Annons

Annons

Jag blev ihop med min lärare

Han var 15 år äldre och nyskild. Veronica blev kär och drömde om en gemensam framtid. Men vad betydde hon egentligen för honom?

Dela
(0)

Jag blev ihop med min lärare

Det var precis i skarven mellan ungdoms- och vuxenliv, åren på högskolan var avklarade och jag var på väg mot något nytt. De krångliga tonåren låg bakom mig, likaså kärlekshistorier där jag inte förstod vad den andre ville mer än att släcka sin kärlekstörst. Jag hade börjat förstå vem jag var och lyckan jag nu kände hade jag skapat på egen hand.

Annons

Då dök Hasse upp och jag blev smickrad av hans intresse för mig. Han var 15 år äldre och hade varit min lärare på gymnasiet. Då hade det inte funnits något som helst intresse från mitt håll och han var lyckligt gift och inte intresserad av sina elever på det viset.

Vi stötte på varandra på den lokala puben. Jag var hemma på en mellanlandning efter min examen och berättade entusiastiskt om min utbildning och mitt första jobb. Det var ett vikariat på ett hembygdsmuseum i en mindre stad en bit norrut och jag skulle börja på måndagen.

Vi satte oss i ett lugnt hörn och pratade. När stället skulle stänga var vi inte klara med samtalet. Jag kände mig vacker och djärv den kvällen och frågade om vi skulle fortsätta hemma hos honom. Han tittade länge på mig och tog till slut min hand och vi promenerade hem till hans lägenhet.

Det var helt klart en tillfällig plats för någon som nyss skilt sig. Han hade försökt göra det trivsamt och där fanns många böcker och tavlor att prata om. Vi drack vin och fortsatte prata tills vi inte orkade vara vakna längre. När han kysste mig kändes det som att han gjorde det för att det förväntades av honom.

Jag sov hos honom i hans smala enkelsäng och kände mig varken blyg eller pressad. När morgonen kom fortsatte samtalet helt naturligt och på eftermiddagen körde han mig till tåget. Vi bestämde inget om att ses igen. På tåget tänkte jag ändå att jag skulle ringa honom någon dag.

Hasse blev glad

Jag trivdes fantastiskt bra på mitt nya jobb där jag ansvarade för folkminnesarkivet och fick möta många av traktens äldre. Jag kände mig så levande, uppskattad och omhändertagen. Det var det perfekta förstajobbet där jag fick vara både nybörjare och ta eget ansvar.

Efter några veckor kändes det ändå lite ensamt eftersom jag inte umgicks med fler än arbetskamraterna. Jag bestämde mig för att bjuda upp Hasse över helgen när det skulle vara en gatumusikfestival. Han blev glad när jag ringde och ville gärna komma. Han hade sommarlov och skulle ha sina barn först om tre veckor. Nu var de i Frankrike med sin mamma och hennes nya kärlek. Jag hoppades att Hasse kom för att han ville träffa mig och inte bara för att slippa vara ensam.

Jag tyckte om att ha honom hos mig och han verkade trivas i mitt hem. Han var intresserad av vad jag tyckte om och vad jag ansåg i olika frågor och jag kände mig mer vuxen med honom än med mina jämnåriga. Han fick mig aldrig att känna mig underlägsen för att jag var yngre.

Efter gatufesten stannade Hasse några veckor till. När jag slutat jobba hittade vi på något tillsammans och jag var glad att han ville upptäcka min nya stad med mig. Varje kväll lagade han en god middag och vi satt länge på balkongen. Det gick inte att sova i värmen då det var den varmaste sommaren på länge, nästan tropisk.

—Det här projektet har ingen plan, sa Hasse tidigt.

Mitt hjärta svämmade över

Om man var romantisk tolkade man det som att det kunde sluta hur som helst. I mina hemligaste drömmar skulle det fortsätta att vara underbart, okomplicerat och kanske livslångt. Långt senare förstod jag att han aldrig menat så. För honom var friheten hela tiden viktigare än känslorna. Han hade redan levt ett halvt liv med den han trott var hans livs kärlek. Det viktigaste i hans liv var de två barnen och han trodde inte längre på att öppna sig fullständigt för någon.

Mitt unga hjärta däremot svämmade fullkomligt över. Det var den stora och omöjliga skillnaden mellan oss. För mig gick det inte att stänga in det som ville ut.

Trots att vi aldrig diskuterade framtiden kände jag mig trygg i att vi verkligen brydde oss om varandra. När Hasse efter de tre veckorna var tvungen att åka hem upplevde jag första gången den mycket tydliga gräns som han inte ville att jag skulle överskrida. Jag skulle inte vara med de veckor barnen kom.

Hasse tyckte mycket illa om att hans före detta fru hade bjudit in en ny man i barnens liv och han ville inte göra likadant.

—Du kommer att förstå när du får egna barn, sa han när vi sista dagen var på en tur med hans bil.

Besvikelsen bultade inom mig

Han såg inte hur starkt jag reagerade. Det var som att han pratade med vem som helt, inte någon som gett honom sin kropp och själ under tre veckor. De orden visste jag att jag aldrig skulle glömma.

Att han inte ville ha fler barn visste jag. Varför antog han nu att jag skulle skaffa barn med någon annan i stället för att vara med honom? Varför gjorde inte det honom sorgsen?

Under sensommaren pratade vi bara några enstaka gånger i telefon. Han sa att han ville ge barnen all sin tid. Besvikelsen bultade inom mig. Det smög sig in något kallt i mina tankar om honom och framtiden. Insikten att jag inte betytt det jag trodde för honom var livsavgörande. I många år kände jag mig osäker och kunde inte öppna mig för kärlek.

Nu när jag själv har blivit förälder kan jag ändå förstå hans handlande även om jag tycker att han var ovarsam med den unga människa jag var. Mina sår är läkta och förälskelsen känns inte längre onödig utan som en viktig erfarenhet. I dag finns ingen osäkerhet utan bara en enorm kärlek för mina barn och min man och en förvissning om att det vi har är på riktigt.

Veronica

 

Läs mer

Gammal kärlek rostar aldrig

Han fick aldrig sitt livs kärlek

Jag blev en gift mans älskarinna

Vill du dela med dig av din berättelse? Fyll i formuläret här eller mejla oss här!

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…