Annons

Annons

Jag blev fånge i mitt eget hem

Anna trodde att det var kärlek. För Ulf handlade det om makt och kontroll. Han låste in henne i lägenheten och förbjöd henne att gå ut.

Dela
(6)

jag blev fånge i mitt eget hem

Jag förstår inte själv varför jag stannade kvar hos Ulf, varför jag inte packade och lämnade honom. Kanske berodde det på att jag hela tiden trodde på honom när han talade om för mig hur dum och ful jag var. Han hade lyckats knäcka mitt självförtroende och jag tyckte att jag inte var värd någonting. Jag fick vara glad att Ulf trots allt ville ha mig.

Annons

I början av vårt förhållande var Ulf så underbart snäll mot mig. Han talade om för mig vilken fin och vacker person jag var. Han uppvaktade mig med små presenter och lagade goda middagar. Jag kände mig verkligen älskad och ompysslad. Jag var övertygad om att Ulf var den rätte för mig.

Gilla Hemmets på Facebook

Inte förstod jag att han hämtade mig på jobbet varje kväll för att han ville ha kontroll över mig. Jag trodde att det var av ren omtänksamhet. Det var bara en kilometer att gå och jag sa till Ulf flera gånger att jag kunde gå hem själv, men han stod ändå och väntade på mig varje kväll.

Mina arbetskamrater betonade också vilken fin kille Ulf var som var så mån om mig. Och jag solade mig i glansen av Ulfs kärlek och omsorger. Jag tyckte att jag var avundsvärd som hade en sådan fin kille.

Han bevakade mig noga

Det var inte förrän Ulf måste jobba över en kväll och ringde och ville att jag skulle vänta på honom en timme som jag började undra och så smått protestera. Min arbetsplats stängde klockan fem och efter det fanns ingen kvar. Menade Ulf att jag skulle sitta där i min ensamhet och bara vänta på honom? Jag ville gå hem och börja på middagen och dessutom hade jag tvättid den kvällen.

Jag väntade på honom, men det var under protest. Jag måste kunna gå hem utan honom, det hade jag ju gjort innan han kom in i mitt liv.

Efter det började jag förstå vad det handlade om. Ulf var inte alls så omtänksam som jag hade trott. Han var svartsjuk och ville ha full kontroll över mig. Han bevakade mig noga. När jag till exempel skulle till vårdcentralen tog han ledigt och körde mig dit. Han ville vara med och höra vad doktorn sa eftersom han var så rädd om mig, sa han.

Arg och hotfull

Ulf ville inte att jag skulle umgås med mina vänner. Jag skulle bara vara tillsammans med honom. Han kunde svara i telefon när någon av mina kompisar ringde och säga att jag inte var hemma trots att jag var det.

Mina föräldrar bodde på en annan ort och vi träffades inte så ofta. Ändå ställde Ulf till med en scen varje gång jag planerade att åka till dem. Han hotade att han skulle komma efter och hämta hem mig med våld. Han anklagade mina föräldrar för att vilja ta mig ifrån honom.

Om jag kom med några invändningar blev han arg och hotfull. Han sa elaka saker och påstod att jag hade sexuella äventyr med alla killar som kom i min väg. Ulf undrade varför jag inte var nöjd med honom utan ständigt skulle ha nya killar. Han kallade mig slampa och hora och sa att han skulle lära mig av med det.

Jag blev rädd och gjorde som han sa. Jag vågade inte sätta mig upp mot honom utan lydde. Men det räckte inte, han misstrodde mig i alla fall. Ulf blev mer och mer kontrollerande och utövade psykisk terror mot mig. Han sa att jag var totalt värdelös, ful, oattraktiv, tjock och till och med luktade illa.

Jag blev apatisk

Jag skulle vara glad att han lät mig stanna kvar hos honom, men det gjorde han bara för att han var så snäll. Till slut gick det så långt att jag inte fick gå till arbetet. Han påstod att chefen hade ringt och bett honom hålla mig hemma eftersom jag inte klarade av arbetet. Jag förstod att det inte var sant, men vågade inte sätta mig upp mot honom. Jag visste ju inte heller vad Ulf hade sagt till min chef.

Det kom senare fram att Ulf hade ringt och sagt att jag var psykiskt sjuk och intagen på en psykiatrisk klinik. Han hade sagt att jag inte ville ha någon kontakt med mitt arbete eftersom jag mådde så dåligt.

Ulf gick till sitt arbete, men jag måste alltså stanna hemma. Han låste dörren när han gick och påstod att han gjort markeringar som visade om jag gick ut. Jag vågade inte bryta mot Ulfs order och mitt eget hem blev mitt fängelse. Jag blev apatisk, skötte knappt min hygien trots att jag tidigare varit mån om mitt utseende, och brydde mig inte om något. Ulf hade knäckt mig totalt.

Terror och skräck

Efter ett par veckor i fångenskap ringde det på dörren. Jag såg att det var mina föräldrar, men vågade inte öppna. Då gick de och hämtade vaktmästaren som låste upp. De förstod att något var allvarligt fel och att jag behövde hjälp.

Jag grät och kunde äntligen berätta vad Ulf hade utsatt mig för. Jag berättade om all terror och skräck, om alla hot och anklagelser och hur han hade begränsat min värld och till slut låst in mig.

Jag fick följa med mina föräldrar hem. Med stöd av en terapeut och mina föräldrars kärlek kunde jag sakta men säkert rehabiliteras. Jag hittade tillbaka till den verkliga världen utan Ulfs ständiga terror. Jag hittade tillbaka till den glada och uppsluppna kvinna jag en gång varit.

I dag mår jag bra och har så smått börjat träffa en man, men jag skyndar långsamt. Jag har blivit bränd och vill vara helt säker innan jag vågar satsa fullt ut på min nya kärlek. Men magkänslan säger mig att nu har jag träffat den rätte.

Anna

Läs mer

Katinka och hennes son tvingades leva gömda i tio år

Jag var gift med en psykopat

Hur kan man älska någon som gjort en illa?


Läs mer om:

Dela
(6)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…