Annons

Annons

Jag gifte mig med en charmig sol-och-vårare

Dela
(10)

Therése Eriksson

Therése föll pladask för den charmige Carl. Efter några veckors bekantskap flyttade han hem till henne.
– Det som känns värst var inte att han lurade mig på pengar, det var att han lurade mig på mitt liv…

Annons

Therése Eriksson från Insjön trivdes inte som ensamstående och ville inte leva ensam med sina fyra barn längre. I början av 2008 la hon ut sin profil på en dejtingsajt i hopp om att träffa en man.
– Jag fick många svar och föll pladask för Carl. Han var charmig, snygg, varm och verkade så trygg.
Carl bjöd på middagar och kom med presenter. Hon kände sig upphöjd till skyarna.
– Vi kom snabbt varandra nära och när han berättade för mig att han suttit i fängelse för bedrägeri kände jag bara att jag litade på honom ännu mer – han hade ju anförtrott mig något svårt och personligt…
Carl var mycket angelägen om att det skulle bli de två, känslorna var så starka. Bara efter några veckors bekantskap föreslog han att de skulle flytta ihop.
– Jag var jättekär och öppnade mitt och barnens hem för honom.
Innan Therése märkte att det inte stod rätt till hann de förlova sig.
– Han uppförde sig lite underligt ibland, men det slog jag ifrån mig. Tills jag fick en telefonräkning på femtusen kronor som gällde samtal till ett spelbolag. Då ställde jag honom mot väggen och han blev helt förtvivlad.
Det kröp fram att Carl, som också brukade kalla sig Carlitto, var spelmissbrukare och var tvungen att spela för att döva sin ångest. Therése ville ingenting hellre än att hjälpa honom att komma till rätta med det.
– Jag gjorde allt för honom, men jag ville inte ge honom pengar.
När Carl insåg det började han träffa andra kvinnor i smyg för att skaffa pengar, men ljög och kom med undanflykter om var han varit och om sitt spelberoende. Och efter en tid började det försvinna pengar från barnens sparbössor, ur jackor och väskor. Han dammsög hemmet på sin jakt efter pengar!
– Jag blev fullkomligt förtvivlad när jag kom på det. En dag hade han mejlat en kvinna och bett henne föra över pengar till hans konto, men han glömde att stänga av datorn så jag upptäckte det. Dessutom fick jag ett mejl från en okänd kvinna som blivit bedragen på pengar. Det visade sig att hon var gravid med honom samtidigt som han träffade mig.
Ändå tvekade Therése aldrig att fortsätta förhållandet. Hon var nämligen själv gravid.
När han inte fick några pengar av Therése blev han hotfull och efter tre månader kom första slaget.
– Jag var livrädd för att barnet skulle bli skadat. Jag polisanmälde honom förstås, men han manipulerade de sociala myndigheterna och sa att jag knarkade. De gick på det och jag kände mig alldeles rättslös. Jag var så rädd för att förlora mina barn.
Theréses självförtroende bröts ner, rädslan blev alltmer påtaglig. Han slog aldrig henne när barnen var hemma, men det blev desto värre så fort de var ensamma.
– Det är klart att barnen kände av den otäcka stämningen, men tack och lov har de inte fått några men av det och han slog aldrig dem.
Carl fortsatte med sina ständiga lögner. En gång kom han hem efter ett par veckors arbete i Göteborg – utan förlovningsringen på fingret.
– Jag fattade direkt att han varit med andra kvinnor för att lura av dem pengar.
Efter mycket tjat gick Carl med på att söka hjälp för sina problem och han fick diagnosen psykopat.
– Det förstår jag så väl, han hade ingen som helst empati med andra, säger hon. Han manipulerade mig och mina tankar, det blev liksom normalt att han slog och stal pengar. Jag kunde inte ta mig ur det för jag hade mist allt självförtroende och var som ett litet rö för vinden. Efter varje gång han slagit eller stulit lyckades han övertyga mig om att han älskade mig och att det aldrig skulle hända igen. Jag tog tillbaka honom varje gång.
De gifte sig, vilket Therése tycker är det dummaste hon gjort. Hon intalade sig att hon älskade honom, men kärleken var borta redan då.
– Det var som om jag inte vågade säga nej, säger hon tyst. Min självkänsla var i botten och vi gifte oss trots att jag visste att han ständigt bedrog mig.
Fram till bröllopet hade han lurat av Therese 30000 kronor. Han bidrog aldrig med ett enda öre till hushållet.
– Jag hade haft en butik som gått bra, men jag sålde den. Vi hade inga inkomster men ibland fick vi bidrag från kyrkan. Jag var jämt rädd när han var ensam hemma, han kunde ju tömma mitt hem och sälja sakerna.

Therése hade inget bra förhållande till sin mamma och sina bröder och det blev inte bättre av att de tyckte Carl var avskyvärd. I stället för att hjälpa henne tog de avstånd.
– Det gjorde så ont när kontakten med dem bröts. Under den perioden var jag mer maktlös och ensam än vad jag någonsin har känt mig.
Hon var tvungen att reda upp allt som Carl ställt till med, folk ringde på hemma hos dem och ville ha pengar som han var skyldig.
– Jag grät floder och förbannade att jag fått kontakt med just honom.
Att hon stod ut med Carl tror hon har att göra med hennes dåliga självkänsla och att hon inte fått villkorslös kärlek. Carls beteende var något hon kände igen. Men efter två år med honom hade hon inte mycket kvar av sitt gamla liv. Från att ha levt i en välordnad tillvaro var det nu bara spillror kvar.
– Det som känns värst var inte att han lurade mig på pengar, det var att han lurade mig på mitt liv. Han var så oerhört ond, kunde gå över lik för att få sin vilja igenom medan han tittade på mig med iskalla ögon.

Carl har solochvårat över femtio kvinnor på sammanlagt flera hundra tusen kronor.
– För mig är det en gåta hur han lyckades hålla alla oss kvinnor varma. Men det måste vara en kombination av hans sanslöst goda minne, manipulerande och livsfarliga charm.
Många kvinnor polisanmälde honom och efter några år lyckades polisen lura in honom i en fälla.
– Han fick ett års fängelse för bedrägeri mot den kvinna han hade innan mig, men hur mycket han lurade av henne vet jag inte. Min anmälning ledde till att han dömdes för grov kvinnofridskränkning och fick betala 53000 kronor i skadestånd.
– Efter vår skilsmässa var jag sjukskriven länge. Nu är han ute ur fängelset och jag är säker på att han härjar vilt bland Sveriges kvinnor.
Therése säger att hon inte kan skylla på någon annan, att hon självklart har ett ansvar.
– Men nu har jag lärt mig att inte vara så blåögd och ta mer hänsyn till mig själv och mina verkliga behov.
I dag har hon ensam vårdnad om deras gemensamma dotter och lever med en man som är helt olik Carl, ärlig och genomsnäll. Men i början hade Therése svårt för att lita på honom.
– Vi gifte oss i somras och har fått barn. Jag känner att jag äntligen kommit hem till tryggheten.
Therése Eriksson familj

 

Av Kicki Biärsjö Foto: Susanne Jobs

LÄS MER: Gunilla blev lämnad när barnen blev sjuka

LÄS MER: Vi stöttar varandra i sorgen

LÄS MER: Kathy och Bengt tog sig ur missbruk och hemlöshet

 


Läs mer om:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…