Annons

Annons

Inese Morberg om makens drogproblem: ”Jag behöver inte skämmas”

Inese och Per Morberg har varit ett par i 37 år. Men trots Pers problem med både alkohol och narkotika har Inese valt att stanna i relationen. "Jag behöver inte skämmas för att han gör tokiga saker. Det är han som får göra det", säger hon i en ny P1 Dokumentär.

Dela
(4)

Inese var ensamstående mamma när de träffades. När det vankades bröllop tog de aldrig något bröllopsfoto. Faktum är att Inese tappade sin bröllopsring i avloppet till tvättstugan på bröllopsfesten.

Annons

Per Morberg och Inese Morberg. Bild: Lizzie Larsson / IBL Bildbyrå

I P1 dokumentären ”Scener ur ett annat äktenskap: Inese och Per Morberg”, som Aftonbladet förhandslyssnat på, målas bilden upp av ett par som är lika beroende av varandra som de är oberoende. Som valt att ha skilda kylskåp och skilda sovrum, men också ett gemensamt.

I dokumentären berättar Per Morberg att han ägnat kolossalt mycket tid åt alkohol och droger, men att hans fru hjälpt honom att bromsa intaget.

Inese själv säger att hon många gånger fått frågan hur hon orkat. Hur hon stått ut.

– Men det är han som är. Inte jag. Jag kan gå rakryggad i det här. Jag har inte gjort någonting. Jag har varit trogen honom, jag har varit nykter, och jag har gjort det jag har velat utifrån vad jag vill. Jag behöver inte följa impulser utifrån. Det tycker jag är att visa kärlek, för mig i alla fall, säger hon i dokumentären.

Tar avstånd när han dricker

Hon påpekar också att hon vågat ta i problemen – även om det har varit jobbigt. Samtidigt vägrar hon att ta ansvar för vad maken gör.

– När han dricker kan jag känna att jag känner inte den där personen, jag vill inte ha med honom att göra. Där tror jag att jag är annorlunda än många andra, för jag vill inte ta ansvar för hans handlingar. Det får han göra själv och jag behöver inte skämmas för att han gör tokiga saker. Det är han som får göra det.

Inese Morberg. Bild: Karin Törnblom / IBL Bildbyrå

Per Morberg hyllar hustrun för hennes styrka och säger att hon på ett sätt är en furie.

– Det är en helt unik människa och otroligt vacker i ceriserött och purpur. Ju äldre hon blir, desto vackrare blir hon. Det är en livskamrat, säger han i dokumentären.

”P1 Dokumentär – Scener ur ett annat äktenskap: Inese och Per Morberg” släpps som podd fredag den 14 juli klockan 06 och sänds i P1 söndag den 16 juli klockan 15.03.

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Läs också: Supersmarta köksuppfinningen vi inte kan leva utan

 


Läs mer om:

Dela
(4)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…