Annons

Annons

Jag drömde om ett annat liv

Maria längtade bort. Långt från fattigdom, hårt arbete och många syskon. Hon ville bli rik och leva i lyx. Men hur blev det?

Dela
(0)

Jag drömde om ett annat liv

Hur många gånger har jag suttit här hemma och tänkt på hur livet blev? Kanske är det så det blir när man börjar bli till åren? Både maken och jag är pensionärer och barnen är utflugna sedan länge. Vi är lediga och har det bra här i vårt lilla hus på landet. Men var det det här jag drömde om när jag var ung?

Annons

Då längtade jag bort från strömlöshetens och vintermörkrets land. Bort från det hårda jordbrukarlivet med mycket arbete från tidig ålder och många småsyskon att ta hand om. Jag längtade bort från långa, kalla, snörika vintrar och knastrande norrskensnätter som gjorde mig rädd. Bort från det kalla utedasset där det bara fanns tidningspapper att torka sig med. Toalettpapper var en lyx som jag inte ens visste fanns.

Jag drömde om ett lättare liv. Jag skulle inte ha barn, jag ville bli rik och ha det lyxigt. Fast då visste jag inte ens att man kunde ha det lättare. Hur skulle jag kunna veta det? Jag hade ju inte sett något annat och trodde väl att de flesta levde som vi.

Jag längtade bort från dagarna då mor tvättade. Det tog en hel dag, visserligen i den varma tvättstugan vägg i vägg med bastun men sedan fick hon hänga upp tvätten i rummet ovanför traktorn. Vintertid var där riktigt kallt och tvätten blev till isflak. Man fick ta in lite varje dag och hänga ovanför bakugnen för att få det torrt.

Bakdagarna älskade jag däremot. En underbar doft spred sig i hela huset när mor bakade bröd, bullar och andra kakor. Jag minns de goda nybakade bullarna jag fick äta när jag kom hem från skolan.

Många golv att tvätta

Inför veckosluten skulle hela huset städas. Det var inte så mycket att damma eftersom vi inte hade så många saker, men det var många golv att tvätta. Det var mitt jobb och trots att jag var trött efter att ha gått tre kilometer från skolan var det inte lönt att klaga.

Att diska efter måltiderna var också mitt jobb. Mina bröder fick bära in ved. Det var kakelugn i varje rum och vedspis i köket. Det eldades mycket under vinterhalvåret, men på sommaren hittade värmen upp till oss också. Då var det ljust dygnet runt och jag kunde ligga och läsa mitt i natten. Jag lånade en massa böcker på skolans bibliotek och läste hela nätterna.

Far la sig i det där och tyckte inte att jag skulle läsa så mycket. Det var viktigt att sova så att man var utvilad och alert på dagarna. Han hade förstås rätt i att man behövde vila för att orka med allt, men jag tyckte att han la sig i för mycket.

Jag längtade bort från de gamlas berättelser om trolldom och häxerier. Det var många konstigheter som jag aldrig förstod.

Flyttade till rika Sverige

Jag var nog tolv år när vi fick ström i min by och livet blev lättare. Då kunde vi lyssna på radio hela dagarna utan att tänka på att batterierna när som helst kunde ta slut. Mjölkningsmaskinen var en välkommen investering som underlättade för mor. Far köpte en tv som gjorde att jag fick inblick i den stora världen och min längtan bort blev ännu starkare. Jag drömde om att bli rik, vacker och lycklig som människorna i filmerna på tv.

Ett år efter skolan måste jag stanna kvar och hjälpa mor med hennes stora arbetsbörda, men sedan när jag var 16 år gav jag mig av. Jag flyttade till det rika Sverige där det fanns jobb och blev sömmerska. Fick egen bostad, men rik blev jag inte. I början fick jag vända på slantarna många gånger innan jag kunde köpa det nödvändigaste.

Så träffade jag den stora kärleken, mannen som fortfarande finns vid min sida. Vi gifte oss, fick två barn och fortsatte att jobba och spara. Köpte det viktigaste. Semester hade vi inte råd att åka på varje sommar. Jag bytte jobb och började arbeta inom vården och trots att arbetet var tungt trivdes jag.

Jag hade kollegor som åkte på både vinter- och sommarsemester och undrade hur de hade råd. Sedan fick jag höra att de lånade. Hade man hus kunde man bara säga att man behövde låna till en ny spis eller tvättmaskin, svårare än så var det inte. Men låna till semestern, nej där gick gränsen. Jag hade fått lära mig hemma att man kan låna till hus och bil, men inte till mer, och det satt i.

Bestämmer över min tid

Jag tänker tillbaka på min längtan och även om jag inte riktigt fick det jag drömde om som ung så har jag fått ett bra liv. Det var så mycket elände under uppväxten i min finska by. Det var många män som drack för mycket och körde ut fru och barn i kylan mitt i vintern. Lite av det fick jag se hemma också. Inte så att vi behövde fly, men far kunde vara väldigt svartsjuk när han fått alkohol i sig. Det var inte roligt att se. Jag är tacksam för att jag har sluppit sådant i mitt eget hem.

Rikedomen jag drömde om har jag inte fått. Jag har inte kunnat klä mig i siden och sammet, men vad gör det. Jag har haft tak över huvudet och det har alltid funnits mat på bordet. Arbetslös har jag aldrig varit.

Jag längtar inte mer, jag är nöjd med mitt liv. Jag har min familj, maken, två barn som klarar sig bra och två söta barnbarn. Hemma pysslar jag med mitt och numera bestämmer jag själv över min tid. Vad mer kan man önska?

Maria

Läs mer

Mina drömmar har gått i uppfyllelse i Sverige

Barndomens tårar har gjort mig stark

Ernst har receptet på lycka!

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…