Annons

Annons

Inför pollensäsongen: Prova nässköljning!

Dela
(0)

För de 20 procent av svenskarna som lider av pollenallergi väntar en jobbig tid i vår och sommar. Men det finns hjälp att få och mycket kan du göra själv. Till exempel att skölja näsan med koksaltlösning.

Annons

I vår pollenspecial i nr 12 skriver vi om Helena Ceder Broström som förra våren fick tipset att prova en ny saltvattenspray, Physiomer som är gjord på franskt havsvatten med en salthalt på 0,9 procent.

Gilla Hemmets på Facebook

– Jag använde den morgon och kväll. Det var lite slabbigt och obehagligt först men jag märkte att det inte kliade och stack lika mycket i näsan och halsen.
Helena prövade då att sluta med sin kortisonspray och det gick fint. Hon är allergisk mot björk och gräspollen och brukar ha besvär från mars till augusti.
Men Helena är noga med att påpeka att hon använder sköljningen som ett komplement. Helena använder även en receptfri antihistamin. För övrigt har hon inga speciella råd till andra pollenallergiker, förutom att låsa in sig när det är gräsklippning på gång.
– Jag följer de vanliga råden: torkar inte kläder utomhus, stänger fönstret på natten och duschar innan jag lägger mig. Det gör faktiskt stor skillnad.

 

Nässköljning kan räcka
vid lättare pollenbesvär
Matti Anniko, professor vid Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, svarar på frågor om pollenallergi och nässköljning.
Varför är det bra att skölja näsan?
Koksaltlösningen för bort 90–95 procent av pollenkornen från nässlemhinnan som då inte blir lika retad, säger Matti Anniko, professor i öron-näsa-hals-sjukdomar samt huvud- och halskirurgi. Vid pollenallergi gäller det alltid att minska exponeringen för pollen. Nässköljning är ett sätt att göra det.
Hur effektivt är det?
Om man har en mild eller måttlig pollenallergi kan man komma ganska långt med att skölja näsan morgon och kväll. En del behöver inget mer. Om det inte är en så intensiv pollensäsong är det toppen och då brukar ingen komplettering behövas.
Ska man börja skölja före pollensäsongen?
Nej, man ska börja skölja så fort man känner att man får besvär. Du får lindring samma dag. Har man problem endast under två, tre veckor så fungerar det ypperligt med nässköljning.
Kan man skölja näsan hur mycket som helst?
Nej, det tycker jag inte man ska göra. Det finns diskussioner om att långvarigt bruk möjligtvis har en uttorkande effekt. Att man då sköljer bort det skyddande slemlagret.
Vilken sorts saltlösning ska jag använda?
Det spelar ingen roll om du köper färdig eller gör själv. Men saltlösningen ska vara 0,9-procentig och kroppstempererad. Ungefär en tesked salt per liter vatten är lagom.
Om sköljningen inte räcker?
Nästa steg är att lägga till ett antihistamin. När man blir allergisk överreagerar kroppen på ett ämne, allergenet, och orsakar att ett ämne som heter histamin frisätts. En allergisk reaktion uppstår, näsan rinner, du nyser, näsan täpps igen, ögonen rinner. Du kan även få svårt att andas. Den lokala inflammationen gör att du känner dig hängig och lite ofokuserad. Antihistaminet har en avsvällande effekt och då känner du dig piggare.
Hur gör man i svårare fall?
Då kan man pröva en kortisonspray som minskar eller till och med slår ut inflammationen i slemhinnan – du får effekt inom några dagar. Man kan också injicera kortison, Depomedrone, en gång. Det ger en väldigt god effekt och ett grundskydd i några månader.
Vad säger du om allergivaccinationer?
Man kan göra så kallad hyposensibilisering, där man får injektioner i små doser under 3–5 år av det man inte tål. Men det är ofta jobbigt för patienten. Man gör det mer sällan på personer i övre medelåldern och därefter. Och den fungerar bäst om man inte har många olika allergier.
Tabletter mot gräsallergi då?
Det handlar också om tre års behandling och Grazax har ännu inte fått något större genomslag, men medlet är intressant eftersom det kan användas på barn.
Varför blir pollenallergi i många fall bättre med åren?
Det kanske beror på att man utsatts under en längre tid för det man inte tål och genomgått en sorts naturlig hyposensibilisering.
Finns det någon risk med att inte behandla sin pollenallergi?
Ja, det ökar mycket kraftigt risken för att utveckla astma.

 

Håll koll på pollen!
Det finns flera sätt att hålla koll på pollenhalterna:
www.pollenkoll.se
är en sida för både pollen- och gräsallergikern med allt från allmän information om pollensäsongens perioder, symtom, olika typer av pollen och behandlingsalternativ till självtester, nyheter och senaste pollenprognoserna från 17 olika mätstationer runtom i landet.
Apotekets Pollenkoll
på telefonen. Eftersom pollenallergi är ett stort problem bland ungdomar har Apoteket tagit fram en speciell app till smartphone-telefoner som visar dagsaktuella lokala pollenprognoser baserad på SMHI:s mätningar. Appen laddas ner på Apotekets hemsida.
www.nrm.se
är Naturhistoriska riksmuseets hemsida där du lär dig mer om pollen, hur pollenmätningarna går till och vad betyder egentligen låga, måttliga och höga pollenhalter? Även här hittar du dagsaktuella pollenprognoser både i Sverige och ute i Europa.

 

Dessutom: Läs om Sveriges mest allergiframkallande växter i tidningen!

 

Text: Katarina Mattsson

Foto: Theresia Köhlin, Shutterstock

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…