Annons

Annons

Jag blev kär i en alkoholist!

Dela
(0)

I Hemmets Veckotidning nr 28 är det dubbelt upp av läsarnas egna berättelse – hela fyra sidor! Bland annat kan du läsa om Viveka som berättar om hur hon blev kär i Mats…

Redan när jag träffade Mats visste jag att han hade problem med alkoholen. Men han var en underbar person och det var svårt att inte falla för honom. Jag blev helt enkelt kär i honom och trodde att jag skulle kunna rädda honom. Jag var säker på att vår kärlek skulle kunna hjälpa honom. Han hade ju mig nu och jag skulle alltid ställa upp och stötta honom. Genom min kärlek skulle han klara av att bli nykter.

Annons

Mats hade humor och han var snäll och hänsynsfull även när han var berusad. Han var aldrig otrevlig mot mig och gjorde mig aldrig illa. Men han drack på tok för mycket.
Det fick förstås konsekvenser. Han misskötte sitt arbete och när vi varit tillsammans i ett år blev han avskedad. Hur han sedan än försökte hittade han inget nytt jobb. Så konstigt var det ju inte. I vårt lilla samhälle känner de flesta varandra. Arbetsgivarna kände säkert till hans alkoholproblem och att han fått sparken från sitt tidigare jobb.
Arbetslösheten gjorde att Mats drack ännu mer alkohol.
– Vad är det för mening med att hålla sig nykter? som han sa.
Snart tillhörde han också den skara av alkoholister som satt på en bänk utanför Systembolaget. Jag försökte på alla sätt stötta honom och ge honom all den kärlek jag var mäktig. Under en period drack han faktiskt mindre och då trodde jag att jag hade lyckats. Jag bad honom då att söka hjälp för att klara av att bli helt nykter, men det ville han inte.
– Jag fixar det själv, sa han.
Nu efteråt förstår jag att han egentligen inte var motiverad att leva ett nyktert liv.
När jag var på arbetet hände det säkert att han satt hemma och drack, men när vi två var hemma tillsammans drack han sällan. Därför försökte jag hela tiden hitta på något så att han stannade hemma och inte försvann ut till sina kompisar och alkoholen.
Han tog aldrig hem kompisar till vår bostad och det var jag tacksam för. Situationen var tillräckligt jobbig ändå och vi mådde dåligt båda två.
Jag är säker på att Mats verkligen älskade mig och att han försökte kämpa mot spriten och hålla sig nykter för att inte göra mig ledsen. Men han kände sig nog pressad av att jag hela tiden vaktade på honom. Han var också rädd att jag skulle lämna honom. Då blev han ju utan både bostad och stadga i sitt liv.
Till slut blev pressen för stor för honom. En sen kväll kom han hem berusad.
– Nu orkar jag inte längre, sa han.
Han tänkte lämna mig för en annan kvinna. Sanna hade också alkoholproblem. Med henne kunde han dricka hur mycket han ville. Hon drack gärna tillsammans med honom. Med henne var han fri och slapp någon som gav honom ångest och satt hemma och oroade sig för honom. Ingen skulle heller längre ställa orimliga krav på honom, som han inte kunde uppfylla. Sanna tog emot honom som han var och var glad bara att få någon att dricka med och dela sitt liv med.
Mats verkade glad och lättad när han fått ur sig allt. Så packade han sina saker i en plastkasse, mer ägde han inte, och gick ut genom dörren och ut ur mitt liv. Och det var till Sanna han gick.
Kvar satt jag i min prydliga lägenhet och mitt prydliga liv och grät över tomheten som blev kvar. Jag hade satsat så mycket på vårt förhållande, engagerat mig så i Mats och hoppats så att han skulle bli nykter en dag. Jag borde ha förstått att jag kvävde honom med mina orimliga krav.
Vi hade ju inte samma förhoppningar och mål i livet. Jag älskade Mats men ville ha honom nykter. Det kravet kunde han inte uppfylla, trots att han försökte. Vi gjorde varandra illa, men det tog väldigt lång tid innan jag kunde inse det.
Efter en tid fick jag höra att Mats och Sanna saknade bostad. De bodde hos olika kompisar eller sov ute. De levde i total misär och drack alkohol i stora mängder. Ibland såg jag dem på gatan men då gick jag åt ett annat håll. Jag var fortfarande alltför ledsen över att Mats lämnat mig och jag ville inte se honom så nersupen. Jag ville ta hand om honom, men han hade valt ett annat liv och en annan kvinna.
Så en dag läste jag i tidningen om en man som grovt misshandlat och förnedrat sin kvinna. Det var Mats! Mats som alltid varit så snäll mot mig, som högaktat mig och behandlat mig så väl. Han hade aldrig så mycket som höjt rösten åt mig. Hur hade han kunnat göra det han gjort mot Sanna?! Men jag visste ju svaret. Alkoholen hade nu helt förstört honom.
Mats kommer att hamna i fängelse för det han gjort. Jag hoppas att han får hjälp för sitt missbruk där och i framtiden kan leva ett nyktert liv. Det är han värd.
Jag älskar honom fortfarande och undrar om jag någonsin kommer att bli kär igen. Kommer jag verkligen att kunna hitta en man som är lika mycket värd att älska som Mats, men inte har alkoholproblem?
När det gäller Mats hoppas jag att han hittar en ny kvinna. Men den kvinnan är inte jag. Vårt förhållande är över för gott. Nu måste vi båda gå vidare med våra liv.
Viveka

Läs också om Gittan som berättar om sin första sommar som nyskild, Stina som minns hur det var att bli tonårsmamma på 60-talet och Irene Maria som skriver om ett blixtrande barndomsminne…

Har du också varit med om något dramatiskt eller omvälvande, kanske något som förändrade ditt liv helt? Här kan du skriva till Min egen berättelse!

Foto: Shutterstock


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…