Annons

Annons

Ingen känsel i fötterna

Dela
(0)

Jag har ett bekymmer som min läkare inte vet hur vi ska komma till rätta med. Det är svårt att beskriva känslan, men jag försöker. Tänk dig att du på morgonen drar på dig ett par tjocka, stabila tennissockor som är åtminstone tre nummer för små. Du går med dem hela dagen och på kvällen känns det som om du inte har några fötter. En annan beskrivning är att det känns precis som när fötterna har somnat, de är alltså okänsliga, men om jag skulle sticka i dem med en nål så känns det. Visst är det konstigt! Mina fötter är för det mesta iskalla. Jag är så fruktansvärt orolig! Detta har pågått i snart ett år, och nu kan jag inte tänka på något annat. Blir jag av med fötterna tro?
Monika
Du blir inte av med fötterna! Av den beskrivning du ger får jag intrycket att det rör sig om något som på fackspråk kallas för en polyneuropati. Detta är en sjukdom som ger funktionsstörningar i flera nerver. Symtombilden är ofta blandad med smärta, känselstörningar och påverkan av muskelfunktionen. I ditt fall är det känselstörningarna som dominerar.
Polyneuropati kan ha många olika orsaker som t ex brist på B-vitamin, diabetes, njursjukdomar, sjukdomar i sköldkörteln, störningar i blodcirkulationen, infektioner, påverkan av läkemedel eller olika kemiska substanser. I många fall går det inte att finna någon tydlig bakomliggande orsak till symtomen. Behandlingen består i första hand av att försöka åtgärda bakomliggande faktorer på bästa sätt. När detta inte är möjligt görs försök att lindra symtomen och underlätta patientens vardag med en kombination av åtgärder. När det gäller läkemedelsbehandling används i dag läkemedel som egentligen ges vid andra sjukdomar, men där man funnit att de även kan lindra en del av symtomen vid polyneuropati. Vissa läkemedel mot depression, alltså antidepressiva, kan tex stilla symtomen. Då får patienten oftast lägre doser än vid depression. Läkemedel mot epilepsi, Gabapentin och Lyrica, kan i en del fall ha en gynnsam effekt vid polyneuropati och smärta.
Din familjeläkare kan inleda utredningen och behandlingen. Skulle detta inte ge resultat kan det bli aktuellt med remiss till en neurologspecialist.

Annons

Har du en fråga till husläkaren? Mejla oss!


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…