Annons

Annons

Jag åt mig fri från min migrän!

Dela
(32)

Migrän

I nästan hela sitt liv hade Sissi plågats av migrän. Ingen behandling hon prövade hjälpte – tills hon en dag fick besök av en kvinna vars budskap först lät för bra för att vara sant.

 

Sissi Janatuinen var 14 år och skoltrött när hon började som lärling på en frisörsalong. Nästan samtidigt fick hon problem med huvudvärk och migrän. Och det blev bara värre med åren.
– Även om jag inte hade de klassiska migränsymtomen kom det helger när jag låg utslagen och inte kunde göra någonting, berättar Sissi som i dag är 52 år. Eftersom jag blev så väldigt sjuk när jag drack vin trodde jag först att jag inte tålde alkohol. Men när jag slutade med alkoholen var huvudvärken kvar.
Sissi som alltid har varit emot mediciner prövade olika alternativa behandlingar och homeopatmedel. Hon gick på massage och fick akupunktur, men ingenting hjälpte. Till sist såg hon ingen annan utväg än att söka läkarvård. Då var hon 35 år.
– Det var egentligen först när jag fick veta att jag hade migrän. Läkaren skrev ut migräntabletter, men efter att jag läst om alla biverkningar kändes det till sist bättre att ta Ipren.
Men utan någon egentlig lindring förvärrades symtomen.
– Under några år var jag så dålig att jag blev halvtidssjukskriven. Jag hade en loftsäng i min salong där jag kunde ligga utslagen halva dagar. Ibland sov jag över när migränen var så hemsk att jag inte kunde ta mig hem.
Blev övertygad
Vändpunkten kom för fyra år sedan, när en kund klev in på salongen och sa sig förstå precis vad Sissi gick igenom. Kunden, som var en präst i 60-årsåldern, berättade att hon haft migrän för 25–30 år sedan och ätit sig frisk. Budskapet kunde inte ha kommit lägligare.
– Jag hade varit väldigt sjuk så länge att jag börjat fundera över meningen med livet, det fanns ingen glädje kvar någonstans. Så mitt i allt detta mörka kom denna sprudlande kvinna och tände en livsgnista!
Kosten kvinnan talade om var en upptäckt som läkaren Alexander Haig gjort drygt 100 år tidigare. Haig menade att det var ett överskott av urinsyra i kroppen som låg bakom migrän och att det därför gällde att ändra kosten så att överskottet minskade. För att göra det uteslöt han all kost med hög animalisk proteinhalt. Koständringen ledde till att hans migränanfall, som tidigare kommit en gång i veckan, glesades ut för att till sist försvinna!
Berättelsen om Haig fick Sissi att leta efter mer kunskap i såväl gamla läkarböcker som på internet. Och ju mer hon fann, desto mer övertygad blev hon om att han hade haft rätt.
– Jag började förstå att vi har blivit sjuka av vårt sätt att leva och äta. Tobak, kaffe, alkohol, socker, det vita mjölet, allt det raffinerade i kosten är rena giftet för oss. Den enda avdelningen i livsmedelsaffären som är bra för oss som har migrän är frukt- och grönsaksavdelningen!
Håller kurser
Så med förhoppningen att bli kvitt sin migrän blev Sissi sin egen försökspatient och följde de 100 år gamla kostråden. Det innebar att hon gick över till vegetarisk föda, uteslöt allt det raffinerade i kosten och slutade dricka kaffe. Och allt hon gjorde dokumenterades.
– Om det fungerade så var det ju viktigt att jag i detalj visste hur jag gjort, betonar Sissi. Men det var ingen lätt resa, du avgiftar dig ju från allt och kan inte ens ta en värktablett.
För Sissi tog det ett halvår att bli fri från migränen, och under den tiden hade hon fruktansvärda anfall som stundtals fick henne att tvivla på om hon var på rätt väg.
– Det var hemskt, men återigen fick jag hjälp av kvinnan från salongen som undrade hur det gick. När jag förklarade hur sjuk jag hade varit svarade hon: ”Bra, ont ska med ont förgås”, och där vände det för mig. Skulle jag bli frisk fanns det inga genvägar.
I dag är det Sissi som ger andra kvinnor kraft att göra samma resa. För drygt ett år sedan började hon samla ihop sina anteckningar från avgiftningen. Med dem som grund föreläser hon och ordnar kurser både i Sverige och i Italien där hon numera bor. Hon skapade också en hemsida och en blogg.
– Vissa som gått kursen gör samma tuffa avgiftning som jag. Andra använder den mer som en väckarklocka, blir medvetna om vad de äter och kanske tar bort vissa delar. Att äta sig fri från sin migrän är en radikal omställning som kanske inte passar alla, men alla kan ha nytta av kunskaperna.
Ät:
Strikt vegetarisk kost.
Oraffinerad mat, dvs naturlig mat som inte har behandlats så mycket. Raw food och fruktsmoothies är jättebra.
Ät inte:
Te och kaffe
Tobak
Alkohol
Animaliskt protein

Annons

 

Viktig avslappning
Förutom kosten är Sissi noga med att stretcha axlar, nacke och rygg – områden som ofta blev ansträngda och spända under hennes arbete som frisör.
Jag gick hos en sjukgymnast för att träna avslappning och lärde mig också att stretcha. Det gav omedelbar effekt, och det använder jag mig fortfarande av. Det är också viktigt att vara medveten om att negativa känslor påverkar migränen, kroppen och själen hänger ju ihop.

 

Vill du veta mer?
Sissis hemsida: www.miraculis.se
Du kan också ringa: 0709-83 13 09
Under våren ordnas heldagskurser i Norrtälje den 4 och 5 april och den 1 och 2 maj. I Malmö den 29 maj. Priset är 995 kronor för en dag.

 

AV CHRISTINA MELLBERG
FOTO: ROBERT KRAFTMAN


Läs mer om:

Dela
(32)Annons


Annons

Laddar nästa sida…