Annons

Annons

Inga-Lill utnyttjade sin rätt till en andra bedömning!

Dela
(0)

Läkarens besked att hon skulle förlora synen gjorde Inga-Lill Enbom både ledsen och arg. Men så bestämde hon sig för att inte ge upp – och tog hjälp av sin rätt till en second opinion, en andra bedömning.

Annons

Inga-Lill har haft problem med synen sedan hon var barn. En närsynthet som bara försämrats och förstärkts av att hon drabbades av grå starr. Men det stora dråpslaget kom för fem år sedan när hon fick en propp i ögat som påskyndade utvecklingen till minus 21 i närsynthet.

– Ett år till så hade jag gått med vit käpp, jag såg inte maten på tallriken och jag kunde inte heller läsa eller köra bil, säger hon i Hemmets Veckotidning nr 14.

Hos läkaren fick hon veta att hennes näthinnor var så tunna att det inte gick att operera.

– Ingen i Sverige kan göra något åt dig, det måste du acceptera! sa läkaren.

Då bestämde Inga-Lill sig för att begära en andra bedömning av en annan läkare på ett annat sjukhus. Det fick hon – och denna gång fick hon ett mycket positivare besked.

– Läkaren föreslog att jag skulle opereras!

Några månader senare fick hon insatt en ny konstgjord lins och det mirakel hon hoppats på inträffade.

– Jag hade ju -21 i närsynthet vilket gjorde att jag inte såg någonting utan glasögon. Nu har jag långtseende utan glasögon. Förändringen är så enorm så det känns som om jag inte längre än synskadad, men det är jag ju.

Operationen som bekostades av landstinget, tog en kvart.

– Jag bad om att få bli sövd, berättar Inga-Lill. Då log de och sa att det skulle de inte hinna, och jag skulle inte känna någonting.

Hon kan fortfarande inte köra bil och hon har svårt för detaljer.

– Men för mig är skillnaden så stor att jag nästan ser mig som seende.

I tidningen kan du läsa mer om dina rättigheter som patient och läkarens skyldigheter att informera dig om de behandlingar som finns. Vill du läsa om Hälso- och sjukvårdslagen. Klicka här!

Foto: Susanne Lindholm


Läs mer om:

Dela
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…