Annons

Annons

Idag firar vi våffeldagen!

Dela
(0)

Dags att plocka fram våffeljärnet och njuta av en av årets höjdpunkter! Här förgyller vi de frasiga favoriterna med en gräddig äppeltopping eller hallon- och limekräm.

Mormor Edits frasvåfflor

Som våfflor smakade på mormors tid! Låt gärna smeten vila en stund innan första laggen gräddas.

Annons

ca 12 st

125 g smör

21/2 dl vatten

31/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 dl vispgrädde

 

Gör så här

1. Smält smöret och låt det svalna. Rör samman vatten, vetemjöl och bakpulver till en jämn smet. Tillsätt smöret och grädden och blanda samman. Låt smeten stå och svälla ca 20 min.

2. Värm våffeljärnet och smörj med lite fett innan du gräddar första våfflan.

Tips!

* Lägg våfflorna på galler efter hand som du gräddar, aldrig ovanpå varandra om de ska vara frasiga.

* Du kan varmhålla våfflorna i ugnen i 100° tills de ska serveras.

 

Äppel- & kardemummagrädde

Vispa 3 dl vispgrädde. Skölj, kärna ur och riv 2 små äpplen. Droppa lite pressad citron på. Stöt 2 krm hel kardemumma i en mortel. Vänd ner äpple och kardemumma i grädden. Smaksätt med 1–2 msk flytande honung. Servera grädden till de nygräddade våfflorna. Dekorera gärna med äppelklyftor.

 

Lime- & hallonkräm

Mixa 11/2 dl frysta hallon till en slät massa med en stavmixer. Tillsätt rivet skal från 1 lime, 250 g mascarponeost (krämig färskost) och 1–2 msk florsocker. Blanda samman till en smidig kräm. Servera krämen till nygräddade våfflor. Garnera med hallon och citronmeliss.

Av Ellinor Varady

Foto: Erik Karlsson



 

Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…