Annons

Annons

Jag kunde aldrig komma mamma nära

Dela
(0)

Babben Larsson

Babben Larsson har några intensiva år bakom sig, både privat och yrkesmässigt. Tuffast var kanske att mista mamma och pappa.
– Häromdagen ville jag ringa och prata med mamma. Men det går ju inte…

Annons

Folkkära Babben Larsson är tillbaka! I sitt nya tv-program Stjärnor hos Babben intervjuar hon kändisar och låter dem tävla i kunskap om sig själva.
– Här kommer jag till min rätt. Jag är både snabb i tanken och kollega med många av dem som är med. Jag tror att vi lyckas bredda bilden av nästan alla våra gäster. Vi får bland annat se Charlotte Perrelli spela fotboll, säger Babben på sin karakteristiska gotländska i Hemmets Veckotidning nr 11.
Samtidigt som Babben har längtat efter ett eget program har de senaste åren varit intensiva. Efter ett stressigt 2012 tog hon i fjol för första gången ledigt fyra månader i sträck.
– 2012 var ett sjukt år händelsemässigt. Jag var ute på turné på våren, sedan kom mammas sjukdom och hennes bortgång med efterföljande begravning och omhändertagande av gården. Jag var med när kungaparet besökte Gotland, jag regisserade Stefan Sauks show och skrev min egen föreställning Vad hände?. Strax före premiären bestämde jag att så fort det gick var jag tvungen att ta en paus.
Under våren och sommaren hittade hon en lucka och tog ledigt. Efter att hon för 15 år sedan gick in i väggen har hon blivit uppmärksam på varningssignaler och hur viktigt det är att stoppa i tid.
– Jag var tvungen att landa. Jag hade förlorat mina föräldrar och gjort mig av med mitt barndomshem. Det var så mycket – och man måste hinna smälta saker också.
Saknade fast punkt
Ibland känns det konstigt att båda föräldrarna är borta.
– Det är väldigt längesedan jag flyttade hemifrån och vi har aldrig varit en familj som ringt varandra varje dag. Men ibland på söndagsmorgnarna kan jag känna att nu ringer pappa snart. Men det gör han inte. Och häromdagen fick jag en impuls att jag ville ringa och prata med mamma. Men det går inte.
Babben har egentligen aldrig stått sina föräldrar särskilt nära. När hon blev gravid med en skotsk oljeborrare i gymnasiet berättade hon inget för sina föräldrar utan vände sig till en äldre väninna. Hon beskriver sin mamma som svår att nå, och hon har berättat att mamman kunde örfila upp henne om hon inte kom hem i tid som tonåring. Det tog inte slut förrän hon fick en smäll av sin mamma framför en kille hon var förtjust i. Då tog Babben ett antikt glas och kastade i golvet. Efter det fick hon vara i fred.
På frågan om hon lyckades nå fram till sin mamma innan hon dog blir tystnaden lång.
– Nej, säger hon till slut och skrattar uppgivet. Det finns mycket att säga om det, men nej. Det gick inte att komma nära henne.
Förra året sålde Babben och hennes tre år äldre syster släktgården Busarve på Gotland.
– Nu har det flyttat in ett ungt lantbrukarpar. De fortsätter att bruka gården, tar över manteln efter mamma och pappa. Det känns som att gården kom i rätta händer!
Själv har Babben kvar en lägenhet i Visby och del i en stuga på östra Gotland som hon och hennes syster tog över efter föräldrarna.
– Men efter ett tag blev det konstigt att inte sitta fast, att inte ha rötter någonstans, och jag började leta efter fritidshus runt Stockholm. Jag vill ha något som jag kan åka ut till över dagen. Det är ofta så mitt liv ser ut – jag har en dag ledigt och då hinner jag inte ner till Gotland, starta upp vattnet och värma upp stugan. Så jag köpte ett hus utanför Enköping. Jag vill inte vara vid vattnet. Jag har växt upp mitt ute på landet, omgiven av åkrar och skog – det har varit minst två mil till vattnet!
Lärt sig känna efter
Babben har i perioder gått i terapi och lärt sig att lyssna inåt.
– Terapin har för mig varit ett sätt att dejta mig själv. Jag får då och då sätta mig ner och ta reda på hur jag egentligen mår och känner. Jag har väldigt lätt för att bara begrava mig i arbete eller helt gå upp i något annat och glömma bort hur jag själv mår. Det är så jag har växt upp, arbetet går före. På en bondgård måste du jobba tills jobbet är färdigt. Du kan inte lämna torrt hö ute ifall det blir regn, och om en ko börjar kalva mitt i natten måste du vara där även om du är trött eller småsjuk. Men genom terapin har jag fått lära mig att det är viktigt att känna efter hur jag mår. Annars kan jag bli sjuk igen – som för 15 år sedan.
Och hon tycker att hon har blivit lugnare och mer harmonisk.
– Jag har blivit sams med mig själv och hur jag är, och jag förstår hur jag fungerar. Då är det lite lättare att leva, helt enkelt!
En del av förändringen beror självklart på nya kärleken, särbon och tandläkaren Anders Ericson.
– Bekräftelsen man får från en närstående betyder jättemycket för självkänslan. Det är viktigt för alla att ha någon som gillar en precis som man är. Att man inte behöver prestera något för att duga – det är en guldgruva att ha i livet! Det önskar jag att alla hade.
När Babben skilde sig för några år sedan var hon helt inriktad på att leva ensam resten av livet. Ändå dröjde det bara 4–5 månader innan Anders fick se Babben i Babben & Co och mejlade henne och frågade om hon ville äta middag med honom.
– Det var lyckosamt på många sätt, säger Babben och skrattar gott. Kärleken är som den är. Men ju äldre jag blir, desto mer tycker jag att jag lär mig om relationer. Jag känner mig själv bättre och kan vara tydligare med vad jag själv vill och inte vill.
Illamående på hög höjd
Babben har alltid varit en självständig person.
– Jag har rest mycket själv över hela världen. Det började när jag var 18–19 år och tågluffade ensam i Europa. Jag har ett behov av att vara ensam. Jag tror till exempel att det skulle vara jättejobbigt att vara med i Stjärnorna på slottet där du har en kamera i ansiktet från sju på morgonen till tolv på natten. Det skulle laka ur mig rejält! Jag behöver stunder varje dag där jag bara är ensam. Om jag så bara sitter och spelar ett spel vid datorn.
Under fjolårets ledighet var Babben bland annat i Sydafrika tillsammans med Anders.
– Han var på konferensresa och jag följde med som lyxhustru. Jag var på safari och tittade på olika djurprojekt som jag stödjer. Det vi fick se av Sydafrika var väldigt fint och välordnat, men det finns ju ett annat Sydafrika precis runt knuten. Det enda jobbiga för min del var att det blev vinmiddagar varje kväll. Det blev lite tjatigt för mig som inte dricker vin. Och många väldigt sega middagar, säger hon och skrattar.
Babben har också följt med Anders, som är hovtandläkare, på kunglig representationsmiddag. Även om det inte var som en bal på slottet så var det intressant.
– Det var en jättetrevlig upplevelse. Jag satt längst ner vid kortänden med världens utsikt. De hade dukat upp i Karl XI:s galleri på Slottet, ett 40 meter långt bord. Jag satt tillsammans med några av adjutanterna och fick mycket intressant skvaller…
Precis innan sin ledighet blev Babben medbjuden till Brasilien av vännen och konstnären Lars Lerin genom tv-programmet Två på resa.
– Vi har inte känt varandra så länge, men vi är syskonsjälar. Ingen av oss tycker om sol – vi satt på Copacabana och gnällde, säger hon och skrattar högt.
I stället för att ligga på stranden fick de bland annat flyga helikopter över ett naturreservat.
– Jag har aldrig flugit helikopter eftersom jag blir åksjuk. Jag blir till och med sjuk på X 2000 om jag åker för länge. Men den här var så stor och gick så stadigt. Det var fantastiskt! Så jag bestämde mig: Det här var häftigt, det här vill jag kunna! Vem har inte drömt om att ha helikopterkort när man suttit i köerna in till Stockholm?
Sagt och gjort. Babben bokade in en provlektion.
– Det var inte en lika stor och stadig helikopter, kan jag säga. Framförallt inte när jag flög den! Men jag fick flyga en lång stund själv och det gick ganska bra. Det är mycket att hålla reda på: höjden, lyftkraften och horisonten. Efter 25–30 minuter började jag må riktigt illa. Då fick jag lägga ner flygningen och ägna mig åt att kräkas i stället!
Det glimtar till i de gråblå ögonen.
– Fast jag var ändå nöjd. Jag kanske tar en lektion till…

Stjärnor hos Babben sänds fredagar kl 20 på SVT1.

Babben i korthet
Namn: Barbro Karin Viola Westerlund Larsson.
Yrke: Komiker.
Ålder: 57 år.
Familj: Särbon Anders Ericson och dottern Sofia, 22 år.
Bor: Lägenhet i Råsunda.
Aktuell: Med Stjärnor hos Babben och rollen som Fräulein Schneider i Cabaret på Uppsala stadsteater i vår.
Favoritmat: Grillad fläskkarré med haricots verts och grillade tomater.
Favoritdryck: Cola Light eller Nescafé. Jag har tagit beslutet att inte dricka om det inte är premiär eller sista föreställningen eller något annat festligt tillfälle.
Vad är lycka? En dag utan stress.

Vill du läsa fler spännande reportage? Klicka här!

AV CHRISTER OLSSON
FOTO: STIG HAMMARSTEDT


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…