Annons

Annons

Jag blev yr och illamående av getingsticket!

Dela
(0)

Efter två getingstick i tät följd blev Åsa Nyberg yr och illamående. Kring sticket i midjan växte rodnaden och spred sig ända in på magen. Denna gång behövde hon inte uppsöka sjukhus, men efter en allergiutredning har det visat sig att det troligtvis kommer att bli värre för varje gång hon blir getingstucken.

Annons

– Skulle det hända igen har jag nu fått medicin: en adrenalinspruta och antihistamintabletter, berättar hon i Hemmets Veckotidning nummer 30.

För de flesta människor är ett getingstick obehagligt – men ofarligt. Men hos vissa reagerar kroppen allergiskt mot mot getingens gift, och det är då det kan bli allvarligt. Vid en anafylaktisk chock svullnar andningsvägarna, blodtrycket faller och man kan bli medvetslös och till och med avlida. Vid minsta misstanke om anafylaktisk chock ska man ringa 112.

– Bra att veta är att barn inte dör av getingstick. De har smidiga blodkärl som klarar av att reglera den blodtrycksändring som uppstår när kroppen reagerar allergiskt, säger Janne Björkander, allergolog och professor vid Hälsouniversitetet i Linköping.

Läs mer om behandling och vaccinering mot getingallergi och hur man på andra sätt kan skydda sig mot stick i senaste numret av Hemmets Veckotidning!

Foto: Gugge Zelander och Jonny Eriksson


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…