Annons

Annons

Jag fick panik och sov inte på tre nätter!

Dela
(0)

Det kan vara lika svårt att bryta ett beroende av nässpray som det är att sluta röka. Och det är lätt att hamna i en ond cirkel där dosen ständigt ökas och nästäppan bara blir värre. Men det är viktigt att stoppa missbruket i tid – det vet Therese Henriksson i Vellinge utanför Malmö!

Annons

– 2009, när jag var gravid i fjärde månaden med Oscar, svullnade näsan igen på mig, säger Therese i Hemmets Veckotidning nr 15. Jag började ta näsdroppar och fortsatte under resten av graviditeten. Men direkt efter förlossningen försvann nästäppan helt!
Ett och ett halvt år senare var Therese åter gravid och i tredje månaden blev det stopp i näsan igen.
– Det kom varken in eller ut luft genom näsan. Jag var verkligen glad att det fanns nässpray så jag kunde andas, särskilt om nätterna.
Men nässprayen blev allt mer nödvändig för Thereses välbefinnande, även efter yngste sonen Benjamins födelse.
– Ett av mina barn är öronbarn bägge två och vid ett tillfälle när jag var med dem hos läkare tog jag upp den eviga nästäppan och sprayandet.
Therese fick veta att hon inte var ensam, 20 procent av alla blivande mödrar får nästäppa under graviditeten. Anledningen är oklar.
– Doktorn sa att det var viktigt att jag slutade använda nässpray omedelbart, annars kunde slemhinnorna och näsväggarna ta allvarlig skada.
Therese fick kortisonspray och råd om att skölja näsan med saltvatten.
– Men det tog tid för kortisonsprayen att börja verka och avvänjningen var hemsk. Jag visste inte att beroendet satt så djupt!
Therese slutade tvärt och näsan blev helt blockerad. Hon fick panik, det värkte i kroppen och det blev tungt att andas. Hon sov inte en blund under tre nätter.
– Men jag gav mig sjutton på att klara det! säger Therese. Och på fjärde dagen vände det – nästäppan började släppa. Åh, så skönt!
Fortfarande händer det att Thereses näsa börjar täppas till.
– Men jag har lyckats hålla mig ifrån nässpray i ett år och en månad. Aldrig mer en avgiftning!

Kan det verkligen vara farligt med näsdroppar? Det kan man ju köpa receptfritt i vilken butik som helst.

– När man är förkyld och täppt i näsan känns det skönt att använda spray som sväller av slemhinnorna i näsan, särskilt till natten. Men fortsätter man med sprayen får det helt motsatt verkan. Själva botemedlet kan bli en bidragande orsak till att man får snuva och täppt näsa, säger Åke Reimer, öron-, näs- och halsspecialist på Näshälsan i Höllviken utanför Malmö.

Läs mer om hur man behandlar nästäppa i veckans nummer!

Foto: Stig-Åke Jönsson


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…