Annons

Annons

Inspirerades av Lars Lerin: Nu får Maximilian, 12, ställa ut på Sandgrund

När Maximilian Svensson fick en bok med Lars Lerins konst av sin farfar väcktes intresset för akvarellmålning. Fyra år senare får 12-åringen själv ställa ut i Lerins konsthall Sandgrund. "De frågade om jag ville ställa ut där, och det ville jag."

Dela
(197)

Maximilian Svensson, 12 har målat akvareller i fyra år. Nu gör han sin andra utställning på Lars Lerins Sandgrund.
Foto: Sandgrunds Konsthall

Om man vill få tag på Maximilian Svensson får man vänta till skoldagen är över. Så är det för konstnärer som bara är tolv år.

Fast på senare tid har han fått vänja sig. Inte minst efter vernissagen på Sandgrund i Karlstad där Maximilian är gästutställare i mars och april.

Annons

Då kom flera hundra personer kom för att se hans akvareller.

Är du en kändis nu?

– Jag vet inte riktigt, men jag fick mycket uppmärksamhet, säger Maximilian Svensson som även hunnit med att gästa Malou i TV 4:s soffa också.

Intresset började med att Maximilian Svensson kom ut i boden där pappa Niclas målade tidigare. Han visade intresse för staffliet och färgerna och fick testa på med akrylfärg och billigt papper från Clas Ohlsson. Då var han i fem- eller sexårsåldern, berättar pappan.

Akrylmålningarna gick hem i familjen och farföräldrarna hängde upp gossens alster på väggen. Det var också farfar som gav Maximilian en Lars Lerin-bok. En bok som gjorde att Maximilian bytte inriktning och blev uppslukad av Lerins bildvärld.

– Då ville jag prova akvarell. Jag fastnade för det och nu har jag hållit på i fyra år.

”Maxi” började med landskapsbilder. Nu har han gått vidare.
Foto: Instagram

Vad var det du fastnade för i Lars Lerins konst?

– Hans målningar är så djupa och så lyckas han få in både ljust och mörkt i samma bild, säger Maximilian.

Maximilians pappa Niclas berättar att sonen målat disciplinerat ända sedan han förstod att det faktiskt går att bli konstnär ”när man blir stor”.

De har talat mycket om och tittat mycket på konst tillsammans. Familjen reser ofta och på de resorna prickar de in museum och konsthallar. Maximilian och hans pappa fick till exempel flera minuter nästan ensamma framför Mona Lisa på Louvren.

Det var dock inte Lerin-klass, enligt pojken.

– Alltså jag fattade inte vad som var så himla speciellt.

Maximilians Svensson största inspiratör är Lars Lerin. Han beundrar även Picasso och John Bauer.
Foto: Instagram

Hemmaskolad

Niclas Svensson beskriver det som att sonen förstått Zlatanprincipen om att det krävs mycket träning för att bli bättre. Det är timmarna vid duken som gör skillnad. Diskussionerna kan handla om till exempel varför Picasso målade så mycket bättre när han var ung jämfört med konstigheterna han ägnade sig åt senare i karriären.

– Han funderar ju mycket på hur han ska hitta sin stil och jag försöker förklara att de flesta har lyckats göra det genom att först imitera andra målare de beundrar, säger Niclas Svensson.

– Jag har aldrig behandlat honom som ett barn när det gäller måleriet.

– Men tränar man lika mycket som Zlatan så blir man bra på det man gör. Visst har han ett öga och fallenhet för det han gör men han har också en otrolig vilja att lära sig.

Men Maximilan har inte gått i någon konstskola eller liknande.

Första träffen med förebilden förra sommaren.
Foto: Instagram

Träffade idolen Lerin

Förra sommaren hade Maximilian Svensson en liten utställning i Stockholm. Det var i en lokal som pappa hade ordnat och uppmärksamheten blev mycket större än vad de kunde ana. Förra sommaren fick han också chans att träffa Lars Lerin på Lars Bohmans galleri. Maximilian hann fråga förebilden om saker som han undrat över länge även om de inte hann prata någon längre stund.

Men inte långt efter mötet fick Maximilian en förfrågan om att ställa ut på Sandgrund. Än så länge har han inte sålt några av målningarna. Pappa Niclas förklarar att det är en knivig balansgång och vill inte att det ska komma in pengar i bilden. De har fått bud på tavlor men tackat nej tidigare. Nu finns det en intressebok som besökare kan skriva upp sig i och om allting stämmer så kan de tänka sig att sälja enskilda verk.

Niclas Svensson menar att sonen redan har tillräckligt höga krav på sig själv att konsten ska vara bra. Det kan bli både gråt och tandagnisslan när det inte blir som han har tänkt sig.

– Jo, det är mycket salt i det akvarellerna också. Tårar alltså.

Konstnären själv konstaterar att det är det här han vill ägna sig åt. Sedan alltså.

– Jag koncentrerar mig på nuet mest. Men sedan vill jag komma in på en konstskola och bli akvarellkonstnär på heltid. Det är min plan i alla fall, säger Maximilian Svensson som trots det disciplinerade målandet har tid med annat också. Som skateboard och snowboard till exempel.

Något eventuellt kändisskap har han inte märkt av i skolan i alla fall.

– Jag tror inte de bryr sig så himla mycket.

Maximilan gnuggar teknik
Foto: Instagram

Mera bilder och filmer med Maximilian och hans konst finns på Instagram.

 

Läs mer: Lars Lerin har äntligen vant sig vid att vara lycklig 


Läs mer om:

Dela
(197)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…