Annons

Annons

Jag har hittat det gråtande barnet!

Dela
(0)

Vi repeterar julsånger i byns kyrkokör just nu. Därför har jag haft anledning att förlora mig i youtube-klipp där diverse talanger sjunger ”Have yourself a Merry Little Christmas”. Den bästa versionen jag hittat är originalet som sjungs av en docksöt Judy Garland i musikalfilmen ”Möt mig i St. Louis” 1944.

Annons

 

Ta fram näsduken innan du klickar! Sången är så sorglig, allting verkar så hopplöst och den lilla flickan, hennes tårar ser så äkta ut.  

Jag var själv nära att greppa snytpappret när jag upptäckte: Men hallå! Är inte den där tösen väldigt, väldigt lik Det gråtande barnet? Är det hon som stått förebild för alla dessa tavlor som vi hittar på i stort sett varje loppis?

Sen var förtrollningen bruten.

Hejdå docksöt Garland. Surfa ut från youtube, in på google. Söka på gråtande barnet. Wikipedia, överst. Klicka, läsa.

Ett utdrag:

”Gråtande barn kallas en grupp tavlor målade av den italienska konstnären Bruno Amadio (1913- 1981). Dessa kom att massproduceras, ofta utan hans tillstånd, och sättas upp i många hem runt om i världen, från 1950-talet och framåt. Bara i Sverige såldes 1,3 miljon av dessa. Bruno Amadio, signerade dessa tavlor G. Bragolin.

I september 1985 skrev den brittiska tidningen The Sun en historia om att brandmän ofta hittade dessa tavlor i utbrända hus, och att brandmännen själva därför aldrig skulle ha dem hemma. Detta ledde till att folk trodde att det låg en förbannelse över tavlorna och att barnen från tavlorna hemsökte hemmen där tavlorna befann sig och tidningen anordnade därför en bål där tavlorna slängdes. Rykten spreds att konstnären hade plågat barnen för att måla dem gråtande och att det därmed låg en förbannelse över dem. Det sägs att han plågade sina söner mest vid namn Bertilo och Eddie. I själva verket hade Amadio endast målat av en blunddocka i olika klädesplagg och hämtat inspiration till ansiktet ur en konstbok med Anders Zorn-målningar.

På engelskspråkiga Wikipedia berättas ytterligare en vandringssägen, att konstnären flydde till Spanien efter kriget och målade av barn på barnhem, och att barnhemmen efter det brann ner.

Intressant! Inget om den lilla flickan i youtube-klippet, dock.

Vill ni läsa mer om min syn på tavlor med gråtande barn, se här.

Vill ni hellre titta på Bragolins verk, se här.

AV MARIA SVEMARK


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…