Annons

Annons

Hur ska jag finna mening med mitt liv igen?

Dela
(0)

RELATIONER Jag är en kvinna på lite dryga 50 år som känner att mitt liv rinner bort och att allt känns meningslöst. Jag är gift sedan 25 år med en man som jag älskade de första åren men sedan mest känt vänskap för. Han drack väldigt mycket tidigare vilket gjorde att jag var i valet och kvalet att lämna honom redan då. Men jag hoppades på en bättring och stannade. Jag ville dock inte skaffa barn med honom eftersom jag själv haft en pappa som var alkoholist och inte ville att mina barn skulle uppleva det. Även om det var mitt eget val som jag får acceptera, så känns det nu väldigt tomt.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Nu är det för sent och jag kan känna en sorg över det. För 10 år sedan blev min man sjuk och handikappad och jag har sedan dess tagit hand om honom. Det positiva med det var att han slutade dricka, men mitt liv blev ändå svårt. Nu känner jag att jag skulle vilja lämna allt och kanske finna kärlek med någon och få lite glädje i mitt liv. Men det känns inte som om jag kan göra det. Hur ska jag hitta mening i mitt liv? Är detta bara en 50-årskris?

Glädjelöst


Det kanhända att detta är en 50-årskris, men jag skulle inte vilja kalla det för ”bara”. Du beskriver hur du har gjort många val utifrån din man och hans behov, även om jag förstår att du i stunden gjort det av kärlek. Men var finns du själv i dessa val och var finns dina behov? När du nu summerar ditt liv hittills märker du att du hela tiden satt dig själv i andra hand och i första hand tagit hänsyn till din man. Du valde även bort barn pga hans missbruk, vilket är ett stort och livsavgörande val. Du är klok som ser att du också är en del av detta och inte bara lägger skulden på honom. Men kanske är det dags att du börjar tänka på dig själv lite grann också.

Jag förstår att det känns svårt att lämna någon som är beroende av dig och som du levt många år med. Men du är i första hand hans fru och i andra hand hans vårdare. Hade du känt annorlunda om han fysiskt hade klarat sig själv? Din man måste kunna få den hjälp han behöver på annat håll om och när han inte längre har dig. Det är förstås bekvämt för honom att du finns, men det ska inte ske på bekostnad av att ditt eget liv rinner bort. Du är värd att ha ett meningsfullt liv och att få en chans att känna kärlek igen. Finns det möjlighet att du kan fortsätta ta hand om din man som betald vårdare även om du flyttar och lever ditt eget liv? Eller skulle det bli för känslomässigt svårt? Fundera på vad du vill med ditt liv och hur du skulle förändra det så att du skulle må bättre.

Vill du fråga något? Mejla oss!Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…