Annons

Annons

Hurra på FN-dagen!

Dela
(0)

svdrakter

Fel klädd igen? Bilden togs på en ölfestival i Shanghai. Eftersom jag inte känner för att gå klädd i fotbollskläder när det firas FN-dag ska jag kanske låta sy upp en Sverige-dräkt. Eller så kör jag Boels design – se nedan!

Kanelbullens dag gick oss förbi här i Shanghai. Men FN-dagen har vi firat! Den infaller med allmän flaggdag i Sverige idag den 24 oktober, samma dag som Förenta Nationernas stadgar trädde i kraft 1945.

Annons
Finska munkar - en favorit på matmässan.

Finska munkar – en favorit på matmässan.

Barnens internationella skola tog ut firandet i förskott förra veckan. Det är tacksamt att fira FN-dag på en skola med elever från 60 länder. På fredagen marscherade barnen landsvis runt fotbollsplanen. Länder som Saint Lucia (ligger i Västindien) och Grekland hade bara en representant var. Den svenska gruppen var en av de största. Det finns många svenska företag i Shanghai. Förutom Ikea, förstås, har vi mött föräldrar som jobbar för Sandvik, Höganäs, Vin & Sprit, Tetra Pak, Volvo och den del mindre kända företag som ofta har koppling till gruv-, stål-, bil- eller värmeväxlarindustrin.

Hur klär sig då svenskar i en parad på FN-dagen? De klär sig i – håll i er – fotbollskläder! Färgglatt, javisst, men lite trist i jämförelse med de docksöta, koreanska flickorna i sina klänningar med empirskärning och breda kjolar.

På lördagen efter paraden åkte vi tillbaka till skolan, för då hölls den årliga matmässan. Italienarna sålde pastarätter, danskarna wienerbröd, indierna små underbart goda samosa-piroger och amerikanerna en mängd varianter av dekorerade cupcakes.

ginger

I det svenska ståndet fanns äpplekaka, kanelbullar, chokladbollar, köttbullar, lingonsylt, gotländsk saffranskaka och pepparkakor. De finska grannarna sålde munkar. De försvann snabbt – vår familj köpte fyra stycken…

boel

En hel del var klädda i sina landsfärger även under matmässan. Min mammakompis Boel Olsson Litström hade sytt upp den här klänningen. Visst är den fantastisk? Om ni såg SVT:s Kommunpampar så ska ni veta att Boel tidigare var kollega med Péter Kovács. Kanske hade hon också varit Känd från TV, om inte Shanghai kommit emellan? Nu satsar vi på Svenska Shanghai-fruar istället! För det vore väl något att se i TV3?

 


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…