Annons

Annons

Ingvar Kamprads livsgärning hyllas

Ikeas grundare Ingvar Kamprad har avlidit vid 91-års ålder. Det bekräftade företaget på söndagen. "En unik entreprenör", säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

Dela
(165)

Ingvar Kamprad blev 91 år gammal. Bild: IBL

Ingvar Kamprad avled under helgen. Företaget bekräftade på söndagen att Kamprad somnat in i hemmet i Småland. Kamprad dog med sina nära och kära omkring sig, berättar familjen Kamprads rådgivare Göran Grosskopf, för Expressen.

Annons

– Jag fick beskedet i morse. Det var Peter Kamprad som ringde mig. Sönerna är alla på gården i Småland. Slutet var värdigt och odramatiskt, enligt Göran Grosskopf. Ingvar Kamprad blev 91 år.

Började med tändstickor

Sedan nyheten blivit känd har den svenske entreprenören hyllats runt hela världen. Han var bondsonen som började från noll och byggde ett imperium med Småland som epicentrum. Han grundade Ikea redan som 17-åring.

– Jag började faktiskt väldigt tidigt att fundera på affärer, jag kommer ihåg att jag köpte tändsticksaskar i tiopack och sedan kunde jag sälja dem styckvis och få något öre emellan, och det tyckte jag kändes väldigt skönt, har Ingvar Kamprad berättat i ”Ikea och jag” från 1991 skriver TT.

Politikernas hyllningar

Det är en framgångssaga som saknar motstycke. Den svenska statsministern Stefan Löfven konstaterar att Kamprads livsgärning varit unik.

– Han var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, säger Stefan Löfven i en kommentar till Aftonbladet. Även Liberalernas ledare Jan Björklund och Centerns Annie Lööf har uttryckt sitt deltagande och betygat sin vördnad för Ingvar Kamprads gärning och insatser.

Läs mer:

Ingvar Kamprad berättar: ”Få som har gjort så många fiaskon som jag”

ikeapuff


Läs mer om:

Dela
(165)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…