Annons

Annons

Jag är gravid och orkar inte fixa allt inför julen

Dela
(0)

RELATIONER. Jag behöver råd kring hur min man och jag ska hantera julen. Vi har två barn och väntar vårt tredje. Jag har haft en jobbig graviditet och har varit mycket trött och matt. Normalt är jag full av energi och fixar och ordnar saker så det är alla vana vid. Sedan flera år firar både min och min mans familj jul hos oss eftersom vi köpte ett stort, härligt hus där vi alla får plats. Jag brukar älska julen och att fixa och håller ofta på flera veckor i förväg och lagar mat och fryser in. Släkten kommer och en del bor över här i flera dagar. Men i år förstår jag inte hur jag ska orka och grämer mig så. Jag tror att alla förväntar sig att traditionen ska upprätthållas och att allt ska vara som vanligt. Men jag kommer att vara ett vrak och inte orka. Min man säger att han ska försöka hjälpa till mer än vanligt men det kommer inte att räcka. Jag vill inte göra alla besvikna och känner mig ogästvänlig om jag inte tar emot alla som jag brukar. Hur ska jag lösa det här? Barnen pratar redan om hur kul det ska bli när far- och morföräldrarna kommer och alla kusiner och andra. Jag förstör ju allt för alla genom att säga att det inte blir något.
Ångestfyllt

Annons

Jag förstår att du är orolig och blir ångestfylld för du tar verkligen på dig ett stort ansvar för alla andra och deras välbefinnande. Men just nu borde du tänka mest på dig själv och barnet du väntar. Tänk att detta är en jul av väldigt många jular och att det säkert kan bli trevligt även om inte allt blir exakt som det brukar. Jag tycker att du och din man ska prata om hur ni kan göra och främst är det du som ska känna efter hur mycket du orkar och vad du klarar. Skulle du orka om alla kom men bara stannade över själva julafton eller kanske en natt? Kan ni dela upp matlagandet så att alla får ansvar för att ta med sig något så du inte behöver tänka på maten? Det är inte meningen att du ska slita ut dig och vara helt utmattad på julafton. När ni kommit fram till hur ni vill ha det så kontakta alla i så god tid som möjligt och förklara för dem. Om ni ska fira hos er är det detta som gäller och annars får någon annan ordna julen. Kanske är det helt enkelt något att tänka på allra först. Det finns säkert många sätt som ni kan ordna en mysig jul så att ni alla kan ses. Kanske kan ni också dela upp firandet på flera dagar och träffa några i taget. Var snäll mot dig själv och inse att det inte bara hänger på dig att alla får en trevlig jul. Alla kan hjälpas åt så blir det säkert trevligt och mysigt. Nästa år kommer en ny jul!

Har du en fråga om relationer? Mejla oss här!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…