Annons

Annons

Ingela: Min dementa mamma blev lurad av en stilig man

Ingelas mamma berättade att hon fick besök av en man som var så trevlig och snäll. Förvirrade fantasier trodde Ingela till dess att både smycken och pengar försvann.

Dela
(52)

Ingelas dementa mamma var så glad att en stilig och trevlig man börjat besöka henne. Ingela trodde först att hon fantiserade, men det visade sig att mannen var en bedragare som specialiserat sig på äldre, ensamma damer.

Mamma lider av demens. Visst hade vi anat det men när hon väl fick diagnosen hade det redan gått ganska långt.

Hon flyttade till ett servicehus där alla bor i egen lägenhet med möjlighet till gemensamma aktiviteter. Det och hemtjänst kändes som en bra lösning.

Annons

Hon fick snart nya väninnor i huset och verkade väldigt glad över det. Vad vi inte visste då var att hon även hade lärt känna en man som gärna hälsade på.

Gilla Hemmets på Facebook

Martin var i 50-årsåldern och hade stött på mamma i hissen. Han hade artigt hållit upp dörren och varit så trevlig. Det hon uppskattat mest var att han frågat så mycket om henne och hon var inte van vid att någon brydde sig så.

Min syster ringde på kvällen och berättade att mamma pratat så mycket om den här stiliga karln som skulle besöka henne, men vi enades om att det nog var fantasier. Det här var en period när hon var ovanligt förvirrad.

Men mamma fortsatte att prata om Martin. Hur gentil han var när han kom och besökte henne. En dag berättade hon att han gett henne komplimanger för hennes fina örhängen och frågat hur mycket de kunde vara värda.

De enda örhängen som jag visste att hon hade var ett par fina i guld som hon ärvt efter en släkting. Men hur kunde han veta att hon hade ett par sådana?

Jag bad mamma plocka fram dem och mycket riktigt hade hon dem i en liten ask. I samma ask hade även funnits en guldlänk plus pappas vigselring.

Hon såg förvirrad ut när jag frågade vart de tagit vägen och mumlade att hon måste ha gömt dem och glömt bort var.

Plånboken var tom

Fram till nu hade mamma haft hand om sin ekonomi själv på så vis att jag betalade hennes räkningar, men hon hade kontanter att betala hemtjänsten med när de handlade åt henne. Vi hade aldrig sett det som ett problem.

Nu visade det sig att mammas plånbok var så gott som tom trots att det var långt kvar till nästa pension. Det var jag som gjorde uttagen, så jag visste exakt hur mycket hon hade att röra sig med.

När jag kontrollerade med hemtjänsten hade hon inte handlat mer än vanligt. Så var fanns resten av pengarna?

Då kröp det fram att mamma brukade ge Martin lite pengar så att han kunde köpa sig någon fin present eftersom hon själv inte kunde köpa något till honom.

Enligt mamma var Martin son till fru Eriksson som bor en trappa upp. Men hon fick inte säga något till henne om att hennes son besökte henne för då kanske hon skulle tycka att han borde stanna längre hos henne i stället. Då blev jag misstänksam på allvar.

Charmig och inställsam

I dag vet jag att samma Martin visserligen besökte fru Eriksson men inte som son, utan på samma sätt som han hälsade på mamma. Med charm och inställsamhet.

Ingen på äldreboendet vet vem han är, men det har kommit fram att han besökt inte mindre än fem kvinnor i samma uppgång. Och till alla har han sagt att han är son till någon men att det inte får komma fram att han besökte dem.

Han har charmat och uppvaktat dem. Smickrat med komplimanger och fått dem att känna sig attraktiva på nytt. I gengäld har han tagit emot pengar och annat av värde.

Visst känns det elakt mot min mamma som varit så tacksam över hans besök men han har inte dykt upp fler gånger. Han måste anat att vi kommit på att han är en solochvårare som utnyttjar äldre och dementa kvinnor.

Troligt är att han just nu i stället smickrar någon äldre kvinna på ett annat äldreboende.

Ingela

Läs mer: Ska vår pappa supa ihjäl sig?

Ska min pappa supa ihjäl sig på grund av sorg?


Läs mer om:

Dela
(52)Annons


Annons

Laddar nästa sida…