Annons

Annons

Jag kan äta allt – men i små portioner!

Dela
(0)

Efter många års kamp mot överflödskilona fick Inga-Lill Gustavsson göra en gastric bypassoperation. Två år senare lever hon ett nytt liv.

– Jag har gått ner 44 kilo och är så tacksam, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 19.

Annons

Men det nya livet innebär också att hon bara kan äta små portioner fördelat på sex gånger per dag – en typisk måltid ser ut som på bilden! Operationen medför också att en mindre del av näringen tas upp i kroppen och för fet eller söt mat mår Inga-Lill inte bra av.

 

– Operationen tog en timme och jag hade aldrig ont av titthålen. Direkt efter uppvaket gick jag till avdelningen på egna ben. Så fick jag kostråd och måltidsförslag, berättar Inga-Lill.

 

För att komma ifråga för överviktskirurgi måste man ha haft ett BMI på minst 35 under fem år, vara mellan 18 och 60 år och får inte missbruka sprit eller narkotika. Det säger Mikael Eklund som är överläkare vid kirurgiska kliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund.

 

– Patienterna ska kunna ta in vad operationen innebär och vad som krävs av dem själva. Alla andra möjligheter mot fetman ska ha provats och misslyckats och patienterna måste inse att viktminskning inte automatiskt leder till lycka. Och man kan bli tjock igen om man fortsätter äta kaloririk mat.

 

Under 2010 gjordes drygt 7000 operationer och antalet ökar år för år. Väntetiden varierar mellan olika landsting.

Läs mer om överviktskirurgi i tidningen!

 

Foto: Stig-Åke Jönsson, privatbild


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…