Annons

Annons

Inkontinens: Hillevi läckte som ett såll!

Kissar du på dig? Du är inte ensam. Drygt 800 000 svenskar lider av olika former av inkontinens. För Hillevi var skammen över läckaget så stor att det höll på att leda till skilsmässa!

Dela
(0)

Ev om det finns plats

Inkontinensen var på god väg att förstöra Hillevi Caris Svenssons liv, nu vill hon avdramatisera problemet. Hillevi, som i dag är 52 år och bor i Tumba, har fått smeknamnet Pink Lady, rosa damen. Smeknamnet beror på att hon tagit initiativet till webbsidan Spola Pinket och inkontinensdagen, den 6 maj.

Annons

—Jag vill röra om i tabugrytan, säger hon. Det är viktigt att våga prata om att pinka i brallan. Det kan drabba alla, men det finns hjälp att få.

Gilla Hemmets på Facebook

Hillevi blev inkontinent ett halvår efter hon fött barn, då var hon 35 år.

—Jag läckte som ett såll när jag ansträngde mig. Men jag trodde kanske att det hörde till, så jag blev mest bedrövad.

Det skulle dröja fyra år innan Hillevi pratade om problemet. Det var hos familjerådgivaren och det var i sista sekunden. Hennes liv var på väg mot katastrof, samlivet med mannen var obefintligt och yrkeslivet hade gått i kras.

Vågade inte berätta

—Jag hade inte vågat berätta för någon att jag kissade på mig, inte ens för min man, säger Hillevi. Jag kände mig så ofräsch och osmaklig.

Dessutom hade Hillevi sagt upp sig från jobbet som butikschef i en klädkedja:

—Jag blev osäker, mådde dåligt och orkade inte vara en bra chef när livet kretsade runt läckage, det var ett stort nederlag.

Hillevi förde en ständig kamp mot kisslukt och kunde behöva byta upp till femton skydd per dag. Ändå kunde det läcka på golvet när hon skulle lyfta jeans från en hylla. Hon hade alltid ett ombyte, med exakt samma kläder, med på jobbet. Men ibland fick hon åka hem och hämta mer skydd.

—Det var såklart fruktansvärt stressande och jag hade ingen jag kunde prata med, säger Hillevi.

Stor lättnad

Men familjerådgivaren insåg att något inte stämde. Och det var hon som till sist fick Hillevi att våga prata och förstå att det fanns hjälp att få.

—Det var en stor lättnad, inte minst för min man, säger Hillevi. Han förstod ju inte varför jag varit så konstig och trodde väl jag hade hittat någon annan.

Sen gick det fort att få behandling. Hillevi kom med i en vetenskaplig studie och fick en typ av injektionsbehandling, som dock inte används längre. Det fungerade bra i nästan sex år men sedan börja effekten släppa. Den här gången var Hillevi snabb att söka hjälp. Efter tre månaders väntetid fick hon gjort en TVT-operation på Danderyds sjukhus. Operation tog bara cirka femton minuter men Hillevi fick ligga kvar över natten eftersom hon hade svårt att kissa efter operationen.

—Det kändes tryggt att de hade koll, säger Hillevi. Sedan kom det igång av sig självt.

Hillevi fick besked om att ta det lugnt i fyra veckor. Inte träna, inte lyfta och inte ha sex.

Skratta utan läckage

—Jag var lite öm strax efter operationen, men det gick snabbt över. Effekten märkte jag omedelbart, en kanonoperation, säger Hillevi och ler. Det var en sådan lättnad att kunna skratta utan att det läckte.

Hillevi Caris Svensson slipper oroa sig för läckage och bjuder på ett riktigt Stina Dabrowski-hopp!

Hillevi slipper oroa sig för läckage och bjuder på ett riktigt Stina Dabrowski-hopp!

Det här var för tre år sedan och livet har gått från katastrof till toppen. Hillevi och hennes man är lyckligare än någonsin och hon unnar andra inkontinenta samma upplevelse. Budskapet är enkelt:

—Våga prata och sök hjälp, säger Hillevi och bjuder fotografen på ett klassiskt Stina Dabrowski-hopp, något som tidigare varit omöjligt.

—Det är underbart att slippa oroa sig. I dag kan jag hoppa och skutta så mycket jag vill!

Lär dig mer här:

Kontinet – Kunskap från mage till underliv
Hillevis nätverk med kunskap och råd grundat på hennes egna erfarenheter. Finns på facebook.com/kontinet

Spolapinket.nu
Webbsida där du kan testa dig själv och få information och råd om inkontinens.

Läs mer: Förlossningsskador – så får du hjälp!

Sena förlossningsskador går att åtgärda.


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…