Annons

Annons

Jag fick fobi när jag skulle ta körkort

Antonia ska ta körkort, men egentligen vill hon inte. Hon utvecklar fobi och får panik under körlektionerna. Då får hon hjälp från oväntat håll.

Dela
(0)

Jag fick fobi när jag skulle ta körkort

—När du får ditt körkort ska vi skiljas.

Min man lät kort och saklig som han brukade och tittade bort. Jag kvävde en våg av ilska och desperation för jag ville inte visa för honom hur jag tog hans besked. Det skulle ändå inte förändra situationen, men kunde försvåra vårt resterande liv tillsammans.

Annons

Pelle hade tidigare sagt att han inte längre hade några känslor för mig. Han tyckte att jag krävde för mycket av honom och han hade inget att ge. Familjerådgivning var inte aktuellt eftersom han inte ville fortsätta vår relation.

Gilla Hemmets på Facebook

Vi satt i min lilla bil och lyssnade på ljudet av regnet som hållit på hela helgen. Regnet föll över det lilla inhägnade området där jag skulle lära mig starta, gasa och köra. Jag behövde körkortet för att kunna söka jobb.

Det var inte så här jag hade föreställt mig att mitt liv skulle bli. Utan jobb, utan körkort och snart utan min make.

Pelle var plikttrogen och ansträngde sig verkligen, tre dagar i veckan satte vi oss i min fula bil och körde iväg. Jag bet ihop, hade nästan slutat gråta och kört otaliga rundor på parkeringsplatsen där vi tränade. Sedan var det dags för mig att börja ta lektioner på en körskola. Pelle vågade inte åka med mig på stora vägar. Han litade inte på min förmåga att köra bil alls faktiskt, det hade ju tagit två månader för mig att lära mig använda två av bilens växlar.

Körskoleläraren Andreas var en snygg och gift småbarnspappa. Det var inte var dag han träffade kvinnor i min ålder som skulle ta körkort. Jag kände mig verkligen gammal när jag satt på teorilektionerna tillsammans med 18-åringar.

—Det här fixar du lätt, Antonia, sa Andreas när vi hade satt oss i bilen. När har du bestämt dig för att ta körkortet?

—Jag vill inte ha något körkort.

Andreas tittade frågande på mig.

—När jag får mitt körkort kommer jag och min man att skiljas.

Började gråta hejdlöst

Jag hade funderat på om Pelle kunde acceptera att det var omöjligt för mig att lära mig vissa saker och då skulle ändra sig angående vår separation. Det finns ju par som har en kris i 30-årsåldern och vill lämna allt, men sedan ångrar sig och fortsätter att leva lyckliga tillsammans.

Jag hade nyligen tagit examen som lärare och efter att ha slitit länge med studierna ville jag verkligen ha ett jobb. De flesta jobb krävde körkort och tillgång till egen bil. Det kändes inte bra att vara beroende av Pelle som skjutsade mig till anställningsintervjuer och det sved i mitt hjärta att han gjorde det enbart av lojalitet och inte av kärlek. Nej, nu skulle jag minsann ta körkort!

Dagarna gick och förvandlades till veckor och månader. Jag läste teori, gjorde övningar på datorn och tog körlektioner. Ibland tjänade jag lite pengar som timvikarie på olika skolor och allt gick till körskolan.

Efter julledigheten upptäckte Andreas att jag hade glömt nästan allt vi övat på under hösten och att jag dessutom utvecklat en kraftig körfobi. När vi körde in på en motorväg började jag gråta hejdlöst och kunde inte köra fortare än 50 kilometer i timmen. Andreas svettades och skrek att jag var en trafikfara – och jag upplevde mig själv som en värdelös fara för mänskligheten.

Busenkelt att köra bil

En dag fick jag ett telefonsamtal från en gammal bekant. Hon berättade om en kvinna från Estland som kämpade hårt för att lära sig svenska så att hon skulle kunna få jobb. Kunde jag hjälpa Elena med några ansökningar eftersom mitt modersmål var estniska?

Det lät otroligt att någon behövde min hjälp när min självkänsla var nere i botten, så jag blev glad och tackade ja till att träffas. Elena var en trevlig medelålders kvinna, men hennes kunskaper i svenska var på ett litet barns nivå och hon tog tacksamt emot min hjälp.

Jag berättade för Elena om min situation och då skrattade hon och sa:

—Det är busenkelt att köra bil.

Hon hade varit i min situation när hon skildes sig från sina barns pappa. Vid bodelningen fick mannen lägenheten och hon en bil utan att ha körkort. Bilen var för dålig för att sälja och hade bara stått i garaget. Elena bestämde sig för att använda den och skrev in sig på en körskola vid 40 års ålder.

Hon klarade uppkörningen, men när hon skulle ge sig ut i trafiken på egen hand blev hon panikslagen då andra bilister körde om henne, tutade och blängde ilsket. Då bestämde hon sig för att gå upp tidigt på morgonen och köra runt på Tallinns gator så att hon lärde sig hitta överallt. Sedan dess tyckte hon att det var roligt att köra bil.

Glad över segern

Detta berättade Elena för mig medan jag körde och för första gången var jag inte rädd när jag satt i bilen. Elenas lugna röst hjälpte mig att slappna av och hon verkade inte bli orolig när jag gjorde några små misstag på vägen. När jag upptäckte hur positiv hennes påverkan var frågade jag om hon ville bli min handledare. I gengäld skulle jag lära henne svenska och andra saker hon behövde för att klara sig i Sverige. Det tyckte hon lät bra!

Till slut kunde jag göra alla moment i utbildningen och min panik i bilen hade släppt, men det tog tid att övertyga Andreas att jag var redo för uppkörning. När dagen för uppkörningen till slut kom hade jag tagit 67 lektioner och Andreas såg tio år äldre ut.

Jag klarade uppkörningen och kände mig som en gammal soldat efter sista slaget, tom och sliten men glad över segern. Elena väntade på mig och sa att hon aldrig hade tvivlat på att jag skulle klara det.

Vad min man tyckte vet jag inte för han hade redan flyttat till en egen lägenhet när jag kom hem med körkortet. Jag kände mig fri och redo att börja leva. Nu när jag både hade gjort upp med min körfobi och min rädsla för att vara ensam kunde inget längre hindra mig!

Antonia

 

Läs mer:

Måste man älska sina barn?

Vår son ville leva lyxliv – men hade inte råd att betala

Jag blev grundlurad av min flickvän

 

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…