Annons

Annons

I dag kan vi lindra KOL!

Ines Vinge, specialistläkare vid Astma-, allergi- och lungmottagningen på Lidingö sjukhus, svarar här på frågor om KOL.

Dela
(0)

KOL-läkare

Ines Vinge, specialistläkare vid Astma-, allergi- och lungmottagningen vid Lidingö sjukhus, använder bl a laser vid behandling av KOL.

1. Varför får man KOL?

Den absolut vanligaste orsaken är rökning, tyvärr även passiv rökning. Farligt damm och gaser kan också orsaka sjukdomen, så var det t ex för Monica som under lång tid utsattes för passiv rökning av sina kunder och gaser från farliga hårsprayer och vätskor. Det finns även en viss ärftlighet.

Annons

2. Hur ställs diagnosen?

Det bästa sättet att ställa en diagnos är med en spirometer. Har du KOL märks det alltid vid en spirometritest. Testet visar dels hur mycket luft som kommer in i och ut ur lungorna, dels hur snabbt luften passerar. Vid KOL har du svårt att snabbt tömma lungorna.

3. Hur ska KOL behandlas?

Rökstopp är den allra viktigaste åtgärden, det är bara det som kan stoppa utvecklingen av sjukdomen. Det är också viktigt att minska risken för infektioner och vara noga med behandlingen av sjukdomen.

4. Vad innebär de nya läkemedlen?

Att vi på ett helt annat sätt kan skräddarsy behandlingen. Det finns ett 20-tal olika behandlingar som bättre kan anpassas efter varje individ. För en del patienter kan luftrörsvidgande räcka, andra behöver även kortison. För mig som läkare är det väldigt roligt att det i dag finns så många bra behandlingar. Förr trodde folk att KOL var en dödsdom, men med dessa läkemedel som finns i dag kan vi verkligen lindra sjukdomen. Jag har varit med i flera olika läkemedelsstudier, senast med Relvar Ellipta där vi såg förbättringar redan efter någon månad.

5. Vad är viktigt att tänka på?

Att minska inflammationen och risken för nya infektioner som försämrar lungorna. Därför ger jag alltid rådet till mina patienter att vaccinera sig mot influensa och lunginflammation och att vara noga med sin behandling. Och ju tidigare du börjar behandla, desto bättre! Känner du igen symtomen? Gå till läkare!

 

Läs mer

KOL gör mig inte längre sjuk

Lindra din KOL själv

5 vanliga symtom vid KOL

4 nya läkemedel mot KOL

 

Av Christina Mellberg

Foto: Privat


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…