemifrån där hon aldrig förr hade varit.
– Det enda jag hade var kläderna på kroppen, handväskan och min bil och så gav jag mig i väg. Jag var så rädd! Först efter femton mil slutade jag att kolla i backspegeln och kunde börja koppla av. Det nya livet hade börjat.

Hon hade fått instruktioner av polisen att ringa 112 då hon kommit fram.
– Jag kom dit sent på kvällen och polisen visste först inte om vad som hänt mig och undrade varför jag ringde. Men till slut kom jag till en kvinnojour där jag fick stanna i två veckor innan jag fick en egen lägenhet.
Hon känner en stor trygghet i att ha skyddad identitet även om det är komplicerat.
– Att all min post går via Skatteverket är sådant som är lätt att acceptera. Andra saker är svårare. När jag skulle söka jobb kunde jag varken söka på tidigare meriter eller lämna referenser eftersom hela mitt tidigare liv inte existerade.
Tack och lov så litade arbetsgivaren på vad jag sa.

Anette plågades svårt av posttraumatisk stress, hade mardrömmar och var väldigt spänd.
– Fortfarande kan jag drömma hemska mardrömmar om hur jag inte får luft och sitter fast.
Myndigheterna rekommenderar att en person med skyddad identitet inte ska ha kontakt med någon från tidigare.
– Jag har ingen kontakt med mina föräldrar och syskon, inte heller med gamla vänner. Men jag följer dem på nätet och blir stolt då jag ser att det går så bra för dem. Men det är klart att jag känner en stor saknad. Jag tror att mamma och pappa lever. Det vore så roligt att träffa dem och jag tror att jag kommer att få göra det en dag, men jag vet inte när.
Anette är tvungen att söka förlängning på sin skyddade identitet.
– Chansen att få det minskar om jag riskerar min trygghet genom att ha någon som helst kontakt med mitt gamla liv. Så jag försöker att inte känna efter så mycket.
Anette har fått nya vänner. På hennes jobb vet alla om att hon lever med skyddad identitet. Det är nödvändigt så att de inte ska avslöja att hon finns där.
– Men jag kan ju aldrig dra mitt livs historia kring fikabordet som andra gör. Jag blir liksom lite udda och det kan kännas ensamt. De säger att jag är lite mystisk.
Anette är en handlingskraftig kvinna och för att få nya vänner anmälde hon sig till en kurs i avancerad sömnad. Och sedan sökte hon jobb som kursledare i sömnad för nybörjare.
– Till det behövdes inga betyg, det räckte med arbetsprover. Jag är så glad att jag gör det här för det har gett mig många fina vänner.

Det finns stunder då Anette ångrar att hon sökte skyddad identitet. Men då hon tänker på vad som kunde ha hänt om hon inte gjort det ändras tankarna snabbt.
– Jag är väldigt, väldigt glad för att jag kan leva så skyddat som jag gör. Visst är jag försiktig, men jag går inte hela tiden omkring och är rädd för att han ska dyka upp. Jag hoppas att jag får ha det så länge som jag behöver och det lär vara tills mannen är död, men ännu finns han i samhället och han är ute från fängelset efter att ha avtjänat straffet för det han gjorde mot mig.
Anette räknar med riskerna och vet att mannen kan söka upp henne igen.
– Jag vet att jag kan behöva fly när som helst och har en flyktplan om jag inte får förnyad skyddad identitet. Då sticker jag utomlands.

Att få ett nytt namn var inget problem för Anette. Det gällde bara att komma ihåg sitt nya.
– Men innan jag vant mig vid mitt nya kändes det nästan som jag ljög när någon frågade vad jag heter.
Förr var ägodelar viktiga för Anette.
– Så är det inte längre, då jag var tvungen att fly märkte jag att saker inte är viktiga så länge som jag har mig själv. Det känns befriande.
Anette fantiserar om framtiden.
– Jag längtar efter att kunna vara mer öppen med mig själv inför andra. Och jag vet att det är svårt att bli framgångsrik på allvar inom ett arbetsområde eftersom det då krävs att jag kan vara offentlig. Som det är nu kan aldrig mitt nya namn publiceras tillsammans med en bild på mig.

Vad innebär och hur får man skyddad identitet?

Skyddad identitet kan man få om man är utsatt för svåra hot och man får det i samråd med polis, sociala myndigheter och tingsrätten. Man får då en helt ny identitet, med nytt namn och personnummer. Kopplingen mellan den nya och gamla identiteten finns bara hos Rikspolisstyrelsen. Den nya identiteten sköts av sekretesshandläggaren hos Skatteverket.

Vem är mannen som gjorde att du tvingas ha skyddad identitet?

– Han är en person som jag aldrig träffat innan jag gick på en ödesdiger fest. Efter den började han förfölja mig, det eskalerade och han våldtog och mordhotade mig.

Är du fortfarande rädd för mannen?

– Jag går inte omkring i skräck för jämnan, men jag är försiktig. Lika försiktig som jag är med att berätta om min bakgrund för nya vänner. Det kan bli förödande om någon pratar bredvid mun.

Av Kicki Biärsjö  Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…